Dressyr
29 november 2021 10:12

Kolla klippet: ”Jag var så olycklig – nära att jag slutade rida”

DressyrdrottningI dag är allt frid och fröjd i Jessica von Bredow-Werndls liv. Men för elva år sedan var hon så olycklig att hon övervägde att sluta rida. I en öppenhjärtig intervju berättar världsettan om hur hon kom över tankarna – plus hur det känns att få till en bra ritt med Dalera.

Kolla klippet: ”Jag var så olycklig – nära att jag slutade rida”
Jessica von Bredow-Werndl, världsetta och olympisk mästare från Tokyo. Foto: FEI/Liz Gregg

I helgen gjorde Jessica von Bredow-Werndl och Dalera braksuccé under Sweden International Horse Show. Men den tyska världsettan, tillika regerande olympiska mästaren, hann också med en intervju med SVT.

Där berättar hon om att det var nära att hon slutat rida för elva år sedan.

– Jag var så olycklig. Jag kände för mycket press och överförde det på hästen. Det kändes inte som att det var roligt. Jag ville bara vara bra, men jag fokuserade inte på hur jag skulle bli det, säger Jessica von Bredow-Werndl till SVT.

Hon skaffade sig en livscoach och bestämde sig för att ge sporten ”hela sitt hjärta”, satte en tidsgräns på tio år, och inom den tiden var hon i A-laget och uttagen till OS. Det viktigaste för Jessica von Bredow-Werndl var att hitta yogan, vilket gjort henne till ”en bra partner för hästarna”.

Rider ut mycket

Den tyska ryttaren tror att en del av hemligheten bakom succén är att låta hästarna gå i hage varje dag, att rida ut och att använda gårdens galoppbana. Rörelser rids bara de sista veckorna innan tävling.

Hur känns det då att få till en riktigt bra ritt med Dalera, frågar SVT-reportern Maria Wallberg.

– Det är först efteråt jag kan känna hur det var, för under ritten är man så fokuserad på här och nu att det inte går att tänka på något annat. Det känns som att vara i ett flow, det finns inget före och efter. Som att rida vågen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden