Hoppning
29 januari 14:31
Ridsportplus

Världscupfinalen i hoppning – det här gäller för wild cards

VärldscupfinalenAntalet världscupkval har decimerats i rasande fart, men världscupfinalen i Leipzig är "still on the go". Få av världsryttarna i hoppning har hunnit samla poäng för att ta en finalplats – och FEI svarar nu på frågan om några wild cards kommer att delas ut.

Världscupfinalen i hoppning – det här gäller för wild cards
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit har visat storform i världscupkvalen. Foto: Helene Gjerde Aamdal

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Få av de ryttare som vi är vana att se i världscupfinalen har hunnit samla tillräckligt med världscuppoäng för att få rida finalen som förhoppningsvis äger rum i tyska Leipzig den 6-10 april. Ingen av de svenska toppryttarna som ligger högst på världsrankningen är kvalade till finalen. Däremot får spetstruppens Jens Fredricson rida efter att ha plockat en bronsplats i Oslo och en femteplats i Verona tillsammans med Markan Cosmopolit.

Viss oro har funnits kring världscupfinalens vara eller icke vara med tanke på pandemiläget och att sju av 13 kval ställts in, men enligt FEI är man fast besluten att genomföra finalen. Det meddelar FEI som jobbar i nära samarbete med arrangören.

”Vi är säkra på att vi kan leverera de bästa möjliga finalerna i de här utmanande tiderna, där vi också säkerställer hälsan och säkerheten för alla involverade”, skriver FEI:s kommunikationschef Shannon Gibbons till Ridsport via mejl.

Trots det decimerade antalet världscupkval säger reglerna för FEI Jumping World Cup att sex kval räcker för en regelrätt världscupfinal. Det är de 18 bästa ekipagen efter att alla deltävlingar genomförts som kvalificerar sig till världscupfinalen i Leipzig.

Med 27 världscuppoäng slutar Jens Fredricson åtta i den västeuropeiska ligan, där den sista tävlingen visade sig bli London i december efter att även Gothenburg Horse Show ställts in.

Inga wild cards

Gällande eventuella wild cards säger reglerna att landet som arrangerar finalen får nominera en hemmaryttare i dialog med FEI:s hoppkommitté – om arrangörslandet inte har någon ryttare som är kvalad till finalen. Tyskland har dock redan hemmaryttaren Christian Kukuk på tionde plats med 25 världscuppoäng, plus att det finns ytterligare tyskar bland de 18 bästa.

”Därför finns det inget behov av att ändra kvalförfarandet till finalen, och det kommer inte heller att delas ut några ytterligare wild cards”, meddelar FEI via Shannon Gibbons.

Angelica Augustsson Zanotelli ligger på plats 20 och därmed precis utanför listan över finalklara ekipage.

Regler för FEI Jumping World Cup.
Poängställning i den västeuropeiska ligan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden