Sverige
29 juli 2019 14:35

Unikt tillfälle till fortbildning om hästars beteende

DoktorandkursTränare och andra aktiva inom ridsport har möjlighet att delta i en forskarkurs på Strömsholm, där flera internationella storheter kommer att vara föreläsare.

Unikt tillfälle till fortbildning om hästars beteende
Etologen Elke Hartmann är en av forskarna som bjuder in till Sveriges första dokorandkurs i hästvetenskap i Sverige. Foto: Fredrik Nyberg/Ann-Sofi Hjärn

Det är etologerna Elke Hartmann och Maria Vilain Rörvang vid SLU, som anordnar det som förmodligen är den första doktorandkursen inom Equitation Science, hästvetenskap.

Den hålls den 12-16 augusti på Strömsholm.
– Såvitt jag vet är det första gången det anordnas en forskarkurs i ämnet i Norden, berättar Elke, och vi har äran att ha föreläsare som Paul McGreevy och Janne Winther Christensen ombord.

Övriga föreläsare är Sofie Viksten, Hrefna Sigurjónsdóttir, Linda Keeling samt de arrangerande etologerna Elke Hartmann och Maria Vilain Rörvang.

Samklang med hästens natur

Kursen hålls i ISES (International Society for Equitation Science) anda  – Paul McGreevy är en av grundarna och Janne Winther Christensen är sittande ordförande. ISES arbetar för att hästar ska kunna användas på ett sätt som står i samklang med hästens natur och att inlärning sker på vetenskapligt dokumenterade metoder.

Bland kursämnena finns presentation och praktisk demonstration av hur hästvälfärd kan mätas (särskilda protokoll, smarta textilier och automatiska mätinstrument), hur inlärning sker på bästa sätt (stressfritt och genom upprepad tillvänjning – habituering, klicker), hållande av häst i grupp och gruppdynamik.

Paneldiskussion avslutar

Kursen avslutas med en paneldiskussion under Paul McGreevys ledning, då bland annat olika vägar att föra ut vetenskapligt baserad hästkunskap ska diskuteras.
– Till den har vi bjudit in Peter Kallings, Mari Zetterqvist Blokhuis och Cecilia Ekeberg, eventuellt tillkommer någon mer, säger Elke.

ISES tio träningsprinciper har tagits fram av ovan nämnda Paul McGreevy, Janne Winther Christensen samt Andrew McLean.

De kan ses på postern nedan och utgör den röda tråden i den här kursens innehåll. Alla aktiva inom ridsport, som tränare och andra intresserade, har möjlighet att delta i kursen.

ISES Principles Poster-2017

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden