Veterinärt
11 oktober 2017 12:00

Upprop mot hormongårdar får gehör

PMSGEn namninsamling för att stoppa importen av könshormoner från dräktiga ston till EU har fått fart.
Detta efter att en organisation har avslöjat hur ston på hormongårdar i Uruguay behandlas.

Upprop mot hormongårdar får gehör
En hingst har bivit av med sin licens efter att lämnat ett positivt dopningsprov i samband med ett avelsarrangemang i Tyskland. Foto: Roland Thunholm

Det är Horse and Hound som berättar om namninsamlingen och hormongårdarna i Sydamerika.
Det handlar om könshormonet PMSG som framställs ur blod som tas från dräktiga ston. Därefter används det för att skapa ägglossning hos djur som kor och grisar före insemination.

En undersökning som en djurrättsorganisation i Tyskland har gjort visar att sådana här ston behandlas illa i Uruguay. Det handlar om hårdhänt hantering när blodet ska tas. Dessutom avbryts ofta dräktigheterna och stona får sedan föda fram sina döda foster utan övervakning.

Den tyska organisationen har på kort tid fått in 1,5 miljoner namnunderskrifter för att stoppa importen av PMSG som har framställts på det här sättet till EU. Organisationen tror att det är svårt att driva så kallade hormongårdar på ett sätt som är bra för hästarna och om hormomet är nödvändigt bör metoder för att utveckla det på syntetisk väg utvecklas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden