Sverige
6 november 2020 21:19
Ridsportplus

Unik onlineauktion: ”Hästar och ponnyer för alla – från hobby till elit”

NytänkandeLovisa Degreef Beselin har lockat storheter som Isabell Werth till Sverige, och sjösatt ett "matchmakingkoncept" för häst och ryttare. Nu lanserar hon hästauktioner online – med allt från ridskolor till elitryttare som målgrupp. Med på tåget finns bland andra Cecilia Bergåkra och OS-ryttaren Helen Langehanenberg.

Unik onlineauktion: ”Hästar och ponnyer för alla – från hobby till elit”
"Ett nytt onlinekoncept för alla hästälskare!" Så beskriver Lovisa Degreef Beselin sin idé. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dressyrtränaren och svårklassryttaren Lovisa Degreef Beselin driver Equestrian Academy och står bakom clinics med stjärnor som Isabell Werth och Ingrid Klimke. Tidigare i år sjösatte hon konceptet ”Horse Rider Match” med syftet att föra samman säljare och köpare under en dag för att matcha ihop hästar och ryttare.

Nu tar hon konceptet ett steg ytterligare och lanserar Equestrian Academy Online Auctions, med något annorlunda upplägg än många av dagens onlineauktioner.
– Det här ska verkligen vara för alla. Det är inte bara för elitryttare som söker GP-hästar, utan även för ponnyryttare som letar efter en hopponny på lätt A-medelsvår-nivå, säger Lovisa Degreef Beselin.

Med sig på tåget har hon bland andra Cecilia Bergåkra och den tyska OS-ryttaren Helen Langehanenberg.

Tanken är samla auktionshästarna på två uppsamlingsställen: Hagbyholm i Sigtuna, där Lovisa Degreef Beselin har sin bas, och Hunneberga strax utanför Flyinge, där Cecilia Bergåkra driver sin verksamhet.

Här ska man både erbjudas möjlighet att få beridar- och visningshjälp samt hjälp med professionell filmning och dokumentation av saluhästarna. Både dressyr- och hopphästar samt ponnyer kommer att auktioneras ut, från föl till GP-hästar i olika priskategorier, förklarar Lovisa Degreef Beselin.

Den aktuella kollektionen kommer att presenteras online inför varje auktion, och i samband med detta kommer det också finnas möjlighet att boka provridning på något av uppsamlingsställena. Säljare kan även erbjuda provridning på hemmaplan, om det finns önskemål om det, fortsätter Lovisa Degreef Beselin.

Equestrian Sport
Cecilia Bergåkra och Maggie var ett av ekipagen som drillades av Ingrid Klimke på Equestrian Academys clinic på Runsten i januari. Foto: Roland Thunholm

”Vill inte kränga hästar”

Med det rådande pandemiläget i åtanke hoppas hon också att konceptet kan inbjuda till att köpa häst på film.
– Tanken är att jag med mitt tränaröga och erfarenhet både ska kunna matcha hästar och ryttare på plats och på distans, för dem som känner sig trygga med det. Jag är inte intresserad av att kränga hästar, utan mitt ansvar är hästens hållbarhet i längden och att det ska bli bra matchningar, säger Lovisa Degreef Beselin.

Till sin hjälp med matchningen har hon förutom Cecilia Bergåkra även Rebecca Mauléon i Skåne, samt Angelica Byström och Pernilla Jennesäter i Sigtuna. Ett starkt gäng proffsryttare som kommer att finnas tillgängliga för träning och visning av hästarna och ponnyerna på Hagbyholm och Hunneberga under de fem dagar de är online.

Först ut är en dressyrkollektion i december, där Helen Langehanenberg kommer att kommentera varje hästs styrkor och utvecklingsmöjligheter, samt vilken typ av ryttare som kan tänkas matcha.
– Hästen ska vara av god kvalitet, men det behöver inte vara en blivande GP-häst. Det kan lika gärna vara en häst för hobbyryttaren. Eller en 8-åring som inte kan byta, som kanske kan passa för ridskolan. Jag har haft kontakt med många ridskolor och de skriker efter bra hästar.

– Det kommer också hästar från Tyskland, jag samarbetar med en del uppfödare där och de tror verkligen på idén. Många svenskar vill köpa hästar från Tyskland, men det går ju inte nu när det inte går att resa, säger Lovisa Degreef Beselin, som själv tagit beridarexamen i Tyskland och jobbat sex år som beridare på tyska toppstall.

Nästa steg är att även ha uppsamlingsställen i Tyskland och Nederländerna, samt i Finland och Danmark.
– Kanske även i England. Jag pratade med Carl Hester och han gillade konceptet, men vi får se.

Sex auktioner om året är utgångspunkten och Lovisa Degreef Beselin tror stenhårt på idén.
– Alla måste tänka om och tänka nytt som det ser ut nu. Vi måste våga tänka mer utanför boxen, och det här blir ett gränsöverskridande samarbete på alla plan.

Här kan du läsa mer om Equestrian Academy Online Auctions.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden