Dressyr
28 januari 2023 12:39

Världscupens kür är klar – seger till Dinja van Liere

InternationelltUnder lördagens eftermiddag gjorde 15 av världens bästa ekipage upp om värdefulla poäng i världscupen. Läs om ritterna här.

Världscupens kür är klar – seger till Dinja van Liere
Jessica von Bredow-Werndl och Dalera har vunnit en av säsongens världscupskval. Foto: FEI/Arnd Bronkorst

Startfältet bestod av flera starka ekipage, med svenske Patrik Kittel och  Touchdown (SWB val e Quaterback-Sack, uppf Verbena AB, äg Sommarkvarn AB) som enda svenska ekipage. Han såg ut att vara mer än nöjd med sin uppvisning som ledde till placering, men det var hemmaryttaren Dinja van Liere som tog hem tävlingen till slut.

Först ut var brittiskan Laura Tomlinson med 13-årige KWPN-hingsten Fallatijn. Ekipaget började med flera svåra övergångar i travarbetet där hingsten visade en jämnhet. De gick sedan direkt från skritt till ökad galopp på ett distinkt sätt. Ettorna på båge satt perfekt till musiken och fortsatte sedan med galoppslutor direkt före och efter dubbelpiruetter. Sista piaffen var lite trasslig men det blev 74,150 procent och ryttaren strålade av glädje när red hon ut från arenan.

Några missar

Belgiens Charlotte Defalque var nästa ryttare. Tillsammans med Botticelli hade hon en del småmissar, bland annat i en bytesserie och i en piaff där den  då och då lite spände 17-årige valacken inte riktigt var med på noterna. Men ekipaget visade en fin piaffpiruett och spänstig travökning. Det blev 73,625 procent.

Belgiens Larissa Pauluis och First- Step Valentin  hade missar både i sina ettor och tvåor och var tvungen att välja vad hon ville rätta till in sin extra lnje. Hon valde ettorna och de flöt fint till musiken och var korrekta. Ekipaget slutade med att gå från passage till piaffpiruett och övergång därifrån direkt till ökad trav på medellinjen. Det blev 72,17 procent.

Regerande världsmästaren Charlotte Fry, Storbritannien, startade Lars van de Hoenderheide. Fuxvalacken var lite spänd i skritten. Ekipaget hade bland annat piruetter inlagda i galoppsaxen, härliga bytesserier och avslutade med en passage i fin rytm på medellinjen. Det var ekipagets tredje internationella tävling. Det blev 78,335 procent och ledning i klassen.

Nederländsk ledning

Nederländernas Hans Peter Minderhoud och Glock’s Dream Boy slutade på 81,97 procent efter en kür med hög svårighetsgrad.

Marieke van der Putten, Nederländerna, och Torveslettens Titanium Rs2 glänste i piaff och passage och slutade på 77,22 procent.

Patrik Kittel-touchdown 1 221127 Rt
Patrik Kittel och Touchdown bjöd på ett fint program. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Patrik Kittel och Touchdown startade som nummer 7. Det svenska ekipaget bjöd på spänstig passage och hade piaffpiruetter tidigt i programmet. De visade en distinkt och exakt övergång från ökad trav till skritt och därefter kom dagens hittills bästa ökade skritt.Tvåorna på båge flöt fint och rytmiskt, precis som ettorna. Avslutning var en härlig ökad trav på medellinjen mot huvudomaren.

Svensk ledning

Det var en strålande glad svensk som vinkade åt den jublande publiken när han red ut från arenan. Det blev 82.645 och ledning i klassen när åtta ekipage återstod.

Helen Langehanenberg och Annabelle var första tyska ekipaget i klassen. Det eleganta stoet glänste i piaff, inte minst i piaffpiruetterna, men visade också en orolig mun då och då i programmet. Det blev 80,23 procent och en tredjeplats när sju ekipage fanns kvar i startfältet.

Danmarks Daniel Bachmann Andersen och Zippo M.I. var första ekipage ut efter pausen. Ekipaget gick bland annat direkt från piruett till ettor och avslutade med piaffpiruett och passage på medellinjen. Skritten var lite spänd bitvis. Det blev 80,24 procent.

Hemmanationens tredje ekipage var Emmelie Scholtens med Desperado. Ekipaget visade en härlig, framåtgripande och avspänd ökad skritt. Galoppslutorna flöt fint och rytmiskt. De följdes av en sekvens med ökad galopp och direkt in i dubbelpiruett. Ekipaget slutade på 81,64 procent och smög sig in på tredjeplats.

Ny ledare

Tyska stjärnan Isabell Werth och Emilio visade bland annat en sekvens där det gick direkt från piaffpiruett till passagesluta.

52654684203_6ce1473bc7_k
Isabell Werth och Emilio i Amsterdam. Foto: FEI/Arnd Bronkorst

 

Skritten kunde ha varit mer avspänd och genom kroppen. I galoppen visade ekipaget bland annat dubbelpiruetter direkt från ökningar och ettor direkt från dubbelpiruett och sedan in i dubbelpiruett igen. Ettorna på båge satt fint. Det blev 86,595 och ekipaget övertog ledningen från Patrik Kittel.

Tysklands Ingrid Klimke visade ett harmoniskt program tillsammans med Franziskus FRH. Trots att ekipaget inte alltid satte alla moment perfekt till musiken blev det personbästa, 84.96 procent och en tredje plats när två ekipage återstod.

Danmarks Nanna Skodborg Merrald hade strax före letat sig in på andra plats efter en jämn uppvisning med hög kvalitet som gav 85,22 procent . Detta tillsammans med Blue H

52654638605_3b2d403b28_k
Danmarks Nanna Skodborg Merrald Blue Hors Zack. Foto: FEI/Arnd Bronkorst

ors Zack.

Nederländernas Kirsten Brouwer hade en bitvis lite spänd Foundation som bland annat visade en härlig, framåtgripande ökad trav men hade lite trubbel i ettorna. Det blev personbästa med 80,135 procent.

Sist ut i den fullsatta arenan var hemmaryttaren Dinja van Liere med Hermes N.O.P. – ekipaget som också vann GP-kvalet tidigare under meetinget.

Ekipaget glänste i sina passageslutor men kunde haft mer påskjut bakifrån i sin ökade trav. Galoppdelen började med ökad galopp och direkt in i en dubbelpiruett, tvåor på båge. Även ettorna gjordes på båge utan några misstag. Det blev ett lite dyrbart misstag i början av den avslutande medellinjen där häst och ryttare missförstod varandra. Det blev 87,055 procent, personbästa och seger till publikens jubel. Det var ryttarens andra seger i världscupen.

Liveresultat
Clipmyhorse/FEI-tv sänder

Ställning västeuropeiska ligan
All info om ligan hos FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden