Avelsnyheter
15 april 10:46
Ridsportplus

Vad väntar du för föl i år?

EnkätFölsäsongen närmar sig med stormsteg, och två av Ridsports medarbetare har frågat flera välkända uppfödare om vilka föl de väntar i år. Antalet dräktiga ston i stallarna skiftar stort i svaren - allt från ett föl till tretton stycken dyker upp i enkäten.

Vad väntar du för föl i år?
Anders Hansson driver Walltorps gård och väntar ett föl i år.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anders Hansson

Väderstad. Anders driver Walltorps gård tillsammans med bröderna Ulf och Per. En av deras mest kända uppfödningar är Peder Fredricsons Hansson WL.

”Vi väntar endast ett föl i år, på grund av att Hansson WL:s mamma inte blev dräktig i somras. Hon har dock ett fint stoföl efter Kannatol från 2020. Edelweiss WL (svår hoppning) e Elmshorn-Ramiro Z är dräktig med Chacoon Blue och beräknas föla 18 april. Vi har sett hingsten på Schockemöhles anläggning och blivit rekommenderade av personalen där. Hingsten har gett mycket fina hoppavkommor i Tyskland och är naturligtvis väldigt populär där. Vi gillar Chacco Blue-blodet och det passar väldigt bra på Edelweiss som är ”het” och lätt i typen. Hon fick 2020 ett stoföl efter Chacfly, som ser väldigt bra ut.”

Linda Algotsson

Linda-algotsson
Linda Algotsson

Kalmar. Linda har länge tillhört den svenska fälttävlanseliten och representerat Sverige i fyra OS. Linda och systern Sara Algotsson Ostholt har tagit över aveln efter mamma Margareta som fött upp flera OS-hästar.

”I år har jag bara ett sto dräktigt, Lilli Pop K e Le Primeur-Natiello xx-Werther.  Hon väntar föl med Phenomene Bleu VDM i slutet av mars. Jag valde Phenomene för att han är en ung hingst på färsk sperma och som är stationerad i Sverige. Han har dessutom hittills vunnit allt! Han har också en lockande stamtavla, en verkligen toppstam, där även mödernet presterat i 160-hoppning. Dessutom gillar jag hans typ och storleken var också något som tilltalade mig. Jag tror det kan bli en riktigt bra avkomma, speciellt med tanken på stoets kvalitéer. Avkomman är avlad för hoppning och inte fälttävlan.”

Maud Ohlsson

Maud-ohlsson
Maud Ohlsson

Tågås. Maud har fött upp hopphästar under prefixet ”High” sedan 1988. En av hennes mest kända uppfödningar är High Yummy som tävlades av Alexander Zetterman.

”Jag har betäckt High Quality med Magic Park, High Wind med Kintaro VDL, High Fantastic med  C-Future och High Divine med Conthargos. Jag är inne på andra generationen, och den tredje är på väg upp. De uppfödningarna som gått 1,50-1,60 hoppning är faktiskt efter unga hingstar. Det är unga hingstar till övriga svårklasshästar också, med något undantag. C-Future blev andra valet på Fantastic för att det blev helg, så vi fick inget skick från Tyskland. Chacfly var första valet på Divine, hon fick fryst de två första gångerna, tredje gången fick vi byta till färskt från Conthargos, dräktig direkt!

Karin Folkesson

Karin-folkesson
Karin Folkesson

Stockholm. Karin driver i Bo Dressyr tillsammans med Jonas Ridderstråle sedan 2013. Deras mest framgångsrika uppfödning är valacken Ramses i Bo som slutade delad trea i 4-årschampionatet 2019.

”i Bo Dressyr AB väntar två föl i år, ett efter Benetton Dream FRH undan Hi Fi (e His Highness) och en  efter Kane undan Dee Dee (e  Dionysos). Till Hi Fi, som lämnar ganska små avkommor, ville vi prova en hingst som ger storlek och också lite benlängd. Hi Fi har dessutom sedan tidigare två avkommor efter Bon Coeur som vi är mycket nöjda med. Dee Dee har vi i ärlighetens namn köpt dräktig, så det var inte vårt beslut. Hon har dock tidigare lämnat flera riktigt bra avkommor med holländsk stam på fädernet, inklusive förra årets helsyskon efter Kane, så det känns som ett bra beslut för henne.”

Susanne Nyreröd

Susanne-nyrerod
Susanne Nyreröd

Västerås. Susanne bedriver uppfödning sedan mer än 30 år tillbaka och har bland anant fött upp U. Bolt som har tävlats framgångsrikt av dottern Emilie. Ekipaget har representerat Sverige i unghäst-VM och tagit silver i lag-SM 2020

”Vi väntar bara ett föl, efter Suarez undan Zonnenblume (e Sir Donnerhall II). Det andra stoet som vi betäckte resorberade tyvärr. Hon var betäckt med Iron, en ny spännande hingst, så det var synd att vi inte fick ihop den kombon. Suarez valde vi för att han är en sådan fin hingst. Dessutom, med pandemin, ville vi välja lite enklare skick och där passade Suarez in bäst. Vi ville inte ha en så stor hingst, då Emilie inte är så lång, utan vi vill avla lite åt det mindre hållet. Suarez såg väldigt trevlig ut och lagom i sin storlek. Sedan är han en yngre hingst, så man vet aldrig vad han lämnar.”

Nina Sixtensson

Nina-sixtensson
Nina Sixtensson

Köping. Använder sig av prefixet DS och föder bland annat upp hannoveraner. En av Ninas mest framgångsrika uppfödningar är hannoveranerhingsten Jetset som fick brons bland de 5-åriga dressyrhästarna i Bundeschampionat 2020.

”Jag väntar fyra föl i år: Majestic Taonga-Vitalis, Despacito-Beltoni, Janeiro Platinum-De Niro och Kjento-Dante Weltino. Hingstarna ska komma från starka stolinjer och inte vara en ”lucky cross”. Kjento-blodet tillsammans med mer massa och storlek, mamman är väldigt rörlig så det kan bli spännande. Despacito är väldigt fin. Stoet lämnar mycket gång med alla hingstar så där vill jag ha in Dancier-blodet. Majestic för han är mindre, jag får in Toto Jr, fina ston bakom hingsten, stoet själv har mycket mekanik. Janeiro blev det för att Gränsbo räddade upp ett leveransstrul med annan hingst och jag gillar Sezuan.”

Birgitta Jonasson

Birgitta-jonasson
Birgitta Jonasson Foto: Lars Jansson

Stor hopphästuppfödare bakom SN-hästarna från Stora Nääs stuteri utanför Linderöd i Skåne.

Än så länge har det inte blivit långa nätter för Birgitta Jonasson. I år väntar stuteriet på 13 föl efter ett internationellt knippe hopphingstar. Många av stona är födda på stuteriet och två unga ston får sina första föl i år. Kassiopeja SN som fick 53,5 poäng på sitt unghästtest väntar föl med Untouchable (e Hors La Loi II-Heartbreaker).
– Jag är nog lika spänd och nyfiken på alla föl, även om det är första fölet för Kassiopeja och Sunrise Ruby, säger Birgitta.

Till sitt mest meriterade sto Sandy SN, som tävlat 1,45-klasser i hoppning, har hon valt Cornet’s Quaprice (Zang f -16 e Cornet Obolensky-Quaprice Bois Margot). Stoet Estelle SN fick ett hingstföl ur hans första årgång och är ombetäckt igen.

Bland Birgittas hingstval finns både väldigt etablerade giganter som Diamant de Semilly och Comme il Faut och yngre förmågor som Chinchero (Holst f -17 e Chopin Va-Clarimo), Cahil (Holst d -17 e Cornet Obolensky-Contender) och Chacco’s Air. Hon har även stoet Fredrika SN dräktigt med årets mesta bruksprovsfader Chacoon Blue.

När det är dags för de första fölen i mitten på april blir det övervakningsgjord och kamera på de dräktiga damerna.

Dräktiga ston:

 • Sandy SN (F.2) SWB f -02 e Cappucino u Samantha e Cortez. Betäckt med Cornet’s Quaprice.
 • Argentina SN (5) SWB f -05 e Argentinus u Amanda e Damiro. Dräktig med Comme il Faut.
 • Fredrika SN Holst f -13 e Clarimo u Ulrika I e Limbus. Dräktig med Chacoon Blue.
 • Gabriella SN SWB f -14 e Clarimo u Umbrella I e Cardino. Dräktig med Diamant de Semilly.
 • Sun du Rouet SN SWB f -08 e Balou du Rouet u Sunday SN e Raphael. Dräktig med Diaron.
 • La Cornia SN SWB f -15 e Cornet Obolensky u Laramie SN e Clarimo. Dräktig med Caribis Z.
 • Estelle SN Holst f -12 e Contendro I u K-Jeremia e Corofino I. Dräktig med Cornet’s Quaprice.
 • Isadora SN SWB f -16 e Kannan u Ulrika I e Limbus. Dräktig med Cahil.
 • Sangria SN (F.2) SWB sto f -16 e Cordess u Salma SN e Carentan, dräktig med Cornetto du Lys.
 • Umbrella I Holst f -04 e Cardino u Mira XI e Corrado I, uppf Willy Petersen, Tyskland. Dräktig med Chacco’s Air.
 • Ulrika I Holst f -04 e Limbus u Ferrari e Contender, uppf Timm Peters, Tyskland. Dräktig med Chinchero.

Dräktiga med första fölet:

 • Kassiopeja SN SWB sto f -17 e Cascadello I u R-Condora e Contender. Dräktig med Untouchable. Kassiopeja fick på unghästtest 53,5 p med 9-10 i hoppning.
 • Sunrise Ruby SN SWB sto f -17 e Crunch u Sun du Rouet SN e Balou du Rouet. Dräktig med Action Man Ask. Sunrise Ruby fick på unghästest 49,5 p med 9,5-9,5 i hoppning.

Lina och Fredrik Linell

Lina-linell
Lina Linell Foto: Kim C Lundin

Båda hoppryttare och uppfödare utanför Löddeköpinge i Skåne. Aktuella med 3-årshingsten Lloyd som blev premierad på bruksprovet.

Lina Linell har fullt upp med den seminstation som byggs på gården med öppning i dagarna. – Vi har anställt en egen veterinär från Italien med stor erfarenhet av embryotransfer. Det är först och främst tänkt för egna ston men det är stor efterfrågan på embryotransfer, säger Lina.

På gården har de tio egna ston som ska föla och tre inackorderade dräktiga ston. Flera av stona är egna uppfödningar och Panthalassa (SWB f -01 e Cardento), själv tävlad på 1,50-nivå och med hög placering på SWB:s sto-blup är en av dem.
– Hon är dräktig med Magic Park, hon är svår att få dräktig så vi behöver använda färsk sperma till henne. Ännu ett yngre sto har gått till Magic Park.

Årets skörd kommer till stor del från hingstar med svensk ägare, två ston vardera har gått till Singular LS La Silla och El Barone 111 Z. Övriga är dräktiga med Baloe HP och Karmel van de Watering. Undantaget är Tangelo van de Zuuthove som just fått ett stoföl på gården undan Cheerleader. Just Tangelo är lite av en favorit i repris, Chavatinas första föl Truly Special, född 2017, var också efter Tangelo.
– Det är första gången med Singular och El Barone. Singular avkommorna har sett fina ut och El Barone fastnade jag för när jag såg honom live och de passar på de här stona.

Linells har planerat ET i år med stona Chavatina, Maxine, två 5-åriga tävlande ston och Donatella (F.2) (SWB f -00 e Cardento-Quidam de Revel, uppf Flyinge AB, äg fam Hallberg)  som är tom i år men är aktuell för ET liksom hennes dotter Cyberstar efter Kannan.

Dräktiga ston:

 • Panthalassa SWB f -01 e Cardento, dräktig med Magic Park.
 • Chavatina SWB f -13 e Chacco-Blue-Robin Z, vars 3-åriga London-son Lloyd godkändes vid bruksprovet i år, är dräktig med  Tangelo van de Zuuthoeve.
 • Charis Q Old f -04 e Charity-Apollo, är dräktig med El Barone.
 • Sagans Afrodite (F.5) SWB f -11 e Cardento-Everest, är dräktig med El Barone. Hon är  mamma till Amour SA som gick på auktion för 700 000 kr.
 • Maxine SWB f -02 e Cardento-Billion xx, uppf Ann-Charlotte Pontén och Göran Linell, äg Lina Linell, har tävlat till 1,45. Hon är nu dräktig med Singular LS La Silla.
 • Cheerleader SWB f -17 e My Lord Carthago–Charity, fick föl den 22 mars, ett stoföl efter Tangelo van de Zuuthove.
 • Corsica SWB f -13 e Click and Cash-Calido I, är dräktig med Singular LS La Silla.
 • Casha (31) SWB f -12 e Carmargue, uppf Fredrik Linell, äg Lina Holmström, är dräktig med Karmel van det Watering.
 • Max Mira SWB f -17 e Vivant van de Heffinck-Cardento, en av Maxines döttrar, väntar sitt första föl och är dräktig med Baloé HP.
 • Isabella KWPN f -13 e  Gaillard de la Pomme-Namelus, är dräktig med Magic Park.

Christin Carlberg

Christine-carlberg1-141010-rt
Christine Carlberg Foto: Roland Thunholm

En i familjen bakom företaget CCStud, uppfödare av både häst- och ryttartalanger såsom den godkände hingsten CCStud’s Fidelity och Christins dotter Julie Carlberg, nu framgångsrik young rider.

Det väntas ett helt dussin med föl på Häggebylunds Gård norr om Stockholm, basen för CC Stud.
– När det är dags för fölvak försöker vi vara tre som turas om, och tar hjälp av kameror i stallet och en app på mobilen. Det är jag, min syster Caroline Jasinski och min mamma, sedan får Julie rycka in också och hjälpa till under säsongen, berättar Christin.

Det första fölet är beräknat till 9 april och det är ett embryotransfer-föl. Den riktiga mamman är Julies tidigare tävlingshäst Een Wiggy och mottagarstoet är dräktigt med Chageorge. Een Wiggy är själv dräktig med ett eget föl efter CCStud’s Fidelity som Julie tävlar och det är dags i slutet av april.
– Det ska bli spännande att se för just den kombinationen förenar Julies två favorithästar.

Det sista fölet är beräknat att komma 30 juni. Hingstmodern Ageunerin VDL, mamma till CCStud’s Fidelity, är ett av tre ston i landet som är dräktiga med Opium JW van de Moerhoeve, en 7-årig Kannan-Nabab de Reve-avkomma som tävlas av Willem Greve. Opium var fyra på unghäst-VM som 5-åring.

Dräktiga ston:

 • Alliance f -05 e Chin Chin-Jus de Pomme, är dräktig med Bonaparte Z.
 • Een Wiggy f -09 e Vaillant-Namelus R, ett ET-sto är dräktigt med Chageorge och Een Wiggy väntar eget föl med CCStud’s Fidelity.
 • Ageunerin VDL f -05 e Montreal-Caletto I, är dräktig med Opium JW van de Moerhoeve.
 • Ginerin CC f -11 e Stokdals Livanos-Montreal, är dräktig med Dom Perignon Z (Dominator Z- Lucky Boy).
 • Gladiz CC f -11 e Cohiba-Carolus, mottagarsto till Een Wiggy, dräktig med Chageorge.
 • Ilena f -13 e Cardento-Voltaire, dräktig med Heartbeat.
 • Mila-Sue PS f -14 e HH Messenger-Pilot, dräktig via ET med Chacfly PS.
 • CCStud’s Konkurance f -15 e I’m Special de Muze-Chin Chin, dräktig med Bonaparte Z.
 • CCStud’s Karlysolde f -15 e Harley VDL-Indoctro, dräktig via ET med Enzelkey SR.
 • CCStud’s Montana f -17 e Dakar VDL-Chin Chin, dräktig med CCStud’s Fidelity.
 • CCStud’s Millionerin f -17 e Cordess-Montreal, dräktig med Kentucky van’t Ruytershof.
 • CCStud’s Milena f -17 e Inaico VDL-Cardento, dräktig med CCStud’s Fidelity.

Detta är en sammanslagning av två artiklar som publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden