Sverige
26 augusti 2022 06:20
Ridsportplus

Utesluten ryttare får sin vinst efter överklagan

ÖverklaganBeatrix Nygren tävlade i kortärmad skjorta utan kavaj – och blev utesluten av domaren efter en felfri ritt. Nu har saken tagits upp av Discipinnnämnden.

Utesluten ryttare får sin vinst efter överklagan
Beatrix Nygren i skjortan som fick henne utesluten. Bilden är från en annan tävlingsplats. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I juni anordnades 2* hopptävlingar på Filipstads Ridklubb. Beatrix Nygren och hennes Cuplet gick i mål med ett felfritt resultat. Men överdomaren och domaren beslutade att ekipaget skulle uteslutas eftersom Beatrix Nygren ridit i kortärmad skjorta, utan kavaj.

Nästan direkt efter ritten kom ytterligare en tävlande i kortärmad skjorta.
– Jag och min pappa stod där och såg att hon hade kortärmat och sa det till domarna, men då drog de upp att hon hade säkerhetsväst ovanpå så därför var det okej. Jag hade inte tävlat på två år och kände att jag får väl lita på att de har koll, man vet ju att det blir ändringar, säger Beatrix Nygren.

”Oriktig utrustning”

När hon i efterhand kontaktade överdomaren för att höra vilken bestämmelse beslutet grundades på fick hon höra att det var TR III moment 388.2.12, Oriktig utrustning.

Men något skavde och hon kontaktade andra domare för att kolla reglerna.
– Då fick jag bekräftat att det inte alls var så. Det är tillåtet att rida i kortärmad skjorta på 2* hopptävling, och regeln om långärmad tröja eller skjorta togs bort i samband med revidering av TR 2021.

Beatrix Nygren stödde sig på det och menade att icke-reglementsenlig klädsel inte utgör otillåten utrustning och överklagade domarnas beslut om uteslutning i klassen till Disciplinnämnden.

”Kavaj kan bytas mot skjorta”

Nämnden har nu fattat sitt beslut och går på ryttarens linje. I beslutet står att läsa ”vid 2* tävling och lägre kan ridkavaj bytas mot fritidsjacka, tröja eller skjorta”. Av TR framgår att skjortan eller tröjan ska ha ärm, men det står ingenting om hur lång ärmen ska vara. Nämnden skriver vidare ”Det framgår inte av ordalydelsen huruvida icke-reglementsenlig
klädsel utgör oriktig utrustning”.

Resultatet blir att ryttarens resultat i klassen ska räknas. Domarnas beslut var felaktigt.

Ingen ursäkt

För Beatrix Nygren känns det skönt att ha fått rätt, men någon ursäkt från domarna har hon inte fått.
– Det är det minsta man kan begära när det blivit som det blivit. Jag vann klassen och deras beslut gjorde att jag inte fick vara med på prisutdelning och inte fick något pris, det är ju det man tycker är roligt med att få en så pass bra placering. Men det är skönt att det blev återställt, inte minst för min häst, han förtjänar inte att ha en uteslutning i sin resultatlista.

Överdomaren Cerrie Hedin har tagit del av nämndens beslut.
– Jag har inte råkat ut för något sådant grovt fel förut, men ibland läser man fel och missar. Det moment vi stödde oss på innebär uteslutning, men kläder ska inte gå på det momentet. Det var ett tankefel av oss, vi gjorde fel, det är inget annat att säga om det, säger Cerrie Hedin.

Läs Disciplinnämndens beslut här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden