Sverige
2 november 17:03

Veterinärer får erinran

VeterinärvårdTvå veterinärer får nu varsin erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Veterinärer får erinran
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det ena fallet där Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård ger en veterinär en erinran gäller en händelse i norra Sverige 2020.

Veterinären kallades till ett stall där en äldre häst hade drabbats av foderstrupsförstoppning. Hästen behandlades, men veterinären kontrollerade inte med sond att det var fri passage i foderstrupen.

När hästens ägare dagen efter behandlingen berättade för veterinären att hästen inte ville äta remitterade veterinären hästen till klinik för undersökning. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård menar att veterinären skulle ha kontrollerat passagen i foderstrupen med en sond och ger veterinären en erinran.

Digital konsultation

Det andra fallet gäller en felaktig diagnos som en veterinär gjorde via en digital konsultation i södra Sverige 2020.

Hästens ägare tog kontakt med veterinären då hästen knep hårt med ögat. Veterinären gav rådet att självbehandla hästen några dagar efter att ha sett en film på hästen. Två dagar senare kom en annan veterinär och undersökte hästen som hade hål i hornhinnan. Sårets läkning avstannade på grund av sent insatt medicinering.

”Inte varit försvarligt”

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård menar att veterinären inte kunde se hästens öga tydligt via videon och därför inte heller kunnat göra en säker bedömning.

”Det har inte varit försvarligt att avvakta några dagar,” skriver nämnden och ger veterinären en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden