Hoppning
24 januari 2022 21:00
Ridsportplus

Svenska toppryttare får inte rida världscupfinalen

Världscupen i hoppningVärldsettan Peder Fredricson kommer inte att få starta i världscupfinalen, och inte heller Henrik von Eckermann. De saknar världscuppoäng, och sista chansen att plocka poäng försvinner när Gothenburg Horse Show ställs in.

Svenska toppryttare får inte rida världscupfinalen
Jens Fredricson (mitten) får rida världscupfinal medan Henrik von Eckermann och Peder Fredricson inte är kvalade. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En enda svensk ryttare är helt klar för världscupfinalen i Leipzig i april, och det är Jens Fredricson som tog fina världscuppoäng i början av säsongen tillsammans med Markan Cosmopolit.
− Det hade varit kul med lite fler svenskar i finalen, så klart, men nu får jag klara mig själv. Jag var ju tidig med att ta placeringar i världscupen, säger Jens Fredricson som blev trea i Oslo i oktober och femma i Verona i november.

Fem inställda deltävlingar

Med 27 världscuppoäng slutar Jens åtta i den västeuropeiska ligan, där den sista tävlingen visade sig bli London i december. Sedan dess har fyra världscupomgångar ställts in, i Mechelen, Basel, Amsterdam och Bordeaux, och på måndagen kom beskedet att det inte heller blir några Scandinaviumtävlingar med Europafinal i världscupen.

− Den stora frågan för mig blir hur jag ska förbereda mig inför finalen i Leipzig i april. Bordeaux och Göteborg var två viktiga tävlingar, så nu måste jag tänka om.
− Cosmopolit är i alla fall i toppform. Jag håller på och tömkör honom just nu, säger Jens Fredricson när Ridsport pratar med honom under måndagen.

Peder och Henrik saknar poäng

På 20:e plats i den västeuropeiska ligan ligger Angelica Augustsson- Zanotelli, som därmed har en liten möjlighet att få rida final i Leipzig.
− Men Peder Fredricson och Henrik von Eckermann har ingen möjlighet att starta i Leipzig. De saknar världscuppoäng eftersom de inte ridit kval. Henrik var visserligen med i Lyon, men av 13 deltävlingar blev sju inställda, konstaterar svensk hoppnings förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Även Daniel Deusser, Ben Maher och Steve Guerdat kommer att saknas i världscupfinalen, av samma anledning.
− Det är många ryttare vi är vana att se som inte kommer till start, konstaterar Ankarcrona.

Det har ändå genomförts tillräckligt många kval för att det ska gå att ha en final. Tre kval är minimum för att det ska räknas som en liga.

Missat tillfälle att få ovärderlig rutin

Att Gothenburg Horse Show ställs in får inte bara konsekvenser för världscupfinalen, utan även för alla yngre som skulle ha tävlat inför Scandinaviums fullsatta läktare, konstaterar Henrik Ankarcrona.

− Det blir ett missat tillfälle att få ovärderlig rutin, och komma nära de stora ryttarna. Det är också ett viktigt tillfälle för oss som leder hoppningen att se dem, men det är inte enda tillfället för oss. Vi följer dem ändå.

− Sedan kan det bli finaler på andra sätt för de yngre ryttarna, men det går inte att jämföra med Göteborg, säger Ankarcrona.

Vad ska du själv göra när Gothenburg Horse Show ställs in?
− Då kan jag ha sportlov med barnen. Det händer inte så ofta.

Poängställning i den västeuropeiska ligan i hoppningens världscup.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden