Krönika
16 maj 2018 19:00

Uppfödaren: Hobbyryttaren har makten

Krönika"Betala de extra pengarna som det kostar att köpa en häst från en svensk uppfödare, ni har ett ansvar". Ridsports gästkrönikör Anna Wegestal, uppfödare av morganhästar, uppmanar alla ridskolor och hobbyryttare att titta på den svenska marknaden.

Uppfödaren: Hobbyryttaren har makten
Allt fler borde inse fördelarna med att köpa en svenskuppfödd häst, menar morganuppfödaren Anna Wegestal. Foto: Privat

I tidningen Ridsports senaste bilaga Avelsextra läser jag om Ann-Kristin ”Anki” Karlsson som är hästuppfödare av halvblod i Sverige. Jag läser om hennes tankar kring sin avel och hennes frustration över hur svårt det är att sälja unga hästar och hur köparna bryr sig mindre och mindre om hur hästen har haft det som ung.

Jag läser även Anna Hassös gästkrönika om hur unga hästar bör leva för att vara hållbara i längden. Jag läser även EquiEthics öppna brev till SvRF om ”Etiskt hållbar hästsport” om behovet av ett kunskapslyft i hästens välfärd både vid träning och tävling.

Som uppfödare känner jag väldigt väl med Anki Karlsson om att man ”sliter sin kropp för att andra ska kunna köpa mina hästar billigt” med målet att avla fram sporthästar som är trygga och säkra för alla typer av ryttare.

Inom Svensk ridsport så är majoriteten hobbyryttare som rider på ridskolor eller inackorderingstall som behöver en häst som är trygg och säker som man kan göra många olika saker med, i första hand att ha roligt med så att ridningen blir en lustfylld upplevelse. När den stora massan av hobbyryttare i Sverige ska köpa häst så letar man oftast efter ett färdigt koncept, en inriden häst som ska vara billig för plånboken. I just denna fråga så finns det inte en jättestor mängd hästar som är svenskfödda som är av billigare peng. Här kommer importerna in av irländska hästar. En billig häst som är sutten på. Många irländska importer är oftast inte av den bästa kvalitén, de är hästar som vi inte vet någonting om, är de så gamla som det står i passet? Har de några skador som de behandlats för?

Många irländska importer är oftast inte de hästar som är av den bästa kvalitén.

Jag och Anki och många uppfödare med oss kan allt om våra hästar utan och innan och vi följer veterinära rekommendationer och lägger grunden i hanteringen för att hobbyryttaren ska kunna bygga vidare på kunskapen hos hästen för att göra den brukbar och trygg inför framtiden. Detta inkluderar det som Anna Hassö skriver om att hästen får gå på lösdrift i flock och lära sig att vara häst.

Det öppna brevet till SvRF påpekar att det behövs ett kunskapslyft inom ridning och tävling. Jag hoppas att detta kunskapslyft inkluderar helhetsperspektivet på hästen från uppfödaren till tävlingsryttaren allt för att hästen skall på bästa sätt få bli en hållbar individ.

Jag är uppfödare av Morganhästen under prefixet Lyngby Morgans som är en av USAs vanligaste hästraser. Morganhästen är en stabil, lugn och trygg allround häst som används inom alla discipliner. Jag avlar på Morganhästen för att jag är övertygad om att denna ras är så gediget avlad på där det amerikanska konceptet är att de vill ha en trevlig, lugn och trygg häst som är lättlärd och villig att arbeta och tillfredsställa människan med sin blotta existens.

Jag vill med min skrivelse vända mig till alla hobbyryttare som tänker köpa häst och alla ridskolor som letar hästar. Besök en svensk uppfödare, ta reda på allt om hästen, se hästen som en familjemedlem, betala de extra pengarna som det kostar att köpa en häst från en svensk uppfödare. För det är ni hobbyryttare som skapar hästsporten i Sverige och det är ni som kan påverka ert val av häst och de hästar som ska vara framtidens hästSverige.

Kommuner kan bygga ridsportsanläggningar, Svenska ridsportsförbundet och andra förbund kan skapa tävlingar och arrangemang. Men det är vi uppfödare som skapar hästarna. Det är vårt slit och vår kunskap som ni sedan sitter på i dessa anläggningar och på dessa tävlingar. Var inte rädd för att köpa en unghäst, det finns unghästtränare att anlita precis som inom vilken disciplin som helst. Var inte rädd att ta reda på för mycket information om hästen du köper än för lite. Uppfödare vill ha många frågor och kan sina hästar utan och innan. Hjälp oss att göra det lönt för oss att fortsätta vårt arbete där vi har er hobbyryttare i fokus. Gör så det känns lönt för oss att slita på våra kroppar för er skull. Det är ni som har makten!

/Anna Wegestal, uppfödare av Morganhästen under prefixet Lyngby Morgans, en av USAs vanligaste hästraser.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden