Sverige
28 december 2016 16:07

Bristande bedömning ledde till omhändertagande

En veterinär i mellersta Sverige underbedömde hästarnas hull vilket ledde till att 40 djur omhändertogs. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård ger nu veterinären en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Bristande bedömning ledde till omhändertagande
Den aktuella veterinären bedömde de 40 djurens tillstånd på ungefär en timma. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Under 2013 gjorde Länsstyrelsens djurskyddsinspektion en oanmäld kontroll hos en hästägare i Mellansverige. Kontrollen utfördes tillsammans med en veterinär som gjorde en hullbedömning på hästägarens 40 djur – däribland ett stort antal hästar. Denna var inte korrekt gjord och visar på problem med rättssäkerheten i svenskt djurskydd – något som Ridsport granskade i en rad artiklar förra året. Här finns också en film med ett exempel på andra hästar som har bedömts som magra och sedan omhändertagits av länsstyrelsen på grund av detta. 

Veterinärens bedömning av djurens hull ledde till att länsstyrelsen tog beslut om att omhänderta hästägarens alla djur.

Ny hullbedömning
Omhändertagandet skedde tre dagar efter kontrollen, och samma dag gjordes en ny hullbedömning av en ny veterinär. Denna veterinär ansåg att det var ”häpnadsväckande stora skillnader på hur veterinärerna bedömde några av hästarnas hullstatus”. Av de 40 djuren var det endast två som bedömdes vara något i underhull: en häst som stod under behandling och en hund.

Hästägaren anmälde ärendet till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, bland annat för att den första veterinärens bedömning saknade dokumentation och inte heller säkerhetsställde djurens identitet.

Djuren omhändertogs
Bedömningen bidrog till ett omhändertagande som inte stod i proportion till situationen. Djuren omhändertogs utan att hästägaren fått något föreläggande eller att denne efter omhändertagandet inte fått någon påföljd som djurförbud.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har nu tilldelat en disciplinpåföljd till den veterinär som gjorde den första hullbedömningen. Nämnden anser att dokumentationen från undersökningen är bristfällig, att djuren är ofullständigt identifierade och att veterinärens iakttagelser inte är tillräckligt preciserade och beskrivande. Bedömningen av djuren är inte korrekt i vissa väsentliga avseenden och detta har lett till att djuren omhändertagits av en myndighet.

Försumlig veterinär
Ansvarsnämnden anser att veterinären varit försumlig i sin yrkesutövning och inte kan undgå en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Ridsport granskade rättssäkerheten i svenskt djurskydd i en rad artiklar förra året. Här finns också en film på andra hästar som har bedömts som magra och sedan omhändertagits på grund av detta. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden