Sverige
1 maj 2023 10:47
Ridsportplus

Oro för risker med digital stämma

ÅrsmöteSvenska Ridsportförbundet är ett av få idrottsförbund som framhärdar med ett digitalt årsmöte. Bakom beslutet finns hållbarhetsaspekter och en önskan att flera ska delta. Men forskning visar också på risker med digitala möten.

Oro för risker med digital stämma
Det var fyra år sedan som Svenska Ridsportförbundet höll en stämma ”live” – i Sundsvall 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Förbundsstämman 2021 skedde digitalt som en följd av pandemin, och betydligt fler föreningar deltog än under tidigare stämmor. Ett större deltagande, klimataspekten med färre resor, liksom en billigare stämma var några av skälen till att förbundsstyrelsen beslutade att även årets stämma blir digital, trots att de flesta stora organisationer återgått till fysiska möten.

  Ridsport har talat med flera ledare inom förbundet som uttrycker oro för ett digitalt möte, med risk för dåliga uppkopplingar och där en ovarsam ordförande kan klubba igenom beslut utan att alla hunnit med.
  – Jag ser framför mig hur det kommer att begäras många ajourneringar så att ombuden kan prata ihop sig, säger en av dessa ledare.

  Färre informella samtal

  Anna-uhlin
  Anna Uhlin

  Anna Uhlin på Mälardalens Universitet forskar om digitala möten. Hon pekar på att de informella samtalen blir färre, att deltagarna inte kan läsa av kroppsspråket hos de andra som deltar i mötet och att det är svårare att behålla fokus när man sitter framför en skärm.

  Elin Johansson är förbundsjurist på Riksidrottsförbundet och ser ingen fara rent juridiskt med en digital stämma, under förutsättning att det finns ett
  säkert mötessystem där alla ombud identifierar sig.
  – Det man tappar med en digital stämma är det sociala mötet och snacket i pauserna, men det kan man lösa genom chattgrupper, säger hon.

  Digitala möten kräver mer förberedelser

  Anna-bergkvist
  Anna Bergkvist

  Anna Bergkvist är konsult på företaget Styrelsepost och har lett hundratals årsmöten, varav ett stort antal varit digitala.
  – En mötesordförandes främsta verktyg utöver rösten är blickar och kroppsspråk. Vid ett digitalt möte krävs det att allt är noga förberett och att alla vet hur lång talartid de har, liksom att styrelse och andra föredragande är förberedda på sina delar, säger hon.
  – Mötesordföranden måste också vara pedagogisk och förklara de olika stegen. Beslut fattas genom omvänd acklamation, det vill säga att tystnad innebär att man säger ja. Där gäller det att mötesordföranden tålmodigt väntar innan klubban faller. Och i fall med flera förslag behöver man ett bra mötesverktyg till sin hjälp.

  Anna Bergkvists erfarenhet är att en del som aldrig skulle ställa sig i talarstolen i det fysiska rummet väljer att ta till orda på ett digitalt möte.
  – Inläggen blir ofta också kortare och mer krispiga. Själva mötet blir också kortare eftersom man slipper alla förflyttningar till talarstolen.
  – Men mötesledningen måste också lägga in tid för överläggningar i mindre grupper, och det finns inget sätt att helt ersätta mötena som sker vid kaffemaskinen, säger Anna Bergkvist.

  Fakta

  Så går stämman till

  • När: Lördag 6 maj.
  • Var: Digitalt, sändningen kan följas av alla.
  • Ombuden: 19 distrikt och 841 föreningar har rätt att ha ombud. Vid den digitala stämman 2021 deltog 74 föreningar, och vid den fysiska stämman 2019 deltog 39 föreningar.
  • Motionerna: 34 motioner, bland annat om hur arbetet mot kränkningar ska bli mer effektivt, och om hur distrikten ska få ner inflytande i förbundet.
  • Valen: Val av ordförande, förbundsstyrelse och sektioner. Motförslag till valberedningens kandidater kan föras fram på stämman.
  • Förslag från förbundsstyrelsen: Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan, stadgeändringar och strategidokumentet Ridsport 2030.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden