Fölbedömningar
14 september 2020 06:20
Ridsportplus

Udda fölnamn blev stor snackis

Udda namnFölet med det udda namnet "Häst fast med é" blev en stor snackis efter fölbedömningen hos SWB Mälardalen. Ridsport har pratat med uppfödaren Emma Csendes om hur fölet fick sitt namn.

Udda fölnamn blev stor snackis
Emma Csendes med Beyoncé och David Axemo med Häst fast med é (e Favorit Ask-Business x) vid SWB Mälardalens bedömning, där fölet fick poängen 9-8-7-8-8=24,7 p, 82,2 procent. Foto: Johanna Csendes

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Emma Csendes, som tillsammans med sin sambo är uppfödare till fölet efter Favorit Ask som alla pratade om på fölbedömningen hos SWB Mälardalen.

Varför fick fölet heta ”Häst fast med é”?
− Jag är oskyldig till namnet. Det är min sambo David Axemo som har namngett fölet. Han betalade betäckningen på villkor att han skulle få bestämma namnet, och jag tänkte att han skulle göra något fint av mammans och pappans namn, men så blev det inte.

Har han fått lida mycket för namnet?
− Nej, alla hyllar honom och tycker att det är bra. Hans tanke är att när han berättar att hästen heter Häst fast med é ska folk svara: ”Han heter alltså hest?” och då får han säga ”Nej, han heter Häst fast med é” och det tycker han är kul.
− Men det är också lite gulligt, för han tänker att hästen för ihop oss, alltså ”fast med e” som i Emma, och accenten över e kommer från stoet som heter Beyoncé.

Var det några problem att registrera namnet?
− Nej, jag hade tänkt att SWB kanske skulle protestera, men de stoppar bara namn som väcker anstöt. De tyckte att namnet var lite konstigt, men det var inte mot reglerna.

Tidigare har vi sett dig rida bettlöst men kalla det bettfritt, eller helt utan utrustning, och nyligen tog du med fölet och stoet hem till mormor på Söder i Stockholm. Du gillar inte att flyta med strömmen?
− Jag gör sådant jag blir glad av. Det är så lätt att tänka att ”så kan man inte göra, för vad skulle folk tycka då?” men jag gör min grej och det är rätt för mig.

Du har 26 000 följare på Instagram, vad drar du för slutsatser av det?
− Att det är fler än jag som tycker att du inte måste välja svart eller vitt, tävling eller bara rida i skogen, utan att det viktiga är att få ha roligt och att hästarna är lyckliga och glada.

Här nedan kan du se ett klipp från fölbedömningen där Häst fast med é får sina poäng:

Fakta

Emma Csendes

Bor: I Haninge.

Ålder: Snart 26 år.

Aktuell: Tillsammans med David Axemo uppfödare av fölet med mest omtalade namnet.

I stallet: Fem hästar, fölets mamma Beyoncé som kallas Bettan, Shaijano som kallas Räkan eftersom han på ultraljudet såg ut som en räka, och Kopia som är minst och kallas Ponny.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden