Distansritt
22 april 2018 06:30

Ohotad segrare i Kristinehamnsritten

InternationelltPå lördagen reds det internationell distansritt över 80 km i Kristinehamn. Och de svenska ekipagen dominerade.

Ohotad segrare i Kristinehamnsritten
Top Spin blev trea i den internationella klassen tillsammans med Maria Hagman-Eriksson. På bilden, som är tagen vid ett annat tillfälle, rids han dock av Pia Eriksson. Foto: Ulf Lonäs

– Nite Flyte är min nästa blivande stjärna, säger Annelie Eriksson som på lördagen tog en ohotad seger på Kristinehamnsrittens internationella CEI* 80 km.

Kristinehamnsritten var den andra av tre (den tredje är SM 160 km den 12 augusti) internationella distansritter i Sverige 2018. För att komma vidare på längre distanser i internationell distansritt måste både hästen och ryttaren ha genomfört kval på 80-90 km enligt FEI:s regler.

Klassiska banor
Perfekt med enstjärnigt 80 km tidigt på säsongen tyckte nog de 24 ekipage, varav två från Danmark och fyra från Norge, som stod på startlinjens masstart. I Kristinehamn har både SM och Nordiskt/Baltiskt Mästerskap avgjorts, och banorna där kan snart kallas klassiska.

Nu ska han upp på 120 km och ett annat mål i år är Euston Park i England i augusti. Annelie Eriksson om Nite Flyte.

Annelie Eriksson tog det lite avvaktande första sträckan för att på andra ta täten med 17,20 km/tim och dra från på sista 15 km med 21,58 km/tim. Vinnartiden för Nite Flyte (val f 2010 e Top Flyte u Dermech, uppf Genberg & Co AB) blev 4.39,17 tim/17,19 km/tim.

– Jag ville inte ha något upplopp, och banorna var ovanligt mjuka och fina. Nite Flyte är väldigt snabbpulsad trots att han gärna far runt i vetgates och han behöver mer rutin. Nu ska han upp på 120 km och ett annat mål i år är Euston Park i England i augusti, säger Annelie som vann stortävlingen där förra året.

Men till den 10 maj åker Annelie med sina båda WEG-kandidater King Peak och King of Pirates – båda med klara VM-kval – till meetinget i Ermelo 160 km och 120 km i Holland.

Debutanter
Baltazar och Mari de Jong debuterade i internationell klass. Med 16 till 17 km/tim över de tre delsträckorna på 35, 30 och 15 km och snabb inpulsning i vetgates innan klockan kan stoppas, levererade de båda en fin och överraskande andraplats. Tolvåringen Baltazar passerade därmed 800 tävlingskilometer. Han debuterade i distansritt 2015 och har visat talang och bra resultat med bara en uteslutning sedan dess på distanser 50 och 80 km. Han har en seger på 50 km och en andraplats på 80 km 2017 och var fyra på A9-ritten 50 km i Kristinehamn i februari.

Top Spin trea
När Annelie och Nite Flyte vann snöloppet Dagsmejan 80 km i Wången den 10 mars så slog de Top Spin och Maria Hagman Eriksson, som i returmötet fick nöja sig med tredjeplatsen på 15,71 km/tim. Yacari/Rikke Sophie K Thygesen, Danmark blev fyra och 16-åringen Nefer el Fox/Ingrid Boström var femma. Sistaplaceringen gick till Norge och Yassir II (guld Nordiska 2015) men nu riden av Jeanne Holum.

Den 13 juli är det nomineringsdags för distansritten till VM i Tryon, USA. Nästa helg är det en testtävling över 120 km i distansritt i just Tryon med svenskt deltagande  genom Good Luke Charm och Cecilia Stråhle-Engquist, Texas, och med landslagsledaren på plats.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden