Träningstips
28 januari 2023 08:12
Ridsportplus

Världsettans framgångsrecept

TräningsfilosofiInget snack om att rida på olika slags underlag eller trimma en massa dressyr. Fälttävlans världsetta Tim Price går lite mot strömmen i hur han tränar hästar med fokus på hållbarhet.

Världsettans framgångsrecept
Vitali var Tim Prices OS-häst i Tokyo 2021. Foto: Libby Law/FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tim Price avslutade 2022 som världsetta i fälttävlan. Hans fru Jonelle Price firade nyår som världstvåa. Allt har fallit på plats för det framgångsrika, Englands-baserade paret från Nya Zeeland under 2022. När Ridsport pratar träningsfilosofi med Tim är det hållbarhet som är nyckelordet.
    – Vi har hållit på med sporten länge nu och har haft många olika slags hästar. Och vi tycker att vi har hittat ett system som fungerar, säger Tim.

    Det är framför allt två saker som paret Price har ändrat de senaste åren: färre galoppjobb, plus ett inköp av ett vattenskrittband.

    Galopptränas en gång i veckan

    Under många år var Tim fixerad vid att hästarna skulle galopptränas var fjärde dag. Nu har han minskat det till en gång i veckan. Tävlingar räknas in, så de veckor en häst tävlar blir det veckans galoppjobb. Världsettans erfarenhet är att hästarna återhämtar sig bättre och därmed också får mer effekt av galoppjobben om det går ytterligare några dagar mellan dem än det gjort tidigare.
    – De kan få en liten, liten sträckning eller liknande när man galopperar dem, något som är så litet att det inte märks på något sätt. På tre dagar hinner den inte läka ut, men på sex dagar läker den ut mycket bättre, säger Tim.

    När det är dags för veckans galoppträning rids hästarna ut i grupper om två till fyra ekipage. Som uppvärmning rids de i skritt och trav till galoppbacken, något som tar 20-30 minuter. Galoppbacken är ungefär 1,5 kilometer lång med gräsunderlag. Det går ganska brant uppför först, sedan är det flackare en bit i mitten innan det blir brantare igen. Det går att galoppera rakt fram hela vägen.
    – Hästarna får verkligen springa i full fart uppför backen. Vi håller inte tillbaka dem – tvärtom. Om det är yngre hästar som inte riktigt förstår försöker vi uppmuntra dem till att galoppera på ordentligt och sätter dem gärna bakom en häst som verkligen har fattat grejen, säger Tim.

    Hästarna skrittas sedan nedför backen, kanske blir det lite trav nedför också, och får sedan skritta någon minut innan proceduren upprepas några gånger beroende på hästens ålder och utbildningsståndpunkt. Som mest blir det fyra gånger uppför.

    Har ryttare som kan rida ut med hästarna

    Paret Price föredrar också att ha något som Tim Price kallar för ”fitness-riders” i stället för ”school-riders” anställda.
    – När vi är på tävling trimmas inte hästarna hemma alls, vi har valt att i stället ha ryttare som kan rida ut dem och som kan göra den här sortens galopparbete med dem. Vi sköter skolandet av våra hästar själva, säger han.

    Den här ändringen i galoppträningen hör ihop med att de sedan ungefär tre år tillbaka också har ett vattenskrittband, alltså ett skrittband i vatten som ger ett helt annat motstånd än ett traditionellt skrittband. Inget mer skrittande runt, runt i en skrittmaskin för Tim Prices hästar, alltså.
    – Vi upplever att vattenskrittbandet är en anledning till att vi inte behöver galoppera hästarna så ofta och att det har bidragit till att göra dem mer hållbara. De använder sin kropp och bygger styrka utan att ha en ryttare på ryggen.
    – Vi använder inte vanlig skrittmaskin alls längre utan har hellre någon extra ryttare anställd som kan rida hästarna ute på vägarna. Och våra hästar går ute i hagar väldigt mycket, ibland till och med dygnet runt hela året, så de behöver inte skrittmaskin för att röra på sig.

    Fokuserar inte på olika underlag

    Den ständigt återkommande diskussionen om att det är viktigt att rida hästar på olika slags underlag tycker inte Tim känns relevant för honom.
    – Eftersom vi rider hästarna så mycket ute blir det naturligt med olika slags underlag, vi fälttävlansryttare behöver sällan tänka på det och personligen tror jag att det finns viktigare saker för hållbarheten.

    En annan käpphäst för hållbarhet är långsam igångsättning efter den vila som parets hästar får när tävlingssäsongen är över (se faktarutan nedan).

    Terrängridning är en konstform

    Tim kallar terrängridning för en konstform. Dessutom har han ett väldigt tydligt system som han håller sig till med alla hästar på tävling oavsett nivå. Först och främst ska hästen vara väl förberedd för aktuell nivå, och sedan handlar det om att gå ut lugnt, fokusera på att hitta en bra rytm.
    – Jag delar in terrängen i en början, en mitt och sedan slutet. Jag försöker hela tiden vara reaktiv i min ridning. Jag håller rytmen och agerar sedan utifrån vad som händer. I mitten av banan, om jag känner att allt fungerar, börjar jag att pusha hästen. Och sedan pushar jag ofta lite till på slutet.
    – Jag upplever att många går ut för hårt och att hästarna då kan bli pressade både mentalt och fysiskt, det blir mer press då. Om du i stället tar det lugnare i början så bygger du upp hästen, hästen känner att den klarar av det som krävs.
    – Min upplevelse är att det du sparar i början har du igen i slutet. Men det är viktigt att bara pusha hästen om du känner att den har mer att ge.

    Fakta

    Tim Price

    Happyboy221010129_abfa4
    Världsettan Tim Price på Happy Boy vid tävlingar i Boekelo i oktober 2022. Foto: Arnd Bronkhorst
    • Gren: Fälttävlan.
    • Ålder: 43 år.
    • Bor: Är baserad i England men kommer från och tävlar för Nya Zeeland.
    • Familj: Gift med fälttävlansryttaren Jonelle Price som ingick i bronslaget på OS 2012 och som är tvåa på världsrankningen när denna artikel skrivs. Paret har två barn i förskoleåldern.
    • Meriter i urval: Fyra i lag på OS 2016, två brons vid VM 2022, ett guld på UVM, segrar och topplaceringar i internationell fyr- och femstjärnig klass. Tim Price har varit världsetta sedan
      november 2022.

    Paret Price har haft Erik Duvander som förbundskapten under flera år, innan svensken slutade sitt uppdrag för Nya Zeeland efter OS i Rio 2016.

    Tims bästa hästar

    • Falco HANN val f -09 e Cardenio 2-Weinberg, uppf N Nowak, äg S Benson och T Price.  VM-häst 2022.
    • Coup de Coeur Dudevin SF val f -12 e Top Gun Semilly-Leprince des Bois, uppf/äg J-L Stauffer. Vinnare i femstjärniga Elkton MD, USA, 2022.
    • Vitali HOLST val f -10 e Contender-Heraldik xx, uppf F Guenther, äg A och J Giannamore och T Price. Gick OS 2021 och var trea i femstjärniga Burghley 2022.

    Tim Price har även tävlat bland annat Happy Boy, Falco, Bango, Spartaco, Ringwood Sky Boy och Polystar I i fyr- och femstjärnigt under 2022.

    Tre viktiga punkter i Time Prices metod för hållbara hästar

    • Långsam igångsättning
      Efter hästarnas årliga vila – då de alltid går mycket ute i hage – skrittas de först två till fyra veckor ute och därefter travas de enbart i två veckor på samma sätt utanför ridbana/ridhus. Denna lugna igångsättning gör att de hästar som går de femstjärniga tävlingarna i maj ofta bara har sex, sju galoppjobb i kroppen mellan vilan och stortävlingen.
    • Galoppträning
      Sedan några år tillbaka galopptränar paret Prices hästar enbart en gång i veckan – om det inte är tävling, för då räknas den som veckans galoppjobb.
    • Vattenband
      Den traditionella skrittmaskinen, en så kallad ”walker”, där hästarna går runt i en cirkel används inte hos paret Price. Sedan tre år tillbaka har de i stället ett vattenskrittband som används regelbundet både till äldre och yngre hästar.
      – Vi tycker att det bygger upp muskulatur på ett jättebra sätt som är skonsamt för leder och ligament, säger Tim Price.

    Fakta

    Avspändhet i terrängen

    Till skillnad från många andra fälttävlansryttare pratar Tim Price inte om adrenalinpåslaget eller anridningstekniken mot hinder som viktiga faktorer i terrängen.

    Han lyfter i stället vikten av avspändhet hos häst och ryttare, samtidigt som båda naturligtvis måste vara på alerten.
    – Jag tror att många underskattar vikten av hur man rider i terrängen för att hästarna ska hålla i längden och prestera och vara fräscha i den avlutande hoppningen, säger han.
    – Både jag och min fru Jonelle fokuserar på att rida avspänt med avspända hästar i terrängen, det sparar mycket energi och kraft för dem och skyndar därmed på återhämtningen. Vi vill också undvika att hästarna slår i för många hinder.
    – Vi har stort fokus på att hitta en bra rytm när vi går ut i terrängen. Många ryttare är så fokuserade på hindren, jag tänker snarare att jag ska galoppera rytmiskt med en avspänd häst och sedan står det lite hinder i vägen här och där. Att rida terräng är en konst som är svår att beskriva.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden