Debatt
10 september 17:20

Underskatta inte din egen betydelse i någon annans liv 

Suicidpreventiva dagenOrdet medmänniska för oss gärna till familjen, släkten och de närmaste vännerna. Vilket stämmer förstås. Men vi glömmer också lätt bort betydelsen i närheten till andra personer som finns i våra liv. Personer där träffpunkterna inte sällan är fler, inte minst i ridgruppen eller i stallet. Ryttaren, tränaren och föreläsaren Helena Reje ber oss alla tänka till lite extra i dag på suicidpreventiva dagen.

Det är inte omöjligt, snarare troligt, att de i din ridgrupp träffar dig oftare än vad de träffar sina bästa vänner. Har du en egen häst inackorderad i ett stall? Ja, då kanske du träffar dina boxgrannar mer frekvent än vissa av dina kollegor.

Idag är det den suicidpreventiva dagen. Dagen för att uppmärksamma preventiva åtgärder för att minska antalet döda i suicid, självmord. Att avsluta sitt liv är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa. Ett definitivt slut på något som kunde ha varit ett övergående problem. Men där personen har hamnat i en känsla av det inte längre finns någon annan utväg. 

Tvärtemot vad många tror är suicid inget som ”bara sker”. Det är en tanke som personen har levt med över tid. Det är inte ett förstahandsval! Det är en desperat slutgiltig handling för den som förlorat sina perspektiv. Men handlingen har föregåtts av många steg. Och det är längs med den vägen som vi har möjlighet att fånga upp varandra. Ett tillsynes enkelt ord eller gest som visar på att ”jag ser dig” kan vara avgörande, åtminstone kraftigt uppbromsande i en persons negativa spiral.

Helenareje1_privat
Helena Rejes mamma Louise ”Ludde” Crafoord-Hofmann tog livet av sig, 52 år gammal. I dag är Helena aktiv som föreläsare och har både skrivit en bok om sina upplevelser och producerat en första hjälpen-tavla som sitter i många stall och arbetsplatser. Foto: Privat

En ljuslykta till den individ vars synfält har börjat smalna av. 

Låt ditt bidrag till den här dagen bli att reflektera lite kring dina medmänniskor. Lyft blicken och se vilka personer som just du har omkring dig.

Har du lagt märke till att en person i din ridgrupp har slutat sällskapa er vid den efterföljande kaffestunden?

Eller att hon som alltid fixat iordning sina höpåsar så noggrant har börjat slarva, kanske till och med missat dem?

Har han som vanligtvis skämtar blivit nedstämd?

Luktar någon alkohol?

Har någon annan hastigt förändrat sin vikt? 

Det behöver inte alltid vara så specifikt, men tillåter du dig själv att vara lite mer uppmärksam på människorna i din omgivning, så är det inte omöjligt att du är en av de första som märker när något inte längre stämmer.

Om tanken kommer, ”inte ska jag lägga mig i, jag är ju inte särskilt nära”, så underskattar du din egen betydelse. Ditt inflytande är förmodligen så mycket större än du tror.

Kliv fram, sträck en hand, ställ en fråga, lyssna. Vilket steg du än tar kommer det alltid att vara bättre att göra någonting än ingenting. För du är en värdefull människa längs med någon annans väg.

Helena Reje 

Grundare Always Mind, dressyrryttare, tränare

Ridsports Instagram kan du ta del av Helena Rejes första hjälpen-tavla, som syftar till att förbättra den psykiska hälsan.

Mår du eller någon du känner dåligt finns det många instanser som kan hjälpa dig. Här finns en lista på hjälp du kan få.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden