Dressyr
2 juni 2017 18:11

Unghästkval – få men naggande goda

Fredag eftermiddag på Strömsholmsdagarna var vigd till unghästkval. Triss i damer segrade: Astoria, Romeona (36) och Diwa Nostra tog varsin klass inför domare och unghäst-VM-generalerna Jan-Ove Olsson och Bo Jenå.

Unghästkval – få men naggande goda
Jeanna Högberg var dagens mesta vinnare, här med Astoria blev det seger i 5-årsklassen. Med Diva Nostra tog hon hem 7-årskvalet. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

De tre klasserna dömdes först i kollegium av Wiveca Schenholm, Susanne Rudholm och Johan Ekenberg. Det speciella 7-årsprogrammet dömdes här med två gångartsdomare på långsidan och Schenholm vid C för konventionell punkt-till-punkt-bedömning. De 5- och 6-åriga hästarnas program hade mått väl av att ha ögon på långsidan då silhuetterna är rätt annorlunda än vad som uppfattas från C.

Bästa 5-åring blev en bekant dam från höstens 4-års Breeders Trophy final nämligen Astoria (SWB f -12 e Sir Donnerhall II-Quaterback, uppf/äg Hipponews Kb, Christina Olsson) nu riden av Jeanna Högberg. Stoet har utvecklats väl under vintern, mer muskler, mer blivande Grand Prix-silhuett och samma fina vippiga antennöron. De slutade på 85 procent efter en svit med 8,5 på gångarterna, en 8:a på lösgjordhet och en 9:a för fina framtidsutsikter. Jeanna hade kunnat ha en placering till med stoet Kaikoura om det inte fattats vaccination i TDB. Den malören gav avstängning i klassen, ett gult kort och 1500 kr i böter.
Godkände hingsten Klifton 1329 (SWB f -12 e Floricello-Briar, uppf/ägd Anette Syrèn) reds som tidigare av Camilla Lindh. Han fick höga betyg för trav och galopp med över 9 men lägre på skritt och lösgjordhet efter lite spänning, totalt 82 procent.

Klifton 1329

Resultat 5-åringar 

Martin Ågevall ledde 6-årskvalet från start till mål med Romeona (36) (SWB f -11 e Blue Hors Don Romantic-Briar, uppf Ann-Sofie Lilja, äg Martin Ågevall). Stoet är lydigt, skrittar riktigt bra, gör sina galoppombyten men har lite svårt att riktigt vinna mark i galoppen. Med 80 procent gav det seger och ekipaget stärkte med all sannolikhet sina aktier inför en uttagning till unghäst-VM.

Romeona(36)

Karin Öljemark visade upp Tiger G (SWB  f -11 e Tuschinski-Sir Donnerhall, uppf Åsa Elner Warnegård, äg Maria Ågren) förtjänstfullt och i bättre sving än tidigare under våren. Han har ett starkt travprogrammen men är lite svagare i skritt och galopp, totalt 78,4 procent.

Tiger G

Resultat 6-åringar

Ett magert 7-årsfält, endast fem startade i klassen här på Strömsholm, ger uttagningsansvariga lite huvudbry. För Jeanna Högberg, som 2016 red till sig och Fiorucci Ht en silvermedalj i programmet, vållade det inga svårigheter med Diwa Nostra. De segrade på fina 72,944 procent i den kombinerade bedömningen men stoet är grundregistrerat i Oldenburg och kan inte nomineras för SWB. Ett klart kval till Falsterbo var i alla fall en välkommen biljett. 

Diva Nostra

Bästa SWB-häst var den otroligt ridbare och coole Bardeeno (SWB f -10 e Belamour-Dionysos, uppf Virpi Larsson) som redan sett stora arenor och inte klipper med öronen av nervspänning. Han rids av sin ägare Åsa Gamvik, ständigt härligt glad och stolt över sin häst, och de fick idag 70,482 procent. Det är svårt att så här tidigt på året ha alla samling och styrka på plats för att kunna göra piruetterna.

Bardeeno

Resultat 7-åringar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden