Sverige
3 maj 18:19
Ridsportplus

Valberedningens förslag kan utmanas

FörbundsstämmanDet ser inte ut att bli någon strid om ordförandeposten i Svenska Ridsportförbundet, men det kan komma motförslag gällande styrelsens utformning vid förbundsstämman på lördag.

Valberedningens förslag kan utmanas
På lördag är det förbundsstämma i Svenska Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

In i det sista har diskussionerna förts inom Svenska Ridsportförbundets klubbar och distrikt inför stämman på lördag, 6 maj.

Enligt vad Ridsport erfar övervägde några distrikt att gå samman och föra fram Marianne Lilja Wittbom som motkandidat till Sandra Ruuda, som är valberedningens förslag till ny ordförande.

Nya förslag till förbundsstyrelsen

Men i slutändan ser det inte att bli någon strid om just ordförandeposten. Däremot kan det bli fråga om att lansera andra namn till förbundsstyrelsen än vad valberedningen föreslagit, enligt personer som Ridsport varit i kontakt med.

Förutom valen ska totalt 40 motioner avhandlas. Flera av dessa motioner handlar om att förbundet måste vässa sitt arbete med trygghetsfrågor, bland annat genom skarpare formuleringar i stadgarna.

Förbundsstyrelsen har i sina yttranden och förslag till svar på motionerna i flera fall hänvisat till Riksidrottsförbundet, och att det är där ändringar måste ske.

Nyligen visade det sig dock att de motioner som Svenska Ridsportförbundet skrivit till Riksidrottsförbundets årsmöte om möjligheten att agera skarpare vid bestraffningsärenden, inte ser ut att bifallas. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen bland annat att två utredningar ska tillsättas, en som ska analysera barnkonventionen och dess påverkan på idrottsrörelsen och en som ska se över bestraffnings- och överklagandeärenden.

− Utifrån de diskussioner vi har haft hade vi väntat oss mer och är helt klart besvikna över att läsa detta. Det är positivt att det finns en vilja inom RF att arbeta med de här frågorna men det går alldeles för långsamt. Vi har stärkt vårt eget regelverk men RF:s regelverk hindrar oss från att agera när det som inte får hända ändå sker. Vi vill ha bättre verktyg här och nu, inte vänta två år till, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster till Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Återstår att se om motionärerna vid Ridsportförbundets stämma kan använda samma fras efter lördagens stämma, att de hade väntat sig mer.

Finns fortfarande tid att anmäla

När tre dagar återstår till stämman har 65 föreningar anmält sig. Det är färre än senast det var stämma, för två år sedan, då det också var en digital stämma där 74 föreningar deltog.

Enligt uppgifter från Ridsportförbundet på onsdagen går det fortfarande att anmäla deltagande på stämman, även om tiden nu är mycket knapp för att länkar och annat material till den digitala stämman ska hinna skickas ut.

Allt om förbundsstämman finns på Ridsportförbundets hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden