Distansritt
22 juli 2018 21:08

Växjö DRS tog SM-guld i lag på hemmaplan

Lag-SMDet blev seger för hemmalaget när lag-SM i distansritt 80 km avgjordes på Dackeritten i Växjö på söndagen.

Växjö DRS tog SM-guld i lag på hemmaplan
Lagledare Timmy Compier höjer segerpokalen tillsammans med guldlaget Växjö DRS på lag-SM i distansritt 80 km 2018. Foto: Växjö DRS

Det var sex lag med 22 ekipage som gjorde upp om medaljerna på 80 km, varav fyra fulla lag med fyra ekipage och två med tre ekipage. De tre bästa i laget räknas.

Bara Roslagens R & KK fanns kvar i startfältet från fjolårsmedaljörerna. I år var det svårt att tippa någon guldfavorit och nästan alla lag hade minst ett meriterat toppekipage i laget.

Just detta att det ofta finns minst ett rutinerat lagankare med meriter på 120 km eller i svår klass 160 km tillsammans med hästar i laget som bara genomfört 80 km några gånger, gör lag-SM till en både rolig och spännande tävling. Även i distansritt finns det utpräglade hästar som är sprinters eller stayers.

Stor skillnad
Det är ganska stor skillnad på att tävla distansritt som individuellt ekipage och som lagekipage. Om något händer eller man inte fattar rätt beslut så förstör man inte bara för sig sjäv utan för hela laget. För fjolårsmästarna Mälardalens DRF sprack laget redan före start när man bara hade två ekipage kvar.

Tre sträckor på 32, 30 och 18 km skulle klaras av, och med huvuddelen av banorna nära söder om staden. I vetgate 1 sprack Skånelaget Anklams DRS. Roslagen tog en knapp ledning med 4 minuter och på runt 15 km/tim före hemmalaget Växjö DRS som hade det andra laget från Roslagen, Österåkers FK, 30 minuter bakom. Simlångsdalen med bara tre i laget och Värmland var över timmen eller mer bakom ledarlaget.

Tempot sjönk
Tempot och farten sjönk lite i den höga värmen till vetgate 2 men en envis vind svalkade i alla fall lite. Roslagen hade en knapp ledning och 8 minuter bakom skuggade Växjö. Simlångsdalen kämpade på över en timme bakom. Österåkers lag sprack när det tappade två ekipage, men fick trösta sig med att Ponduz Boy/Svea Hallinder senare blev säker tvåa i klassen.

Ameer Attraction/Ebba Compier i Växjös lag är först över mållinjen och godkänd hos veterinärerna i slutbesiktningen på tiden 5.06,28 tim/15,66 km/tim. När sedan regerande svenska mästaren Varenne, denna gång med Martina Vikefors ombord för Växjö, höll undan för trefaldiga SM-medaljören på 160 km Ganzir och Caroline Franzén, Roslagen, så började det lukta guld för hemmalaget Växjö.

Chamanjosefinbl_privat.
Chaman och Josefin Blom Lugn hjälpte Roslagens R & KK till lagsilvret. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ulf Lonäs

Chaman och Josefin Blom Lugn kom i mål 4 minuter bakom Caroline, men när Peppsi Ice/Isabel Henriksson, Växjö, fick tummen upp i slutbesiktningen är lagguldet klart. Roslagen tappade ett lagekipage i slutbesiktningen och måste lita att deras fjärde ekipage i kön på banan klarar veterinärernas argusögon.

Växjö Distansryttaresällskap vann med alla fyra godkända i mål ett ohotat lagguld på tiden 16.35,12 timmar. Silver till Roslagens Rid & Körklubb 17.36,31 timmar och brons till Simlångsdalens Ryttarförening, 18,30,50 timmar.

På torsdag är det YREM 120 km och tre svenska ungdomar är redan på plats i Italien.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden