Sport
15 augusti 2016 20:40

Valegros sista show

Küren i Rio som ledde till individuellt OS-guld var förmodligen Valegros sista tävling. "Jag vill att alla ska minnas honom när han var som bäst. Vi ska göra upp planer för hans pensionering nu efter Rio," säger en rörd Charlotte Dujardin.

Valegros sista show
Charlotte Dujardin och Valegro har skrivit ridsporthistoria. BILDBYRÅN

Den brittiska stjärnan var rörd till tårar när det var dags för prisutdelning i Deodoro.
– Faktum är att jag blev väldigt känslosam när jag red nerför medellinjen sista gången i mitt program, säger Charlotte Dujardin. 
– Jag visste att det förmodligen är sista gången jag gör det här med honom och han gav verkligen allt. Han kunde inte ha gjort mer för mig därute, säger hon. 

Beslutet att pensionera Valegro efter OS har vuxit fram.
– Vi göra en plan för hans pensionering nu efter OS. Men det blir definitivt inga OS eller VM mer för honom.  Jag vill att alla ska minnas honom när han var som bäst, säger Charlotte Dujardin och vad kan då vara mer passande än efter att slagit olympiskt rekord. 

Hon sitter på podiet i pressrummet med tyska silvermedaljören Isabell Werth bredvid sig. Werth har precis slagit rekord. Ingen annan har tagit så många OS-medaljer i dressyr som hon. 
– Och jag tänker INTE gå i pension, säger tyskan och skrattar. 
– Men om det blir samma häst i Tokyo är för tidigt att säga nu. 
Charlotte Dujardin berättar att Isabell Werth är en stor inspirationskälla för henne.
– Hon är en sådan kämpe och förebild, säger Charlotte Dujardin som själv numera är en av Storbritanniens främsta olympier med sina fyra OS-medaljer. 

OS-finalen höll hög klass – precis som dressyren har gjort tidigare under mästerskapet. 
– Det är fantastiskt inspirerande att få tävla mot alla de här skickliga ryttarna, säger Charlotte Dujardin som tog lite hjälp från ovan inför küren. 
– Vi var uppe vid Jesus-statyn. Jag såg inte så mycket av Jesus för det var dimma, men jag föll faktiskt ner på knä och bad, säger hon. 

Epoken med Valegro har gett henne tre OS-guld och ett OS-silver, individuella guld på EM 2013 och 2015 samt VM-guld 2014. Ekipaget har också vunnit två världscupfinaler. 
– Det Valegro har gjort de senaste fyra, fem är fantastiskt, säger Charlotte Dujardin som nu ska fortsätta sin karriär med andra, yngre förmågor. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden