Sverige
14 maj 15:05

Varierande kostnader för stallplats i olika delar av landet

HästägandeVisste du att stallhyrorna skiljer sig åt beroende på var i landet du bor? Enligt en undersökning från Agria spenderar den genomsnittliga hästägaren mellan 4000 – 6000 kronor i månaden på sin häst. Man har även tagit reda på var i landet som det är dyrast och billigast att ha häst som inackorderad.

Varierande kostnader för stallplats i olika delar av landet
Bor du i Västernorrland? Då har du förmodligen en av de billigaste stallhyrorna i Sverige. Den som bor i Stockholm betalar förmodligen för en av de dyraste stallplatserna i landet. Foto: Istock

Den som äger en häst vet att det krävs både tid och pengar för att få det hela att gå ihop. Enligt en undersökning som Agria Djurförsäkring har gjort ville sex av tio hästägare fortsätta att äga en egen häst trots de höga kostnaderna, medan hälften av de kvinnliga och yngre hästägarna funderade på om de har råd att fortsätta med sin hobby.

Enligt undersökningen är de största fasta månadsutgifterna stallplats och grovfoder. Därefter kommer försäkring och hovslagare, medan kostnader för djursjukvård kan bli höga i perioder. Allra minst kostnader lägger de deltagande hästägarna på att tävla med sin häst. Månadskostnaderna för hästen beror också på om den är inackorderad eller står i ägarens privata stall med möjlighet att ta hö från egen mark.

Geografiska skillnader

Kostnaderna för att ha sin häst kan variera beroende på var i landet du befinner dig. Allra dyrast är det i Stockholm, tätt följt av Uppsala och Skåne. Kostnaden varierar också beroende på vad som ingår utöver stallplats såsom foder, tillgång till ridhus och ridbana, stallets servicenivå för de dagliga sysslorna eller om det är ett kollektivstall där hästägarna hjälps åt med de vardagliga sysslorna. Lokalisering i förhållande till tätorter och möjlighet att ta sig till stallet med kollektivtrafik kan också spela in. 

Undersökningen genomfördes av företaget Xtreme på uppdrag av Agria. Underlaget bygger på 302 intervjuer med hästägare i Sverige. Tabellen med kostnader i respektive län bottnar i annonser på Hästnet. Tabellen visar genomsnittskostnaden per månad för att hyra stallplats, inklusive grovfoder (hö/hösilage), per län. Se sammanställningen nedan:

LänHyra av stallplats inkl grovfoder i genomsnitt/mån
Stockholm 6 935 kr
Uppsala5 327 kr
Skåne 4 534 kr
Västmanland3 816 kr
Kronoberg 3 500 kr
Västra Götaland3 450 kr
Södermanland3 286 kr
Gotland3 083 kr
Blekinge3 000 kr
Östergötland2 915 kr
Örebro2 500 kr
Halland2 250 kr
Västernorrland1 500 kr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden