Dressyr
27 november 2021 14:42
Ridsportplus

Jessica von Bredow-Werndl: ”Coolt att redan vara olympisk mästare”

SIHS 2021Det är ett imponerande startfält i dressyrens Top 10-final under Sweden International Horse Show, och det blev en lågoddsare som toppade den inledande Grand Prixen. Världsettan hade dock händerna fulla i början av programmet: "Dalera var 'on fire'", säger en glad Jessica von Bredow-Werndl.

Jessica von Bredow-Werndl: ”Coolt att redan vara olympisk mästare”
Jessica von Bredow-Werndl vann inför ett fullsatt Friends, något som gjorde TSF Dalera extra energisk. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter ett otroligt framgångsrikt år, med olympiskt guld, EM-guld och världsetta, blev det ännu en seger för Jessica von Bredow-Werndl.
– Det var fantastiskt att rida där inne idag, men Dalera var ”on fire” – alla kunde se det på inridningen. Hon var väldigt upphetsad, men på ett positivt sätt, berättar tyskan.

– Jag kände det redan hemma, att nu är det dags att åka ut och tävla igen – Dalera blir lätt uttråkad hemma och vill nog gärna se världen, hon vill ut och resa. Hon kändes fantastisk på framridningen, och även inne på banan, och jag är väldigt glad över att hon är så full av energi, fräsch och glad över att tävla igen.

En fullsatt arena med en hejande publik som kommer nära överraskade flera av dressyrhästarna – under coronapandemin har de oftast mötts av tomma läktare.
– Dalera är inte van vid att tävla inomhus inför så mycket publik numera, det här var nog den första stora inomhustävlingen sedan coronapandemin startade, så det är ju en helt annan atmosfär. Men hon kommer att vänja sig, konstaterar Jessica.

”Svårt att beskriva”

När hon blir ombedd att beskriva året då hon tog medaljer på löpande band och placerade sig överst på världsrankningen, är det svårt att hitta orden.
– Det är svårt att beskriva, det är inte alltid helt enkelt att påminna sig själv om vad man faktiskt har åstadkommit. Man vill bara återuppleva det igen, men samtidigt så rullar livet på och fler hästar väntar i stallet. Det gäller att inte fastna, utan fortsätta med livet som vanligt – och det är det som är bra.

Hon säger att hon älskar vardagen hemma på gården med familjen och djuren.
– Jag sa det till min man i Tokyo, att oavsett hur det går här så förändras inte de saker som betyder allra mest för mig. Jag försöker alltid att fokusera på resan. Visst, det är viktigt att ha mål, men det är vägen dit som är viktigast. För mig är det viktigt HUR jag når mina mål.

Blir fortfarande nervös

En av de vanligaste frågorna Jessica får efter OS-guldet är hur hon hanterar den mentala pressen nu när hon har vunnit så mycket.
– Jag brukar säga att jag kan inte ha större press på mig själv än vad jag hade under OS. Men även idag var jag nervös innan start, jag vill göra det bra, ha allt på plats. Men visst känns det coolt att redan vara olympisk mästare, erkänner hon med ett skratt.

Nu väntar Grand Prix kür under söndagen för samtliga tio ryttare i startfältet.
– Jag vill alltid förbättra mina resultat och tävlar egentligen bara emot mig själv – efter ritten i morgon vill jag kunna säga till mig själv att ”det här var den bästa kür jag ridit hittills”, säger världsettan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden