Sport
30 november 2014 15:52

Tinne och ”Anton” dansade hem segern

Helgen i Friends Arena går mot sitt slut men innan dess ska en världscupkvaltävling avgöras. Sju av de 15 kvalade ekipagen är svenska. Tinne Vihelmson Silfvén var överlägsen och vann med 80,875 procent.

Tinne och ”Anton” dansade hem segern
Tinne och "Anton" har gjort det igen. Anna-Lena Bergqvist

Världscupen i dressyr går in på sin fjärde deltävling efter att ha landat i Odense, Lyon och Stuttgart och fem deltävlingar återstår innan vi är framme vid final i Las Vegas i april. I Friends Arena dömer brittiska domaren vid  B,  Jo Graham, amerikanska Liselotte Fore vid M som är född i Tyskland,  Gustaf Svalling är ordförande vid C, nybakade 4-stjärnige domaren H-C. Matthiesen från Danmark bevakar H och Anette Fransén Iacobaéus håller fortet vid E.

Klassen har femton startande och alla svenska ekipage är med, ett landmärke för världscupdressyren i Stockholm.

Direktrapportering:

15:55
Favourit var under några år känd som en häst med piaffproblem. Sönke Rothenberger, 20 år gammal, bygger hela sin inledning på programmet på piaff och passage och det fungerar bra, inte det största lyftet men jämnt och villigt. Den mycket långbente Sönke har även långt överliv och Favourit ser nästan liten ut under honom. Deras program till specialkomponerad musik är otroligt korrekt och prydligt, tysk precision med förhållandevis hög svårighetsgrad. Det sista de gör är vändningar i piaff på stället och sedan ända in i kaklet, eller snarare Gustaf Svallings knä. 75,275 procent.

15:45
Jeanna Högberg har haft viss vånda över att hon har musik från samma film som guldduon Dujardin/Valegro. Det är dock inte ens särskilt likt. Däremot är Darcia förmodligen en lika stor piafftalang som guldhästen. Fin aktivitet, sänkt kruppa och bra jämna lyft fram och bak. Programmet är ännu ganska enkelt, talangen Darcia är bara 10 år och gör sitt första kalenderår i GP. Kanske red Jeanna med en extra växel i för att fira utnämningen till årets dressyrkomet från landets bästa jury Dressyrringen. För red varje steg gjorde hon, med utmärkt resultat, tränare Patrik fick pisk, igen. 74,88 procent.

15:34
Den spanska armadan anföll i form av hjäten Zorro alias  Hans-Peter Minderhoud och hans Glock’s Flirt. Det är filmmusik och ni kan säkert se Antonio Banderas framför er. Bombastisk spansk inspirerad musik är ett annat epitet men bara en djärv säker ryttare väljer  att piaffera till kastanjetter. Det gick dock bra även om Flirt vaggar. Piruetterna är en av hästens styrkor och Hans-Peter visar upp dem vid A, fint centrerade och med bra lyft på liten radie. Den avslutande linjen är travslutor i passage, ytterligare en styrkedemonstration från den imponerande fuxen. 79,25 procent.

15:24
Küren ”Who’s Anton” är väldigt omarbetad även om viss musik känns igen, både välbekant och nytt. Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello hade överladdning i kvalet så idag var det spännande om de skulle kunna behålla den nya trenden med mer och aktivitet utan i cidenter. Det syntes inte ett spår av spänning i dagens ritt och Tinne red piaffen lite mer konservativt, i alla fall från åskådarplats. Serier på medellinjen till gitarrsolo är en höjdpunkt liksom slutmönstret med piaffpiruett, den bästa vi sett Anton göra någonsin. Publikens jubel visste inga gränser, 80,675 procent.

15:20
Billy Idol och dressyr fungerar fantastiskt fint ihop när det hanteras av Patrik Kittel och Toy Story. Apropå kaxighet så är det bra självförtoende med en längre perfekt på stället piaff framför Gustaf Svalling vid C. Patrik är mästare på att både välja musik till sina program och sedan rida perfekt i takten och på övergångarna. Toys perfekta bytesserier slår ner framhovarna exakt på slaget i i musiken. Den sista passagelinjen med massor av piaff är en ren styrkeuppvisning, Toy ser ut att kunna trampa hur länge som helst. 74,725 procent.

15:10
Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower vet hur man intar en arena. Det ska vara pukor, trumpeter och elgitarr åt en äkta rockerduett som Jennie och Blomman. Fortfarande lite försiktiga i piafferna sedan Oslo men det tar sig igen och trummorna i musiken är väldigt effektfulla, Jennie har ett kanonprogram på gång. Piruetterna gjordes så nära hörnen att de nästan fick trångt att rida ur dem men klarade det elegant. Totalt 71,83 procent.

14:55
Minna Telde och Santana skapade julstämning med musik från bland annat Tomteparaden. Jul-medleyt hade fantastiskt bra takt att rida till och om inte detta program får höga poäng på tolkning så vet jag inte vad som ska ha det. Bytesserier och piruett sitter perfekt till musiken och övergångarna är riktigt fina. Santana har kanske den absolut bästa ökade galoppen och när Santana piafferar till Feliz Navidad och Minna rider upp på en hand till ”I wanna wish you a merry Christmas”, ja, då älskar hela Friends Arena Minna och Santana. Världsklass Minna och underbart! 76,55 och solklar ledning.

14:50
Fabienne Lüttkemaier och Diamonds Forever dansade till ett intensivt medley från Lejonkungen. Höjdpunkten var en byteskombination längs medellinjen till trummor, mäktigt. Valacken gör idag fin piaff och passage, Fabienne rider som en världsmästare mjukt, säkert och med en perfekt sits. Ny ledare, ganska väntat, med 73,70 procent.

14:25
Som ny i gamet kan Paulinda Friberg fortfarande räkna antalet kürer hon och Di Lapponia T gjort enkelt. Tillsammans rider de till väldigt vacker filmmusik. Stoets travskolor förtrollar, svepande lättfotade och vackra, nu med en utökad svårighetsgrad med skolor i passage. Galoppmusiken är vacker men utan distinkt takt och med lite svag markering till piruetterna. Paulinda gör sina piruetter mitt framför C-domaren och avslutar med en fin passage-piaff serie. 72,35 procent.

14:20
Allan Skov med Volstrupgaards Cassiopeia hade ett häftigt musikval med rytmer från Celine Dion och Duffy. Cassiopeia har verkligt fin mekanik i trav och gjorde bra puaff och passage idag. I galoppen rider han till ”I am alive” och takten ligger perfekt för stoet i fina bytesserier på böjt spår.  Allan gjorde en riktigt svår serie med byten och red sen upp i ökad trav och avslutande till åskmuller, dramatisk reininghalt på slutet. 70,58 procent.

14:10
Landsmannen Philipp Jorissen rider Le Beau, en van Stockholmsbesökare. Han hade länge ett av tourens värsta kürprogram men har numera bytt och har ett pop-medley med Gotye-plink till piaffen. Den takten passar Le Beaus fina piaff perfekt, idag var formen dessutom fin. De gjorde spikraka ettor på diagonalen i perfekt takt till sinmusik, något som tyvärr inte ger poängutdelning. De fick en ganska grov miss i bytena i vartannat tyvärr och hann inte göra om serien. 70,06 procent tajt mellan Belgien och Belgien.

13:55
Panflöjt har i alla tider varit populärt som kürmusik men har gått lite ur modet. Belgaren Mario van Orshagen på Wilco V blandade det med symfonisk syntmusik av det pampigare slaget. Wilco upplevs som lättare och elegantare i sitt fria program där linjerna passar honom bättre. Den svarta Rousseau-sonen gjorde ett starkt galoppprogram men har lite svag passage, en 11-åring med framtiden för sig. 70,15 procent.

13:50
Ryska Marina Aframeeva med Vosk fyllde Friends Arena med tysk 80-tals disco med Modern Talking till travprogrammet och Alphaville till galoppen. Det är musik med distinkt takt som passar många hästar inte minst en Hannoveranare som Vosk med fin mekanik. Ökad galopp på volt är ovanligt och blir mindre effektfullt än på raka spår men Marina och Vosk diggade på. 68,50 procent.

13:40
Till toner från Fleetwood Mac började Malin Hamilton och hennes vackre Fleetwood ett kaxigt travprogram medan Stevie Nicks sjöng ”You can go your own way”. Lite gick Fleetwood sin egen väg ur en piaff men annars var de fint tillsammans. Galopp-programmet passar fint i takt när bytesserierna görs på böjt spår tillsammans med en finmarkering i musiken till piruetterna. En avslutande kvartsvändning i piaff och uppridning i passage är programmets final. Tyvärr var något fel för det blev total domarkonferens framme vid podiet. Det visade sig att höger piruett bedömdes till 0 och Malins resultat sjönk som en sten.

13:30
Tatiana Dorofeeva med Kartsevo Upperville, en holländsk hingst som pratade i sista uppridningen något som passade bra in i hennes program till stråkar av klassisk modell. Hingsten är av den stabilare modellen och ger ett kraftfullt intryck, det var mer rysk kosackdans än balett. Tatiana var dock riktigt nöjd med sin ritt och tackade sin hingst översvallande. 67,45 procent.

Online-resultat
Referat från kvalet
Ryttarna: Vi kommer igen

Text: Kim C Lundin / Gunilla Säwenmyr
Foto: Anna-Lena Bergqvist

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden