Dressyr
19 juni 2016 16:15

U25EM framgång för Sverige

Den avslutande kürfinalen på U25 EM i tyska Hagen bjöd på tre bra svenska insatser som avslutning med 12:e, 13:e och 15:e plats. Sanneke Rothenberger tog ett tredje guld på Deveraux. Ņt medaljplatserna fanns inget att göra men de svenska ryttarna höll sin nivå och bättrade på den med starka insatser i sina tredje starter på lika många dagar.

U25EM framgång för Sverige
Sanna Nilsson och Lennox debuterade i kür med gott resultat. Camilla Hannell

Det historiska första U25EM hade en sista medaljbatalj kvar när starten gick klockan 13 i tyska Hagen, för dagen med blåsigt uppehållsväder. Domarkvintetten var Ghislain Fouarge, Magnus Ringmark, huvuddomare tyska Dr. Evi Eisenhardt, Irina Maknami och Janet Lee Foy.

Sverige hade egentligen samtliga fyra lagmedlemmar resultatmässigt kvalificerade till küren men reglerna säger max tre per nation i mästerskapet. Det innebar att Josefin Gyllenswärd och Don Angelo, som gav laget ro genom bästa insatsen i fredags, fick stå över start.

18 finalister gjorde upp och flera danska ryttare gick ut i början bland annat finalens yngsta ännu ej 18 år fyllda Sille Engermann från Danmark. Finalryttarnas snittålder låg annars på 22,5 år där fyra av de 18 kunde ridit YR-klass om de velat. Precis som på P/J/YR-EM är kürprogrammen och musikvalen mycket mer innovativa än på seniornivå, mer modern musik och klassen var kvalitetmässigt mycket bra.

Först ut av de svenska ryttarna var snart 20-åriga Mathilde Hannell på Deela Mae (Westf f 19 99 e De Niro-Landino, uppf Steinkuhl,Sabine, äg Hannell Dressage Stable) som rider till en uppdaterad version av sin tränare Jan Brinks legendariska kür ”My number one” från åren med Briar.  De hade presterat verkligt bra och jämna ritter under hela EM:et, i küren blev det lite miss i tvåorna men i övrigt flöt det verkligt fint. 

Sanna Nilsson och Lennox (Westf f 1999 e Laurentianer-Florestan I, uppf Thiemann, Christoph, äg ryttaren) hade tävlingspremiär på sin U25-kür och vilken debut det blev. Lennox satte alla rörelser tillsammans till musiken som är ett 1980- och 1990-tals-medley och slutade på 71,65 procent, härligt efter en U25 Grand Prix men lite svårare start i lagklassen.

Marina Mattsson och Beckham (SWB f -02 e Bernstein 761-Koncertz xx, uppf Nihlgård, Johanna, äg Mattsson, Lottie) hade en bra dag på banan även om Marina retade sig på misstag i serierna direkt efter sin ritt.
– Jag kunde reparera ettorna men tvåorna gick inte, jag är ändå så himla glad för hur han gått här nere, det är tufft med tre dagar på raken, kommenterade Marina.
– Det är ett litet pest- och koleraläge med honom, antingen så blir han het och kort i halsen och då sätter vi serierna eller som idag lugn och fin med bra form men vi missar serierna, sa hon och skrattar lite.
– Allt med Beckham är en bonus, vi trodde aldrig han skulle kunna gå Grand Prix, definitivt inte på den här nivån, så jag är glad och nöjd, trots missarna.
Det var mycket som fungerade väldigt bra, fina travslutor i passage, härlig avslutande piaff ner i en perfekt inramad stilla halt, men visst, ett och annat jämfota studs blev det i serierna. 

Nästan svenska Anna Zibrandtsen som tränas av Jan Brink slog svenskgänget på Rentino (Hann f 2004 e Rosario-De Niro, äg Bregnerodgaard APS) som visar upp härlig piaff och passage. De tog hem en bit över 73 procent.

Den svenska laginsatsen har varit gedigen, ryttarna har burit varandra och verkligen levererat på banan i nivå med sin bästa förmånga justnu, mer kan ingen göra. Tre av de fyra ryttarna i laget har dessutom fler år kvar i U25, bara Sanna Nilsson faller för åldersstrecket nästa år.

De tyska ryttarna glänste i en klass för sig på hemmaplan. Ingen av dem kunde dock rubba Sanneke Rothenberger som sprängde drömgränsen på 80+ procent med sin Deveraux OLD (Old f 2001 e De Niro-Rohdiamant, uppf Berding, Auguste, äg Rothenberger im Gestüt Erlenhof OHG, Johanna Quandt, Gonnelien Rothenberger). De fick för ett år sedan över 77 procent i konventionell Grand Prix Kür och är rankade på 38:e plats bland seniorerna. Deveraux vann unghäst-VM som 6-åring med Miranda Rongen och såldes kort därefter till Rothenbergers. Sedan dess har han och Sanneke tagit medalj på både Junior- och YR-EM. 

Resultat

Det svenska lagets väg till Lag-brons

De tre bästa resultaten i lagklassen, Sanna Nilsson och Lennox resultat räknades bort, det .

Individuellt kval till küren via U25 Grand Prix

Samtliga fyra kvalade resultatmässigt till küren, ett verkligt bra resultat. Tyvärr föll Josefin Gyllenswärd på regeln om tre ekipage per nation i finalen.

Individuella procent i kürfinalen, ej slutresultat

Tre solida insatser avslutade det historiska U25 EM:et för svensk del.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden