Distansritt
10 mars 2018 14:29

Sekundstrid på snö

TempotävlingFör andra gången i år har 80 km distansritt avgjorts på banor med bara snö. Det blev en sekundstrid mellan två av Sveriges mest rutinerade distansryttare på Wången i Jämtland.

Sekundstrid på snö
På lördagen var det tävling i distansritt i djup snö utanför Wången. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Dagsmejans 80 km på de utslagsgivande och vackra banorna runt Wången nordväst om Östersund samlade efter uteslutning i förbesiktningen bara sex ekipage, men två av Sveriges mest meriterade och rutinerade distansryttare. Maria Hagman-Eriksson/Top Spin ox och Annelie Eriksson/Nite Flyte ox. Båda hästarna med tidigare topplacering på 80 km barmark. Alla vetgates och vilområdet fanns inomhus i det stora ridhuset på Wången.

13 minusgrader
Det snöade under hela loppet och var 13 minus i starten och 3 minus på eftermiddagen. Problemet var den stora mängden snö som gjorde att det var nästan omöjligt för medhjälparna att komma åt ekipagen på banan med vanlig bil. Därför hade arrangören, Alsenbygdens Kör- och Ridklubb kört ut en skåpbil full med dricksvatten och funktionärer som hela dagen servade hästarna på de tre distanserna.

Dagsmejan var en av de tre distansritter i Sverige 2018 som genomförs som Tempotävling 2018. I svensk distansritt kan man numera välja att tävla distansritt enligt två olika regler. Dels på det sätt som man gjort sedan de första nationella reglerna kom 1987 som bygger på de internationella FEI-reglerna, och dels genom det nya regelerna för Tempotävling, eller TE-tävling, som bygger på en tävlingsform i distansritt från Frankrike.

Vinnaren räknas fram
De huvudsakliga skillnaderna mellan tävlingsformerna är att i distansritt är vinnaren det ekipage som är först i mål med godkänd slutbesiktning och i TE-tävling räknas vinnaren fram genom högst poängvärde från en formel. Avsikten med TE-tävling är att farten inte ska vara enbart avgörande för placeringen. Formeln, vilotiden och beräkningen av hastigheten är det som skiljer sig helt från modern ”klassisk” distansritt.

 

Vilotiden är alltid 60 minuter i vetgate under loppet och hastigheten beräknas mellan ekipagets starttid och ankomst till vetgate (i stället för när man går in till puls). TE-tävling kommer att införas i det nationella reglementet på, liksom i Frankrike, vissa distanser och som en ytterligare möjlig tävlingsform i distansritt från 2019.

Följdes åt
Top Spin och Nite Flyte följdes åt från start till mål. Nite Flyte vann med 1 sekund hade 39 slag/minut i puls och fick 49,90 poäng och tiden 5.25,50 tim/14,73 km/tim. Top Spin hade 46 i puls och fick 42,30 poäng men fick veterinärernas åtråvärda pris Best Condition. Närmast med 12 minuter bakom men oplacerad var hingsten LL Donner/Fannie Eriksson, 40,90 poäng, medan övriga var 30 minuter eller mer bakom. Så nu är det bevisat att det visst går att tävla distansritt året runt trots meterdjup snö.

Interimsreglerna

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden