Avelsnyheter
31 juli 2016 06:47

Unghäst-VM söndag, fyra svenska finalister

På unghäst-VM i holländska Ermelo är det dags för 6- och 7-åriga stjärnor att glänsa. För svensk del kämpar fyra ekipage om placeringarna. Sverige står för tre av 15 finalister i 7-årsklassen och Fiera Girl (36) är enda svenska 6-åring vidare.

Unghäst-VM söndag, fyra svenska finalister
Jeanna Högberg och Fiorucci Ht har redan vunnit en stor seger i sig genom att bli placerade i grunden och gå direkt till final. De tände hoppet och satte Sverige och SWB på kartan från start. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Dagens final i 6-årsklassen går i det betydligt mer krävande finalprogrammet med fyra galoppombyten och bakdelsvändningar. Det är två rörelser som brukar sortera agnarna från vetet rejält, en svag skritt eller bytesproblem kan inte döljas. Det tuffa 6-årsfältet fick igår tillskott av inte bara Yvonne Österholm med Fiera Girl (36) utan även av Katrine Kraglund på Bohemian och Rock Forever II riden av Ann-Kathrin Wilting. För Kraglund var det en härlig revansch sedan Bohemian fick total torgskräck i grundomgången och inte ville alls. Idag är det nytt blankt blad kanske, de 6-åriga hästarna har gått i den stora arenan hela tiden. Det bör vara en fördel när det blir mer publik och sorl runt banan. Finalen börjar klockan 11.

Svenska ekipage, 6-årsfinal
Kl 11:27 Fiera Girl (36) / Yvonne Österholm

Det finns en klar favorit bland 7-åringarna och det är hingsten Sezuan. Han har vunnit som 5- och 6-åring och kan nu bli evigt historisk eftersom han dessutom har en pilot som alltid hyllas för fin ridning – fantastiska OS-ryttaren Dorothée Schneider. För de 7-åriga hästarna startar finalen klockan 15 och här har Sverige med tre ekipage. Det är officiellt den första 7-årsfinalen någonsin och Sverige har redan gjort ett starkt avtryck med fin ridning något som påpekades i omdömena om de tre ekipagen i lilla finalen. Jeanna Högberg och Fiorucci Ht gjorde en stark start och blev trea i grundomgången, faktiskt tvåa tekniskt i den nya bedömningen (se förklaring längst ner). Finalen börjar 14:30, observera att det på websidan med startlistor står fel tid.

Svenska ekipage, 7-årsfinal
Kl 14:57 Quarton / Yvonne Österholm
Kl 15:08 Eclectisch 1319 / Ida-Linn Lundholm
Kl 16:40 Fiorucci Ht / Jeanna Högberg 

De två finalklasserna ovan ska enligt Clipmyhorse på plats bara vara möjliga att se MED abonnemang. 
Webb-tv

Startlista 6-årsfinal
Startlista 7-årsfinal

Så här bedöms 7-årsprogrammet
Det nya programmet Preliminary Dressage Test for 7-year old horses är nytt både till utformning och bedömningssätt. Programmet döms av fem domare där tre gör en konventionell gångartsbedömning från C och E medan två domare bedömer programmet rörelse för rörelse. Tre gångartsdomare sätter betyg framtagna efter diskussion under ritten och det ger sedan de fem vanliga unghästbetygen som samlas i ett procenttal, Quality – kvalitet. Dressyrdomarna vid M och B dömer konventionellt rörelse för rörelse i programmet. De får sina siffror omvandlade till ett tekniskt betyg. Banbrytande för FEI och internationell tävling på nivån är att klasserna får ridas på kandar eller träns. I grundomgången och i lilla finalen var det dock en minoritet som red på träns. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden