Världen
8 november 2022 17:09
Ridsportplus

Internationell ridsportprofil död

InternationelltHan har varit ordförande i det tyska ridsportförbundet och Holsteinerförbundet och har själv tävlat internationellt i hoppning. Nu är den starka, tyske personligheten död.

Internationell ridsportprofil död
Breido Graf zu Rantzau. Foto: Tyska ridsportförbundet/Foto Kaup

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är Breido Graf zu Rantzau som har dött efter ett liv i ridsportens tjänst på många sätt.

Han bodde på slottet Breitenburg, där svenska hoppstjärnan Rolf-Göran Bengtsson under flera år hyrde stallar och bedrev sin verksamhet.

I ett pressmeddelande från Internationella Ridsportförbundet, FEI, berättas nu att Breido Graf zu Rantzau dog nyligen efter en tids sjukdom.

Ordförande i tyska förbundet

Graf zu Rantzau föddes i Breitenburg och tog en examen i affärsadministration. Efter en tid som vice ordförande i tyska ridsportförbundet blev han ordförande 2005, en position som han behöll i 16 år. Under dessa år hade Tyskland stora framgångar på mästerskap, och Ryttar-VM i tyska Aachen hölls också under perioden då Graf zu Rantzau var ordförande. Han fick också hantera uppmärksammade dopningfall i tysk ridsport. Detta ledde till att han tog initiativ till ett stort antidopningsarbete i Tyskland, som också spred sig internationellt.

Graf zu Rantzau brann också för att gräsrötterna inom ridsporten och uttalade sig mot både sexuellt våld och alkohol inom sporten.

Tävlade själv

Han var också en aktiv tävlingsryttare själv och tävlade tills han var 60 år. På meritlistan finns bland annat ett brons från tyska mästerskapen i dressyr för juniorer 1965. Därefter bytte han gren till hoppning vilket ledde till guld på JEM 1967. 1986 blev han tysk mästare i hoppning i lag och han har representerat sitt land i Nations Cup flera gånger. Dessutom födde han upp mer än 60 hästar och var under några år vice ordförande för World Breeding Federation for Sport Horses, WBFSH.
– Breido var en riktig hästklar med ett hjärta som klappade för ridsport och avel, säger FEI:s ordförande Ingmar De Vos i pressmeddelandet.

Breido Graf zu Rantzau blev 73 år gammal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden