Hoppning
8 februari 2020 20:31

Världscupen färdighoppad – inga poäng till svenskarna

InternationelltNu är världscuphoppningarna i franska Bordeaux med tre svenskar i startfältet färdighoppad – dock utan några poäng till de blågula ryttarna. Segern gick till världsettan efter en imponerande omhoppning.

Världscupen färdighoppad – inga poäng till svenskarna
Douglas Lindelöw och Casquo Blue är först ut av de svenska ekipagen. Foto: Roland Thunholm

Världscuphoppningen började klockan 20.30.

Den första felfria rundan på den stora banan sattes redan av andra ekipaget, Italiens Emilio Bicocchi/Evita SG Z.

Direkt efter kom hemmanationens populäre Roger Yves Bost/Sangria du Coty och var säkert felfri till publikens förtjusning.

Banan ställde krav på ryttarna att galoppera på för att undvika tidsfel och hade ett par rättuppstående hinder med en höjd över 1,60 och en mur med ett speciellt utseende samt några linjer där ryttarna snabbt måste välja antal galoppsprång mellan hinder.

Fransk nolla

Frankrikes Edward Levy såg ut att gå mot en nolla trots att hans Drag du Buisson Z var i ett par hinder och fick ganska tuff drivning mot ett hinder. Till slut blev det ett nedslag.

Norges Geir Gulliksen fick allt att stämma med Gin Chin van het Lindenhof som bjöd på jämna, luftiga språng och var felfri i mål. Det blev klassens tredje nolla.

Tysklands fälttävlansstjärna Michael Jung har varit en flitig gäst i säsongens världscup och bjöd återigen på en stabil och väl avvägd runda tillsammans med fischerChelsea. Det kom ett nedslag i slutet på banan, men tempot var fräscht och ekipaget fick en bra tid.

Luciana Diniz fjärde nollan

Portugals välridande Luciana Diniz presenterade en stilrunda tillsammans med Chacco Blue II och satte en nolla i grundomgången.

Douglas Lindelöw och 10-åriga Casquo Blue bjöd på en avspänd, rytmisk runda med fina språng, fram till mitten av banan, hinder 11, där hästen blev lite flack och fick med sig en bom ner. Det blev 4 fel för ekipaget som gick ut som nummer 16.

Jag tycker ändå att han gjorde ett bra varv och visar att han hör hemma på den här nivån. Douglas Lindelöw om Casquo Blue.

– Jag tycker ändå att han gjorde ett bra varv och visar att han hör hemma på den här nivån. Jag kom inte riktigt fram på de fem stegen där han rev. Men han har hög lägstanivå och det ska bli kul att arbeta vidare med honom. Han är aldrig blyg inne på banan, sa Douglas Lindelöw till SVT efter sin runda.

När 20 ekipage gjort sin grundomgång var det fortfarande enbart fyra nollor. Några av dem som fick ett par tidiga nedslag utgick, kanske för att satsa på söndagens femstjärniga Grand Prix-hoppning i stället. En av dem var Irlands Mark McAuley med sin och sin svenska fru Charlotte McAuleys Vivaldi du Theil.

Storbritanniens Holly Smith fick den stora banan att se plättlätt ut när hon och Hearts Destiny satte klassens femte nolla.

Inte Peder Fredricsons dag

Peder Fredricson gick ut som nummer 27 och hade verkligen behövt poäng för att ha en chans att ta sig till världscupfinalen, men den här dagen blev det inga. H&M Christian K bjöd på riktigt fina språng, men på samma glesa räcke som för Douglas Lindelöw blev det ett nedslag.

011sg17675jpg
Peder Fredricson och H&M Christian K lämnade banan med 8 fel. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Stefano Grasso/GCL

Peder Fredricson red på fem galoppsprång framåt och valacken hann inte riktigt lyfta. Kort därefter blev det ett bakbensfel på en oxer och ekipaget slutade på 8 fel.

– Resultatet var inte vad vi hoppats på men jag tycker Christian hoppade väldigt bra. Jag tycker det var en väl avvägd bana, säger Peder Fredricson till SVT efter sin start.
– Jag får ta på mig första nedslaget lite själv, jag kom inte riktigt fram till det hindret.

Belgiens Pieter Devos och Apart satte klassens sjätte nolla och direkt efter visade världsettan Steve Guerdat/Victorio Des Frotards, Schweiz, att han ville vara med i en omhoppning. Tysklands Daniel Deusser var också felfri med Jasmien v. Bisschop.

Fokuserad von Eckermann

Henrik von Eckermann och spänstiga stoet Fancy Me gick ut näst sist i det 38 ekipage stora startfältet. De hade stort fokus och det såg säkert ut ända till sista linjen där flera andra har haft problem. Det stämde inte optimalt när ekipaget gick in på linjen och det blev två nedslag, totalt 8 fel.

Det nionde ekipaget till omhoppning blev Belgiens Niels Bruynseels/Ilusionata van’t Meulenhof.

Roger Yves Bost/Sangria du Coty bjöd hemmapubliken på en snabb omhoppning och utmanade de som kom efter att ta lite risker för att vinna.

Geir Gulliksen fick ingen riktig rytm, en chansning diagonalt över ett räcke höll inte och det norska ekipaget fick 8 fel i omhoppningen.

Luciana Diniz satsade inte för fullt utan höll en jämn, stadig rytm utan chansningar. Det blev en felfri omhoppning med en tid som dock var ungefär sex sekunder långsammare än ledande Roger Yves Bosts tid.

Devos utmanade

Pieter Devos och Apart satte ordentlig fart och hittade riktigt korta vägar, och gick riktigt snävt mot ett par hinder. Ekipaget var felfritt och spurtade i mål på en tid som var lite snabbare än ledande fransmannens.

Steve Guerdat och naturligt snabbe Victorio Des Frotards fick upp farten ordentligt och gjorde allt rätt – och felfritt. Ekipaget kapade ledartiden med ungefär en och en halv sekund.

Niels Bruynseels gjorde verkligen allt han kunde för att utmana och hästen var väl med på noterna. Det blev felfritt och tiden räckte till en tredje plats. Steve Guerdat tog sin andra seger för säsongen med Victorio Des Frotards. Daniel Deusser blev tvåa.

Douglas Lindelöw blev 22:a, Peder Fredricson 25:a och Henrik von Eckermann 28:a. Dessa placeringar innebär att svenskarna inte får med sig några världscuppoäng från Bordeaux.

Online-resultat

Startlista, världscupklassen

Livesändning SVT Play

Livesändning Clipmyhorse

Livesändning FEI-tv

Banskiss

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden