Sverige
23 maj 19:50
Ridsportplus

Vände sig till Kronofogden för att få hem häst

BedragareNär hästägarna ville hämta hem sin ponny gjorde fodervärden sig oanträffbar. Först med Kronofogden i ryggen kunde hästen återbördas, som ett av stegen i en tvist mellan två parter.
− Man känner sig så dum när man blir lurad, men vi utsattes för proffs, säger hästens ägare.

Vände sig till Kronofogden för att få hem häst
Ägarna fick ta Kronofogden till hjälp för att få hem sin ponny. (Genrebild) Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det hela började när ett par var intresserat av att köpa en ponny, men när affären skulle göras upp krånglade kvinnans telefon och hon kunde inte föra över köpesumman.  Mannen gick då in och köpte ponnyn.

Efterhand fick säljarna klart för sig att köparna hade gjort en del andra tvivelaktiga affärer och bland annat inte betalat för betäckning och uppstallningskostnader för ponnystoet de köpt.

− Jag erbjöd mig att köpa tillbaka ponnyn mot att jag betalade skulden till hingsthållaren, berättar kvinnan som ägde ponnyn från början för Ridsport.

Förberedde flytt utomlands

Därmed var ponnyn åter ägd av de första ägarna men fölet tillhörde köparna, så parterna kom överens om att stoet skulle vara kvar där det var tills fölet var avvant. Ett fodervärdsavtal skrevs, där parterna bland annat var överens om att fodervärden skulle se till att sto och föl var försäkrade.

Strax därefter fick de veta att familjen planerade att flytta utomlands.

− Jag ville inte veta av att ponnyn skulle utsättas för en lång resa när hon var både gammal och dräktig, så vi hävde fodervärdsavtalet, eftersom fodervärden ändrade förutsättningarna, och dessutom uppenbarligen inte hade någon försäkring på ponnyn, som det stod i avtalet, berättar ägaren.

Fodervärden slutade svara på telefon och sms, och ägarna tog då kontakt med Kronofogden för att få hjälp med handräckning för att hämta ponnyn.
− Vår kontaktperson på Kronofogden  var mycket hjälpsam och tillmötesgående, men vi fick veta att vi var tvungna att göra ett försök själva att hämta ponnyn  innan de gick in med handräckningen.

Hämtningen gick bra även om kvinnan som hade ponnyn försökte motsätta sig det hela, och ponnyn är nu hemma igen, smutsig och med långa hovar men i övrigt välmående.

I efterhand kan vi se att varningssignalerna fanns där

− Jag önskar att man kunde varna andra att se upp vid hästaffärer. I efterhand kan vi se att varningssignalerna fanns där, men vi är fler som blivit lurade av samma person, såväl hingsthållaren som en annan person som skulle sälja en ponny till dem men inte fick betalt, säger kvinnan som nu fått hem sin ponny igen.

Både mannen och kvinnan som köpte ponnyn har tidigare dömts för bland annat bedrägeri,

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden