StalltipsHur ser det ut bland stall och hästägare i Sverige? Vad ligger i krubborna och på boxgolven, hur tänker man när det gäller tillskott och foder?
Vad ger ni till hästarna i höst?
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ridsport har intervjuat ett antal rutinerade och kunniga stallägare, som får berätta hur de tänker inför höst- och vinterperioden.
Tror inte på ”piaffpulver”
Katarina Mark, driver Sanda Equestrian.
Foder: Vi har ett väldigt bra grovfoder. Mina hästar får kraftfoder som innehåller mineraler och vitaminer. Vissa får mindre, om de inte tränas så mycket, medan andra som behöver mer protein får större givor.
Hästarna får mash från tid till annan, från en till tre gånger i veckan, om det är väldigt varmt eller om de inte dricker tillräckligt.
Tillskott: Jag ser inte behovet att ge tillskott med det grovfoder vi har. Jag är lite emot ”piaffpulver”, jag tror mindre på pulver och mer på naturlighet. Det finns de som säger att hästarna blir lugnare av magnesium och hetare av havre men jag har inte upplevt saken så. För några år sedan bodde en fånghäst hos oss som fick många olika saker att äta, och när jag räknade ut vad den fick i sig såg vi hur mycket socker totalen innehöll. Det hade ägaren inte tänkt på. Man vill så väl men det kan bli så fel.
Strö: Vi använder pellets från SCA, egentligen är det bränslepellets men enligt mig fungerar det alldeles utmärkt. Det är lite hårdare packat men löser sig superbra med en kanna hett vatten, och det blir billigare.
Tillskott mot stress
Amanda Axtelius, driver verksamhet på egen gård i Enköping med utbildning av hästar och uppfödning i liten skala.
Foder: Vi ger ett högkvalitativt hösilage som är ganska torrt. Men vi köper även in olika partier beroende på om det är till unghästar, avelsston eller tävlingshästar.
Kraftfoder ger vi från ett och samma märke. En favorit är ett sportfoder som är speciellt utvecklat för att skapa en god balans i magen. Sedan ger vi även mash och fibrebeet. Vi tar hjälp av foderrådgivare för att anpassa foderstaten optimalt.
Tillskott: Till alla hästar i träning ger vi ett tillskott med mineraler och vitaminer som är framtaget för att minska påfrestningsskador på högpresterande hästar och stärka uppbyggnad av ben och leder på föl.
Inför tävling lägger vi på de heta hästarna ett tillskott med magnesium och örter som ska vara lugnande. Det ger vi även till de som blir stressade i magen vid transport och foderbyten. Dessa hästar får även ett tillskott med mineraler, som binder tungmetaller och mögelgifter.
Ston som blir känsliga vid brunst men även hingstar som är lite stressade får ett tillskott med örtbaserade ingredienser för att stödja hormonbalansen.
Hästarna som går på lösdrifter och beten får bara basmineraler och salt.
Strö: I botten lägger vi spånpellets och sedan har vi kutterspån ovanpå för att få lite fluff, men dessutom har vi gummimattor i alla boxar. Vi tycker det gör att spånet ligger still och binder fukten med hjälp av pelletsen. På lösdriften och till avelsston har vi halm.
Närodlat och anpassat
Agnes Mårs, driver Hällens Gård Dressyravel och Konvalescensstall.
Foder: Jag har olika skördar hösilage med olika näringsvärden för att passa stallets alla hästar. Beroende på analys kompletterar jag med antingen havre eller olja för energi, eller rent potatisprotein som proteinkälla.
Tillskott: Jag brukar vara väldigt sparsam med tillskott, förutom salt, mineraler och vitaminer, till friska hästar. Men jag tycker att riskliolja gör underverk för de allra flesta när det gäller muskler, hull och päls. Inget annat jag har provat fungerar lika bra.
Alla hästar får vitaminer och mineraler som passar hösilaget.
Strö: Jag använder mig nästan uteslutande av fin vetehalm från närliggande åkrar, både i stallet och på lösdrifterna. Om det inte passar en häst av någon anledning föredrar jag halmpellets.
Olika grovfoder till olika grupper
Ulrika Stenson, driver Karupsnäs Ridakademi/Stall Ulrika Stenson.
Foder: Just nu är alla hästar ute dygnet om, oavsett användningsområde. Vintertid är det kombinerat lösdrift med stall. Det kan ske växelvis och permanent beroende på individ och mående eller behov. Alla hästar fodras med fri tillgång på grovfoder. Vi har olika grovfoder till olika grupper – det vill säga ponnyer äter ett ängshö med god hygien och inte så mycket näring i. De får alla mineraler och salt men inget kraftfoder. Några äldre ponnyer går i en egen grupp med ett kraftigare grovfoder och de fodras med en gröt som består av blött lusernpellets, fiberpellets och ett riskli samt lite olja, mineraler, salt, magnesium för upptaget av näringsämnena samt zink.
Tillskott: Till ston med föl fodras magnesium och salt i deras foder och de har inte lös saltsten, för ibland äter fölen mycket på den och det blir lite obalans i magen.
Hingstarna får lite olika tillskott. De som är i mer träning får e-vitamin, magnesium, selen efter behov, probiotika när stona brunstar vilket skapar mer stress för dem, samt zink.
De hästar som används inom ridakademin och i ridundervisning får salt och mineraler. Vid pälsfällning och pälssättning får de extra protein och probiotika.
Vi kör löpande kurer med loppfröskal för att hålla sanden i tarmarna i schack.
Strö: Vi använder främst halm som strömedel. Det ger en härlig bädd att vila på samt förlänger ättiden och födosöket. För runda ponnyer kan man med fördel byta ut en del av övrig fodergiva mot halm. Vi har spån som reserv och till boxar för daguppstallning eller iordningsställande av praktiska skäl, men de hästar som bor på stall står på halm. Ligghallar strös också med halm.
Det är viktigt för oss att tänka på den hygieniska kvaliteten.
Vill undvika fodringsstress
Therese Reimer, stallchef, Göteborgs Fältrittklubb.
Foder: Vi ger generellt bara grovfoder, men har ”baspellets” och ”basprotein”, som vi bara ger våra hästar om de faller ur lite eller när vi ser att de behöver sätta muskler. Sedan använder vi oss också av lusern, om vi ser att vi har hästar som behöver gå upp i vikt.
Vi har 54 ridskolehästar och 18 inackorderingar här. Att kraftfodra ger ett stresspåslag i stallarna. Vi kör alltid ut med fodervagnen när hästarna är ute i hagarna, så att det ligger förberett i krubborna. Vi ger aldrig på kvällen eller morgonen. Vi vill ha lugnet och man pajar lätt det när kraftfodret kommer fram.
Tillskott: Vi ger magnesium i pulverform till de hästar som vi tycker är spända i muskulaturen eller i sinnet. Det bestämmer vi ibland på eget bevåg, ibland i samråd med vår husveterinär eller equiterapeut. Några andra tillskott ger vi inte. Vi har frångått alla andra pulver.
Vi har provat oss fram med väldigt många olika tillskott till de hästar som haft mag- tarmbesvär men numera ger vi inga tillskott till dem. I stället får de vetekli som innehåller mycket fibrer för att stabilisera lösa magar och är det någon häst som har lite koliksymptom får den mash.
Strö: Vi använder torvmix, med växelströbädd och tar ut både träck och urin varje dag. Vi tycker att det ger bästa miljö. När vi hade bädd tyckte vi att det blev ammoniakdoft och vi fick hästar med strålröta. Man har lite ökad ströåtgång på det men vi tycker att det funkar bra.
Vi har även kutterspån eller lantbruksströ till vissa hästar, framför allt om de har strålröta.
Utmaning att de inte blir feta
Åse Ericson, har inackordering i lösdrift med 40-talet islandshästar.
Foder : Jag har ett enkelt tänk som grundar sig i att hästen är en grovfoderomvandlare och merparten av vad hästen behöver för att täcka sitt näringsbehov finns i ett bra grovfoder eller gräs. Dock ej allt, selen exempelvis.
Nu är det kanske enklare på islandshäst att hålla gott hull, utmaningen är snarare att de inte ska bli för feta. Utöver två olika grovfoder (hösilage) för hästarnas behov, cirkavärden 6 g smb rp/MJ energi till ridhästar och runt 8 för avelshästar. Vi försöker hålla under 100 i socker i grovfodret. Lite halm därtill (om den är ätbar och inte dammar). Hästarna går i naturhagar med sly och annat smått och gott, och har inte fri tillgång på grovfoder utan de får hitta andra vägar för tuggbehov och fodersök. Några få ridhästar som har svårare att ha ett bra hull eller rids mer än lätt arbete får kraftfoder separat av sina ägare.
Tillskott: Jag ger inga tillskott mer än selen till högdräktiga ston. Vi har enstaka inackorderade ridhästindivider där ägarna ger kraftfoder.
Vi har också hästar i stallet med sjukdomsdiagnos som äter veterinära tillskott såsom grönläppad mussla, där ägarna upplever att det gör skillnad.
Med islandshästar är det mycket päls som ska på och av under året. En del ger extra B-vitamin, men jag tänker att hästar har sin egen B-vitaminfabrik i tarmsystemet. Behövs tillskott så visst, även om det ibland kan vara annat som man då också måste titta på – som att checka tänder, parasiter, kolla om hästen kommer bra till vid utfodring i flock, om den äter långsamt, om den har magsår, med mera.
Strö: Jag har många olika ligghallar av olika storlek och en del är ströade med halm, några spån, andra har jord- eller grusgolv. I stallet är det spån, kutter eller pellets, men där står hästar bara när de är sjuka eller skadade eller görs i ordning för ridning.
Alla får hjälp för magen
Jenny Talinsson, stallchef Grevlundagården.
Foder: Vi ger kraftfoder med lågt stärkelseinnehåll till de flesta. Sedan ger vi ett kraftfoder med SPC, som är en special-behandlad havre, till de hästar som reser. Peders (Fredricson) hästar och de yngre hästarna behöver en del müsli med lågt av stärkelse. Vi ger alla hästar en särskild mash, som ska hjälpa magen lite. Det får de tre gånger om dagen, alltid uppblött.
Vi har ett hö som är så bra att man kan ge mer av det. Behöver någon extra foder har vi lusernhack och lusernpellets, men våra hästar brukar hålla sig runda. Om någon behöver lägga på lite överlinje brukar vi ge proteinrikt kraftfoder för muskelsättning. Vi boostar även med den vid båda pälssättningarna – det tar lite på kroppen, särskilt för de äldre hästarna.
Tillskott: Vi har saltstenar till alla, men ger även salt med tillskott och mineraler. Vi ger nyponpulver (Litovet), främst till Peders hästar, som vi gett i alla år. Ibland är det någon som behöver något hovtillskott. Vid båda pälssättningarna ger vi också E- och B-vitamin.
Strö: Vi använder både halm och spån, beroende på vad individen behöver. De som äter för glupskt står på spån och får i stället en giva med halm att pilla med – men inte så de kan äta helt hejdlöst. Strömaterialet kan variera över säsong. När de betar och äter hela dagarna får de kanske stå på spån enbart.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 14/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på