Världen
7 januari 08:39

Ulf Helgstrand avgår som ordförande i danska ridsportförbundet

DanmarkEfter över 20 år som ordförande i Dansk Ride Förbund avslutar Ulf Helgstrand sitt uppdrag. Detta efter allt som har uppdagats på den anläggning hans son, Andreas Helgstrand, driver. "Jag har aldrig upplevt en sport som är så självdestruktiv som dressyren," säger han bland annat till DR.

Ulf Helgstrand avgår som ordförande i danska ridsportförbundet
Ulf Helgstrand, till vänster, avslutar sitt uppdrag efter den senaste tidens skandal kring hans son, dressyrryttaren och affärsmannen Andreas Helgstrand. Foto: Danske Rideförbund/Kim C Lundin

Redan när Andreas Helgstrand blev ifråntagen sin medalj på danska mästerskapen på grund av otillåten medicinering tog hans pappa, Ulf Helgstrand, time-out från sitt uppdrag som förbundsordförande.

Nu berättar Dansk Ride Förbund på sin webbplats att Ulf Helgstrand, som har varit ordförande i 21 år, lämnar sitt uppdrag helt och hållet. Även förbundets vice ordförande Jakob Blicher Ravnsbo avgår.

I en intervju med danska public service, DR, säger Ulf Helgstrand bland annat att han har fått rena dödshot under året. Han berättar även också att jävsituationerna för honom när det gäller hans son, Andreas Helgstrand, har blivit för många och svåra att hantera rent praktiskt.

Han betonar att han inte tycker den hantering av hästar som framkom i dokumentären är acceptabel men riktar också kritik mot hur dressyrsporten själv har agerat kring de våldsamma träningsmetoder som uppdagades i den.
– Jag har aldrig upplevt en sport som är så självdestruktiv som dressyren. Det är bara genom att bli bättre på att förklara vad vi gör som vi kan fortsätta framåt. Det är många som har vaknat upp nu och blivit mer medvetna om vad de har gjort. Men de måste också bli delaktiga i en mer nyanserad debatt.

Arbetet med att hitta Ulf Helgstrands efterträdare är nu påbörjat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden