Körning
17 april 2019 16:32
Ridsportplus

Ung kusk och godkänd hingst – en vinnande kombination

Framtidsekipage13-åriga Ester Fagerlind är ung och ambitiös. 20-åriga ”Abbe” är en godkänd hingst, welsh av cobtyp. De är en del av gruppen som ger svensk sportkörning en framtid – lär känna ekipaget som i helgen vann sin childrendebut i medelsvår klass.

Ung kusk och godkänd hingst – en vinnande kombination
”Abbe” hade inga större problem med sin debut i medelsvår klass. Arrangemanget hos Kusk vad en endagstävling med alla tre grenarna. Full fart hela dagen. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Team Fagerlind ingår, förutom Ester,  även mamma Hanna som  ovärderlig groom och mormor Maria Axberg-Fagerlind som äger ponnyn och som började tävla honom i körning
– Men bara lätta klasser, säger Maria.

Det ”officiella” namnet  på ponnyn är  Talyllyn Abel RWC 7 (f 1999, e Talyllyn Bonheddwr Horeb Euros, uppf E.M. Jones) och det var i oktober 2017 som Ester fick iden att börja köra honom.
– Det skulle vara ett träningsläger för unga kuskar i Åstorp och jag ville vara med. Lånade ponnyn av mormor och vi åkte dit.
– Jag hade ju ridit mycket, mest på hobbynivå och tränat för mormor, men det var där i Åstorp som jag verkligen kom igång med körningen, berättar Ester.

2.hela Team
Hela Team Fagerlind efter en lyckad tävlingsdebut hos Kusk i nordvästra Skåne. Från vänster mormor Maria, Ester och mamma Hanna Foto: Eva Österlund

Tävlingsdebuten kom hos Kusk förra våren, teamet var också med på Hjulkul under vinterhalvåret.
– Mitt mål förra året var att starta lätt B och det gick ju bra.

På helgens tävling, debut i medelsvår klass vann Ester Fagerlind och Talyllyn Abel childrenklassen med totalpoängen 125,38.

Skönt att byta klass

Ester tränar för förra landslagsledaren Lotta Pålsson och för Emma Starck. Samarbetet fungerar bra och ger resultat. Hon har också varit med på träning för Marie Kahrle och Maria Henriksson på Strömsholm.

Tävlingsmässigt startar hon i klassen för children, hon fyller 14 i juni och går just nu i sjuan.
– Det ska faktiskt bli skönt att slippa childrensklassen nästa år, menar Ester, och komma in i juniorgänget. Programmet för children är definitivt inte lättare än de andra.

3. På Väg
På väg in i ett av maratonhindren hos Kusk. Foto: Eva Österlund
1. Talyllyn
Talyllyn Abel visar vad han kan i dressyren. Ester Fagerlind kör och mamma Hanna är groom. Foto: Eva Österlund

En godkänd hingst med mycket utstrålning och power är kanske inte det enklaste att börja sin sportkörningskarriär med, men Ester Fagerlind har inga problem med den här tuffingen. Och nu ska hon satsa på ännu en ponnyhingst, också welsh av cobtyp.

Hittade på Facebook

Det var Maria som hittade honom. På Facebook.
– Vi såg honom nog samtidigt där, alla i teamet. Jag känner dem som hade honom och vi slog till direkt.
– Han är vacker men oerfaren. Det här ska få ta den tid det tar. Men det är en ponny som verkligen syns, mycket utstrålning och egen bjudning.

Ester med familj bor på en gård utanför Laholm och mormor bor en halvtimme därifrån. Det fungerar bra med ponnyernas vardag och med tävlingsverksamheten.

Hemma rider Ester ponnyerna också men det är i körningen hon har sitt största intresse. Årets tävlingsplan omfattar Göteborg nu i påsk, Åstorp i maj, varför inte NM i Norge och ett SM som i år går i Vaggeryd i närhetenav  Jönköping. Planerna finns där, sedan får teamet se vad som händer. Ester är nöjd med att mamma och mormor hänger med.
– På tävling vill jag helst ha mamma som groom, det funkar bra.

Ponnyerna tänker hon hålla fast vid.
– Jag känner inte någon längtan efter en stor häst senare – jag håller mig till ponnyerna!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden