Avelsnyheter
9 februari 2017 07:42

Valegro på släktträff i Holland

Hur många stjärnhästar får återse både sin far och sin mor samma vecka? Valegro såklart. Det är stoet bakom och hennes historia som är del i nyckeln till hans framgång. Se även film från avskedet.

Valegro på släktträff i Holland
Valegro med sin mor Maifleur, uppfödarna Joop och Maartje Hanse samt Alan Davies. Hippo Foto

När Valegros avskedsturné nådde hemlandet Holland förra veckan så blev det en del återföreningar.

Valegro med sitt entourage i form av hästskötare Alan Davies, ryttare Charlotte Dujardin och tränare Carl Hester bodde alla hos Anne och Gertjan van Olst på Van Olst Stables väster om ’s-Hertogenbosch. 


När Negro och Valegro möts tillsammans med Anne och Gertjan van Olst, Carl Hester och Charlotte Dujardin så flockas fotograferan. Will Rogers fotograferade från hästryggen när han tränade.

Där bor även Valegros far Negro (KWPN f -95 e Ferro-Variant) vars avkommor presenterades under lördagens avsked tillsammans med Valegro. De två har träffats tidigare men lördag kväll betydde inte bara showtime utan även en träff med Mutti.

Mor till Valegro är Maifleur keur (KWPN f -94 e Gershwin-Heidelberg), ett sto från en linje som uppfödarna Joop och Maartje Hanse från Burgh
Haamstede arbetat med i flera generationer. De är båda ryttare, rider fortfarande längs stränderna bland annat tidigare på Maifleur. 
– Vi har en hemma som blir ännu bättre, sa Maartje Hanse tvärsäkert i London och syftade på Lelegro född 2016 och helbror till Valegro.

Joop och Maartje Hanse med sin uppfödning när han bleb årets häst i KWPN 2013.

Där har de också Jalegro Fleur, helsyster född 2014. Hanses hade tidigare en gård med lantbruk och lite större hästuppfödning under tiden med Valegros mormor Weidyfleur. Både Weidyfleur och hennes föregångare har ridits och visats med goda resultat.

Just Weidyfleur råkade ut för en olycka med ett fårstaket, hon fastnade med munnen och skadade sig allvarligt. På grund av skadan var hon det första sto i KWPN att få dispens för att göra stotest på Hackamore. Hon genomförde sin IBOP med Hackamore och fick fina poäng, totalresultatet drogs ner lite för då ingick hoppning också. Det finns inte särskilt mycket hoppanlag i den stolinjen även om alla linjer då bar dubbelanlag. Weidyfleur reds till hon var 26 år av Hanses. 

Maifleur, Valegros mor, är runt 1,70, har en mycket god exteriör och vann flera premieringar som ungsto. Hon fick poäng nog att få keur predicate efter sitt stotest på ett antal veckor.

Joop och Maartje Hanse har haft en bra överenskommelse med Gertjan van Olst kring sina hingstföl. När Gertjan kom och tittade på Valegro som föl uppstod tycke och efter avvänjning växte Valegro upp i van Olsts regi.

Valegros avsked i Holland

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden