Sport
23 mars 2019 05:55

Varning för ranitidin till tävlingshästar

DopningSvenska Ridsportförbundet går nu ut med en varning när det gäller substansen ranitidin till tävlande hästar. Efter flera utländska dopningsfall har det konstaterats att den rekommenderade karenstiden för tävling är för kort.

Varning för ranitidin till tävlingshästar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet går ut med varningen på sin webbplats: ”Flertalet utländska fall med positiva dopningsprover visar att karenstiden på 96 timmar för Ranitidin INTE är tillräcklig. På rekommendation av NEMAC (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) avråds från all användning av Ranitidin till tävlingshäst,” står det.

Ranitidin ingår i flera läkemedel som används till människor och verkar genom att minska produktionen av saltsyra i magsäcken.

I listan med karenstider för Svensk Ridsport har det angetts en gemensam skandinavisk karenstid för ranitidin på 96 timmar. Den uppgiften i listan ska tas bort.

Läs mer på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden