Avelsnyheter
20 februari 2022 17:01
Ridsportplus

Veterinären: ”Vissa ston kan vara fertila högt upp i åldrarna”

Äldre ston i avelSton som sätts i avel under sina bästa år kan fortsätta att producera föl under lång tid. Däremot kan det vara mer besvärligt med ston som betäcks första gången på äldre dagar.

Veterinären: ”Vissa ston kan vara fertila högt upp i åldrarna”
Ett äldre sto som är friskt och i bra form har inga problem med att få ett föl högt upp i åldern. Men stoets välfärd ska gå först. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    God fertilitet är en viktig egenskap inom avel: att stoet har lätt att bli dräktigt och har okomplicerade fölningar. Avkommelistor är ett bra mått på fertilitet hos avelsston, där kan du se om de ofta gått gall och om stoet fått levande föl eller ej.

    Även om det inte är ett självklart mål att ston ska föla vid hög ålder, är det intressant att veta hur länge ston är fertila och om åldern påverkar dräktigheten. Ridsport har vänt sig till Anna Eriksson, veterinär vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, för att få veta mera.

    Anna-eriksson
    Veterinär Anna Eriksson innehar specialistkompetens i hästens sjukdomar och är knuten till
    Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

    Hur länge är ston fertila, om vi tittar på svenska varmblodiga ridhästar?
    – Den mest fertila åldern inträffar vid sex till sju års ålder, därefter börjar fertiliteten gå ner ungefär vid 15 års ålder. Sedan blir stona svårare att få dräktiga och risken för kastning ökar. Det är åldersförändringar i äggcell, livmoderslemhinna och hormonproduktion som gör det svårare att få äldre ston dräktiga och att de får ökad risk för att förlora tidiga dräktigheter.
    – Vid åldersrelaterade problem är det framför allt tidiga förluster av embryot, inom en till två månaders dräktighet, som ökar.
    – Samtidigt är det stora individuella skillnader mellan ston vad gäller fertilitet. Vissa ston kan vara fertila högt upp i åldrarna och få flera föl efter 20 års ålder.

    Vad bör man tänka extra på när det gäller ett dräktigt äldre sto?
    – Under högdräktighet och digivning kan det behövas extra foder. Det är viktigt att se till att stoet har så bra tänder att hon kan få i sig tillräckligt med näring och att sköta hovarna extra väl, eftersom stoet blir tungt i slutet av dräktigheten.
    – Ju äldre stoet är, desto viktigare är det att ha koll på fölets tillväxt, så det får tillräckligt med näring från stoets mjölk. Ibland behöver fölet tillskott i form av extra mjölkblandning.

    Hur många föl kan ett sto få i sitt liv?
    – Principiellt kan stoet få ett föl per år under sin fertila ålder, men med tanke på hur deras brunstcykel ser ut och dräktighetens längd så uppstår ofta naturliga pausår emellanåt.
    – Det är stoets hälsa och välmående som går före strävan att få så många föl som möjligt efter henne. Det gäller oavsett ålder.

    Finns det någon övre gräns för när ett sto kan få sitt första föl?
    – Fertiliteten minskar från cirka 15 års ålder och därefter kommer det vara svårare och svårare för ett sto att bli dräktigt.
    – Det är viktigt med en noggrann gynekologisk undersökning på ett sto som sätts i avel så sent, så att det finns goda förutsättningar för henne att bli dräktig.

    Kan avelsston föla varje år eller bör de få inplanerade viloår?
    – Så länge stoet mår bra, inte har några gynekologiska problem, lätt blir dräktigt, har lätta dräktigheter och förlossningar samt trivs med att vara fölsto kan du betäcka varje år. Men du måste sätta stoets hälsa i första hand och ge henne viloår när det behövs.

    Fakta

    Fertiliteten beror på ålder vid första föl

    I en japansk studie över närmare 365 000 betäckningar av fullblodsston fann forskarna att den naturliga nedgången i fertilitet inte enbart kunde kopplas till åldrande.

    Det var i stället stoets ålder vid den första fölningen som var avgörande för när fertiliteten klingade av. Ett sto som fölade första gången som 5-åring visade sig vara fertil högre upp i ålder än en som fölade som 4-åring.

    Forskarnas slutsats är att det är tidpunkten för första betäckning som avgör hur länge stoet kan vara aktiv i avel.

    Fakta

    Catja fick 24 föl i rad

    Skarmdump-fran-videon
    Catja med sitt 24:e föl

    Catja (36) 17505 var ett fölsto med stort F. Hon fick 24 föl i rad, vilket torde vara rekord.

    Catja var e Leopard u Cilla e Lansiär och föddes 1985 hos Siri och Anders Hansson, Troedsberga, Perstorp. Hon levde där hela sitt liv och fick det första fölet som 4-åring. Därefter lämnade hon ett föl om året fram till sin död 2012. Som 3-åring fick hon avelsdiplom och hon blev Elitbelönad redan som 11-åring.
    – Vi tog bort henne när hon var 27 år, berättar Christian Hansson som driver aveln vidare på Troedsberga.
    – Efter det 24:e fölet blev hon inte brunstig, utan då var det slut helt enkelt. Hon var inte nedsatt på något vis, men vi valde att ta bort henne eftersom hon alltid varit så mån om sina föl och inte hade trivts med att gå i flocken utan ett föl vid sidan.
    – Catja var lätt att få dräktig, mycket säker även med fryssperma. Hon brukade caslickopereras för att inte få infektioner.
    – Ett år trodde vi att hon gått gall, veterinären hittade inget foster vid undersökning, men på våren visade det sig att hon hade tagit sig den gången också.

    Catja var inriden men tävlades inte, hon hade fullt upp med att ta hand om sina föl.
    – Vi har varit noga med att vänja av i tid, så att hon aldrig blev nedgången i hull och fick chans till återhämtning. Alla hennes avkommor har blivit vuxna hästar, vi miste aldrig något av fölen.

    Två av Catjas barnbarn finns kvar på gården.

    Här kan du se Catja med sitt 24:e och sista föl:

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden