Sverige
27 januari 2021 20:05
Ridsportplus

Uppmanades klippa sönder täcket vid reklamation av trasig söm

KonsumentfrågaEn hästägare köpte i höstas ett nytt hästtäcke av varumärket Horseware för drygt 4 000 kronor. Efter några månader släppte kardborrknäppet fram i sömmarna och köparen reklamerade då täcket som har tre års garanti. För att få ersättning uppmanade nätbutiken hästägaren att klippa sönder täcket. "Är det verkligen så här det ska gå till?" säger hästägaren.

Uppmanades klippa sönder täcket vid reklamation av trasig söm
Sömmarna började släppa efter tre månader. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Täckeshistorien började med att en kvinna i höstas köpte ett så kallat ”Rambotäcke” av varumärket Horseware till sin häst. Ett märke hon tidigare varit mycket nöjd med då det mer än väl hållit måttet både avseende funktion och hållbarhet.
    – Mitt förra täcke var också ett Rambotäcke med tre års garanti, men det höll i fem år. Det var också därför som jag köpte det här täcket från början. Jag har hellre ett täcke året om, där jag bara kan byta liner, istället för att ha tio täcken som bara går sönder och som jag måste kassera hela tiden. Att ha ett som fungerar länge känns också mer miljövänligt, säger hästägaren som inte vill gå ut med sitt namn.

    Lika miljövänligt upplevde hon dock inte det svar som hon fick av nätbutiken Horze när hon efter tre månader ville reklamera täcket. Kardborrknäppets sömmar vid bogarna hade nämligen börjat släppa. Efter att ha nekat butikens erbjudande om att få 35 procent av köpesumman på drygt 4 000 kronor i kompensation, fick hästägaren svaret att hon kunde få full ersättning alternativt ett nytt täcke. Men på ett villkor.
    – Först måste jag klippa sönder det trasiga täcket och sedan skicka bilder på det sönderklippta täcket, berättar hästägaren för Ridsport och visar mejlkonversationen med Horze.

    Inte aktuellt med lagning

    ”På så sätt behöver du inte returnera varan, det är mer miljövänligt”, skriver Horze. Att ta tillbaka täcket för lagning eller ersätta lagning ombesörjd av hästägaren var inga alternativ som Horze var villiga att acceptera, berättar hästägaren.

    Visserligen hade hon själv kunnat använda den erbjudna kompensationen för att laga täcket, men eftersom täcket i princip var helt nytt kändes det inte som ett rimligt alternativ, menar hon.
    – Däremot tänkte jag att ett stort företag som Horze borde ha någon som hanterar den här typen av lagningar. Jag hade ju inga synpunkter på det övriga materialet och täcket går fortfarande att stänga med metallspännena. Det enda är att det inte sluter tätt vid bogarna. Det blir en fem centimeter stor glipa framtill. Jag hade trott att de kanske hade en täckeslagare, inte att man klipper sönder ett i övrigt fungerande täcke för minsta lilla grej.

    Efter att ha delat med sig av sina erfarenheter på sociala medier upptäckte hästägaren dock att hon inte var ensam om sin upplevelse.
    – Då var det väldigt många som skrev att de hade varit med om samma sak, inte bara via Horze utan även via andra butiker. En tjej skrev att hon hade uppmanats att klippa sönder sina ridstövlar när dragkedjan gick sönder.

    Vedertaget sätt att jobba på

    Hästägaren fick också ett meddelande från en person som sa sig ha jobberfarenhet från ett välkänt modeföretag. De flesta stora företag jobbar på det här sättet, menade vederbörande och skrev följande:

    Om de inte vill godkänna att kreditera kostnaden för skräddaren så har du rätt att få ett nytt täckte. Med då måste du klippa sönder täcket och skicka ett så kallat ”proof of destruction”. Detta är för att företaget ska kunna försäkra sig om att produkten inte går att använda och kan säljas vidare efter att den har ersatts med en ny produkt. Jag håller med om att det låter konstigt, men i många fall kan det vara en kvalitetsbrist som kanske har drabbat sorteringen där ditt täcke ingick i. Det kan vara en anledning till att de inte vill stå för skrädderiet utan ersätta med nytt täcke för att kunna garantera att deras kunder inte äger produkter som har en upptäckt kvalitetsbrist.

    Ridsport har pratat med en källa i modebranschen som bekräftar att många klädföretag arbetar på det här viset. Men hon säger också att det inte behöver handla om brist på miljömedvetenhet. – Tillverkaren har kanske en batch som helt enkelt har haft fel tråd eller så har symaskinen inte sytt rätt, men täcket har ändå sluppit igenom ”quality of inspection”. Butiken verkar också i det här fallet ha uppfattat att det är ett fel och erbjudit full kompensation, säger källan.

    Ett varumärke som är rädd om sitt rykte vill inte att en defekt vara ska finnas i omlopp på marknaden. Det är oftast ett tungt vägande skäl i sådana här sammanhang, menar hon.
    – Hade köparen handlat i en fysisk butik så hade hon gått dit med täcket och så hade butiken förstört täcket istället, men nu är det ju en nätbutik. Här tror jag det handlar om att det blir dyrt att skicka täcket och därför ber nätbutiken kunden att klippa sönder täcket.

    Kan lämna till textilåtervinning

    Hästägaren själv har meddelat Horze att hon tänker skicka tillbaka täcket, på egen bekostnad.
    – De får ge mig en adress så skickar jag täcket till dem och så får de klippa sönder täcket själva. Det tänker inte jag ha på mitt samvete.

    Ridsports källa i modebranschen har ett annat alternativ.
    – Hästägaren skulle kunna klippa sönder täcket själv och sedan gå och lägga det i textilåtervinningen hos exempelvis H&M, Lindex eller Kappahl. Förmodligen är täcket gjort av polyester och går att göra till nya fibrer, så kallad ”recycle polyester”, så att det kan återanvändas på nytt.

    Ridsport har även sökt kontakt med Horze men utan framgång. För att få en vidare syn på saken har Ridsport pratat med Svensk Ridsport i Kungsbacka, som är en fysisk ridsportbutik med tillhörande nätbutik, som också handlar mycket med hästtäcken från irländska Horseware. Petra Frivold på Svensk Ridsport känner igen sig i att man som återförsäljare ibland får klippa sönder täcken som anses ha kvalitetsbrister.
    – Om det är ett fabrikationsfel vill Horseware inte att täcket ska finnas ute på marknaden, säger hon.

    I dagsläget finns det ingen svensk agent för Horseware och så fort det dyker upp en reklamation på ett Horsewaretäcke tar Svensk Ridsport kontakt med Horseware på Irland.
    – Innan har vi haft svenska agenter som har hjälpt till och varit väldigt bra. Men i och med corona har det blivit mycket svårare att få svar från Irland. När vi kan skickar vi täcken till vår egen täckeslagare. Det känns alltid bättre att laga än att klippa sönder om det går, men det beror lite på vad det är för fel, säger Petra Frivold.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden