Krönika
13 maj 14:27

Vem vill lära de unga att ta skit?

LedareHur är egentligen den unga generationen – är de så lata som det sägs? Ridsports chefredaktör Catharina Hansson ville ta reda på det och lade ut en enkät med frågan till landets häst- och ridutbildningar.

Vem vill lära de unga att ta skit?
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Genom alla tider, alltid samma visa? ”Den uppträder ohövligt, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta.” Orden om ”dagens ungdom” påstås ha fällts av Sokrates för 2 400 år sedan och det låter ungefär likadant i dag – ungdomen bara TikTokar när den borde arbeta. Men är det sant?

Ännu en gång kommer jag ut i stallet och svär över att jag inte hittar någonting. Alla mina saker är bortstädade. Golvet är fuktigt och luktar lavendel efter ännu ett (onödigt) bad. Sadelkammaren är skurad och det sitter nya små namnskyltar vid alla krokar. Små tomtar har varit i farten igen.

Små tomtar har varit i farten igen.

De gnäller ibland, tycker att det är jobbigt att gå ut och mocka. Men på det stora hela är de trogna arbetsmyror. Till och med sonen som inte rider längre går varje dag ut och ger lunchhö, fyller på vatten, tar av täcken.

Men jag kan så klart inte använda min egen lilla erfarenhet sedd genom rosa föräldraglasögon. Så jag lade ut en enkät bland landets häst- och ridutbildningar och frågade bland annat: Hur är egentligen den unga generationen – är de så lata som det sägs?

Svaret blev att de ställer andra krav på arbetsplatsen. Du måste erbjuda en bra arbetsmiljö, gott ledarskap och utvecklingsmöjligheter. Då får du personal som vill jobba hårt och ta ansvar. ”Det kanske inte var bättre förr när personer arbetade orimligt mycket för väldigt lite ersättning. De yngre är kanske bara klokare än vi var,” sade en.

Hur är egentligen den unga generationen – är de så lata som det sägs?

Så nej, enligt den enkäten är myten om den lata generationen inte sann. Men ridsporten kan inte vara en egen planet där vanliga arbetsvillkor inte gäller och där det saknas vettigt ledarskap. Alternativet skulle vara att försöka lära dagens unga att ta mer skit. Lycka till med det, säger jag.

Och — citatet är inte sant. Från Sokrates finns inga texter bevarade och ingen har lyckats spåra citatet längre bakåt än till 1953.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden