Krönika
8 februari 15:16

Var det verkligen bättre förr?

GästkrönikaVar hästarna snällare, kunskapsnivån högre och alla dressyrryttare skickligare? Ridsports gästkrönikör Anna Ozén tittar tillbaka på sitt eget hästliv från förr, och konstaterar att en del aktiviteter från förr är otänkbara idag. Men viktigt att tänka på är att just idag kan du vara en influencer som någon eller några i framtiden tittar tillbaka på och minns med tacksamhet.

Var det verkligen bättre förr?
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Var det bättre förr? Är det som många beskriver, att hästarna var snällare, kunskapsnivån högre och alla dressyrryttare skickligare? Att det var bättre förr anses redan i bibelns Första Mosebok, där det beskrivs hur bra Eva och Adam hade i paradiset innan ormen dök upp.

Jag minns i alla fall att jag var en bättre ryttare. Jag vet exakt när min ryttarbana peakade. Jag var sju år och kunde rida min shetlandsponny i alla gångarter samt ”hoppa” ett hinder om min pappa tittade på. Jag minns känslan av fullkomlighet när jag stolt red omkring med min pappa som publik och jag vårdar det minnet ömt.

Jag minns känslan av fullkomlighet när jag stolt red omkring med min pappa som publik.

Hur det egentligen såg ut vill jag inte tänka på, för när min pappa inte tittade på sprang ponnyn ut i trädgården och under en låg gren på äppelträdet skalades jag av.

Vilken förälder skulle i dag byta bort en fjällkokviga mot en oinriden shetlandsponny för att sedan låta en 6-åring på egen hand ägna sig åt diverse aktiviteter tillsammans med ponnyn? Otänkbart i dag, helt ok 1977. Hur som överlevde jag och ponnyn uppnådde aktningsvärd ålder.

Wahlströms Ponnyklubb, Min Häst med serien Broknäsflickorna, Ulla Ståhlbergs faktaböcker samt Britta och Silver var min barndoms influensers.

I grannbyn fanns det två systrar som red. De var vuxna, hade körkort, till och med en hästtransport, vilket inte var vanligt vid den tiden. Jag hade sådan tur att jag fick följa med dem på träningar och tävlingar.

De var Broknäsflickorna IRL och hade även de obligatoriska flätorna. Allra viktigast var att de var goda föredömen och förebilder att se upp till. Idoler som också bjöd in och delade med sig av sina kunskaper. I dag kanske de skulle haft en egen blogg, podd eller vlogg men på 1980-talet var det i baksätet på deras Volvo som själva influerandet hände. De var verkligen mina idoler, dessutom red de på lipizzanerhästar precis som Spanska Ridskolan i Wien.

Allra viktigast var att de var goda föredömen och förebilder att se upp till.

Tillbaka till ursprungsfrågan om det var bättre förr. Nej, det tror jag verkligen inte att det var. Men just du kan i dag bli den människan som bjuder in andra, inspirerar och delar med dig av din kunskap, så att någon 40 år senare minns tillbaka med tacksamhet, värme i hjärtat och en känsla av nostalgi.

Wbernard
Bernard Holiday Foto: Privat
Tummenupp
Hiss

Drömhästen
Bernard Holiday (f-92 e Bernstein-Verdi), min drömhäst och livskamrat under 20 år. Alltid med luft i luggen och rävar bakom de lurviga öronen. En legend som inte lämnade någon oberörd. Älskad, saknad och i ljust minne bevarad.

Tummenned
Diss

Nyårsfyrverkerier
Återanvänder en diss i sann recyklinganda och dissar även i år nyårsfyrverkerier. Sluta skjut!

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden