Hoppning
11 april 2018 17:20
Ridsportplus

Uppvärmningsklass, hiss eller diss?

VärldscupfinalRidsport samlade några röster om FEI:s ändring av världscupens upplägg med en riktig klass i stället för en ren träningsrunda. Det finns både för- och nackdelar med upplägget enligt ryttare och intressenter.

Uppvärmningsklass, hiss eller diss?
Hemmaryttaren Roger-Yves Bost med Sangria de Coty tyckte uppvärmningsklass passade som hand i handsken. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Träningsrundan har även tidigare år varit öppen för publik men då deklarerats som miljöträning och provhoppning. Det gav ryttarna möjlighet att känna på banan, ta hinder igen och inte ha något tryck på sig att prestera en tävlingsrunda. Dagens uppvärmningsklass hade 260 000 kronor i prispengar att fördela mellan placerade.

Steve Guerdat har två hästar med sig och vann klassen med sin reservhäst Alamo.
– För mig spelar det liten roll, vi är vana vid att det är tävlingsklasser tidigt på meeting med liten eller ingen publik. Jag hoppar så mycket jag behöver med respektive häst, idag fick Bianca en lättare runda medan Alamo gick fullt, menade Guerdat.

Alamo
Steve Guerdat med Alamo Foto: Kim C Lundin

Henrik von Eckermann tycker ändringen är till det sämre.
– Det blir så dålig sport för den som betalat för sin biljett när de som satsar seriöst på världscupen bara hoppar några språng. Jag hade föredragit en ren träningsrunda istället för det här upplägget, sa Henrik von Eckermann.

Henrik Von Eckermann
Henrik Von Eckermann Foto: Kim C Lundin

Hemmaryttaren Roger-Yves Bost känd för de flesta som Bosty är positiv.
– För mig passade det perfekt, min häst Sangria de Coty har inte tävlat på tre veckor och vi behövde komma igång, det kommer att bli positivt där inne med ännu mer energi från publiken så småningom, menade Bosty.

Ridsport
Roger-Yves Bost med Sangria de Coty Foto: Roland Thunholm

Den schweiziske förbundskaptenen Andy Kistler är känd som en av hoppsportens mest positiva personer, det här föll dock inte i smaken. Trots att hans adepter Paul Estermann och Steve Guerdat både placerade sig och vann.
– Jag tycker det är helt fel att göra det som en klass eftersom de flesta ryttare gör en uppvärmningsrunda utan att satsa och det blir lite att lura publiken som köpt biljett, de får inte se bra sport helt enkelt. Det är ingen sport alls faktiskt. På ryttarmötet under tisdagen ställde Marcus Ehning frågan om varför formatet ändrats utan att få annat svar från FEI än att i år är det så här. Vi kommer att behöva ge feedback till FEI om  hur vi uppfattar det. För arrangören blir det bara onödigt dyrt med en klass med stora prispengar. Publiken och entusiasterna kommer ändå för de vill lika gärna se ryttarna träna, det hade alla vunnit på, förklarade Andy Kistler.

Ridsport.
Schweiz Chef d’equipe Andy Kistler Foto: Roland Thunholm

Referat från uppvärmningsklassen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden