Avel
10 oktober 2017 19:00
Ridsportplus

Unga fäder dominerar bland årets visade SWB-föl

SWB-FÖLTre hopphingstar som haft sin första fölårgång i år hade mer än 20 visade avkommor vardera – och visst håller Dylan N, Kannatol och Mr Vain GJ måttet så här långt.
Bland gångartshingstarna har Skovens Rafael hela 29 föl visade och håller ett imponerade snitt, liksom Van Vivaldi.

Unga fäder dominerar bland årets visade SWB-föl
Kannatol är en av de unga hingstar som haft framgångar med sin första fölårgång (arkivbild). Foto: Tina Berglund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I år har mer än 550 föl visats runt om i landet hos SWB:s regionala föreningar. De har bedömts enligt fempunktsprotokollet som infördes för några år sedan.
Som alltid är det endast ett mindre urval av de födda fölen som visas och andelen visade föl är inte klar ännu.
Av de visade är det 53 procent hoppföl och resten gångartsstammade. Mer än 40 procent av samtliga visade föl når ett resultat på 80 procent eller högre, hela 87 hoppföl klarar det trots att bedömningssystemet egentligen är ofördelaktigt för dem.

Nio poäng eller högre på exteriören har 78 föl fått och bland hoppfäderna utmärker sig Dylan N och Kannatol.
Bland gångartsfölen har Dream Boy och Van Vivaldi avkommor med höga typbetyg, liksom de danska fäderna Skovens Rafael och Hesselhøjs Donkey Boy.

Svårt att skritta
Väldigt få föl har fått höga skrittbetyg, det är inte lätt att som liten ute på spännande äventyr skritta avspänt genom kroppen med gott övertramp. Bland de fäder vars avkommor trots allt levererar finns Totilas och For Romance II.
Ibland talas det om att hopphästar får allt sämre skritt, men det finns det inget fog för så länge man tittar på årets föl. Knappt 22 hoppföl har lägre än 7 i skrittbetyg.

Höga travbetyg
Hela 37 föl har fått 9 eller högre i betyg på sin trav och en avkomma till Blue Hors Veneziano och ett Van Vivaldi-föl har fått en 10:a.
Bästa snitt på trav har Blue Hors Zalabaster, där inget föl fått mindre än 9 på traven.
Endast fyra hoppstammade föl når upp till så höga travbetyg. Föga förvånande är att tre av dem levererats av Mr Vain GJ, som i den här statistiken räknas bland hopphingstar men också levererar goda gångarter.

Vad är bra galopp?
Vad som är en bra galopp för en hopphäst respektive en dressyrtalang tvistas det en del om. Färre än 30 hoppföl når upp till en 9:a eller högre betyg för sin viktigaste gångart, enligt de domare som stått för årets siffror.

Lite över 40 gångartsföl når dit och bland de som levererat bäst galopp finns Revolution, Touchdown och  For Romance II.
Det är Dylan N och Kannatol som fått flest hoppföl med bra betyg på denna viktiga gångart.

Spridning på fäder
Totalt sett har föl efter över 80 hoppförärvare visats upp. Hopphästuppfödare jagar sällan helt i stim, men 2016 fick sex hopphingstar över 100 ston vardera och Heartbeat och Kannatol hade båda över 170 betäckningar.
På toppen återfanns även Bravour, Mr Vain GJ, Hip Hop, Comfortuna VDL och precis under 100 kom Dylan N. Det är också de här hingstarna som har flest visade föl.
De bedömda hoppfölen ligger på ett medelvärde för totalprocenten på 78,02. Den gränsen passerar Dylan N, Kannatol, Mr Vain GJ och Hip Hop av de topplacerade i fjolårets betäckningsstatistik.

Mönstrade föl
Lite mer än 60 gångartshingstar ha fått sina föl mönstrade. För gångartsfölen är medelvärdet 80,65 procent.
Förra årets populäraste gångartshingst Skovens Rafael (168 betäckningar) klarar den gränsen och har hela 29 föl med i beräkningen. Det är inte lättare att hålla en hög nivå med ökad popularitet, snarare tvärtom.

Näst populärast var Van Vivaldi med 77 ston och han utmärker sig positivt kvalitetsmässigt, tillsammans med Dream Boy och Sibelius.

Kvalitet på import
De två helbröderna For Romance I, hemmahörande på Gestüt Lodbergen som är Therese Nilshagens arbetsgivare, och For Romance II, stationerad i Danmark, finns båda med i toppen av kvalitetstrappan. Från Danmark hämtas dessutom Blue Hors Zalabaster, Hesselhøjs Donkey Boy och Revolution. Dansk gångartsavel är stark och det är inte förvånande att deras hingstar slår bra även hos svenska uppfödare.

Favorit Ask levererar
Mer förvånande är då kanske att det är danskägde BWP-hingsten Favorit Ask som levererat högst kvalitet. För hoppföl ska det naturligtvis tilläggas att deras förmåga i just hoppning inte testas på en fölbedömning.
I toppen kvalitetsmässigt finns även Baltimore, numera kastrerad men tillgänglig på fryst sperma, samt Diarado och Contant Q som alla har ett fint snitt över 80 procent.

Fotnot: Den här artikeln bygger på resultat som skickats in till Ridsport från arrangerande föreningar eller publicerats på respektive hemsida.
Vi reserverar oss för eventuella fel uppkomna hos arrangören eller vid sammanställningen samt för att någon enstaka bedömningsplats saknas.

Denna text publicerades första gången den 5 oktober i Ridports pappersupplaga nummer 19-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden