Dressyr
15 juni 2016 18:03

U25 siktar på premiärmedalj

För första gången ska U25-ryttarna i helgen göra upp om EM-medaljer. Nu har laget gjort sig hemmastadda i Hagen och i premiärmästerskapet tror landslagsledare Tina Due-Boje att det kan bli en lagmedalj om teamet levererar på topp.

U25 siktar på premiärmedalj
Marina Mattsson, här med sin YR-medaljör Double Diamond II förra året, är en av fyra svenskar i historiens första U25-EM. @CatharinaBrink

– Alla har ridit bra internationellt och om de rider så bra som de kan göra tror jag att det finns chans på lagmedalj. Vi kommer med ett jämnt och stabilt lag, säger Tina Due-Boje.
Tillsammans med seniorernas förbundskapten Bo Jenå leder hon U25-laget som ska kämpa om EM-medaljerna i tyska Hagen. EM gör en för många efterlängtad premiär, precis som Riksmästerskapet för samma åldersgrupp gjorde på Strömsholm nyligen. 

Tina poängterar att hon ännu inte har samma koll på den nya U25-konkurrensen som för de yngre ryttarna, men vad hon däremot vet är att ett EM för U25 är ett stort steg i rätt riktning.
– Just U25 är kanske den viktigaste gruppen då de ligger så nära senior och Grand Prix. Att det finns mästerskap för U25 är en morot för de unga ryttarna att fortsätta med samma häst, innan de förhoppningsvis kan gå över till en framtidshäst för de allra högsta klasserna. Målet för mig som ledare för young riders och U25 är att så många som möjligt sedan ska vilja satsa som seniorer och rida vidare i Grand Prix där de kan tävla om nya medaljer, säger Tina.

Färska U25-ryttaren Marina Mattsson är en van medaljör och fick tre brons med sig hem från YR-EM 2015. Nu väntar en ny utmaning.
– En individuell medalj blir tufft – tyskarna och holländarna är svåra att rå på. Däremot har vi ett starkt lag med ryttare som kan rida på allt från 68 till 70, så en lagmedalj skulle det kunna bli, säger Marina.
Själv hoppas hon kunna göra stabila rundor på 69–70 procent. Att hålla Beckham trygg och lugn är nyckeln.
– Han laddar gärna på och det kan spritta i honom när det väl gäller på banan, men förhoppningen är att han känner sig lugn med mig. Samtidigt får det inte bli slätstruket och det är just att hitta den där balansen som är det viktiga för oss.
Marina och hennes lagkamrater anlände under onsdagen till Hagen och samtliga uppges vara i god form efter resan. Nu ska det peppas inför premiärmästerskapet.
– Alla vi svenskar står tillsammans här och det är väldigt bra stämning. Den stora förhoppningen är som sagt en lagmedalj – nu får vi snart se hur långt vi räcker.

Sveriges lag på U25-EM i dressyr:
Marina Mattsson, Heberg/Beckham
Mathilde Hannell, Falkenberg/Della Mae
Josefin Gyllenswärd, Göteborg/Don Angelo
Sanna Nilsson, Eskilstuna/Lennox


Mathilde Hannell är med sina 20 år yngst i laget och kammade hem U25-uppdraget trots att hon fortfarande är young rider. Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden