Dressyr
29 oktober 2015 21:15
Ridsportplus

Vett från Wittigs

Ņrets sista praktiska demonstration på Global Dressage Forum stod Wolfram och Brigitte Wittig för, äkta hälfter, dressyrryttare, uppfödare och tränare. "Vi behöver inte avla fram fler heta hästar, om de inte är Grand Prix-ämnen - vem ska rida dem?" sa Wolfram Wittig.

Vett från Wittigs
Brigitte Wittig på Brioni W intog GDF med sitt klassiska stenansikte, inte mycket smilande där utan fullt fokus. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Om ni någon gång i en resultatlista fån en högre internationell dressyrklass där en av hästarna har ett namn med W på slutet är det mycket troligt att det är en Wittig-häst, uppfödd och skolad av paret. Deras hingst Breitling W har toppat indexet i Tyskland mycket för att att snudd på varje avkomma har nått högsta divisionen – i kraft av högklassig utbildninge eller talang, ja där tvistar de lärde. GP-hästar har det i alla fall blivit av ansträngningarna.

Till vardags är det hårt jobb som gäller, Brigitte och Wolfram börjar 5:30 och sitter till häst 6:30 måndag till fredag. Deras anläggning ligger mellan Osnabrück och Hannover med plats för ca 50 hästar, varav Wittigs äger 40 själv. Fem avelsston ingår i det antalet.

– Jag behövde visa att min avelshingst var en verklig producent av ridbara hästar, sa Wolfram som kommentar till alla GP-hästarna och skrattar lite snett.
– Vill du köpa någon, sa han till Richard Davison som intervjuade. Handel är en del av Wittigs verksamhet.
– Jag började rida igen 1985 efter att ha varit skattejurist enbart under flera år, nu har vi 36 egenuppfödda Prix-St-George vinnare och flera i Grand Prix.

Breitling, Biagotti och Baldessarini är några exempel på tidigare framgångar. Blind Date rids justnu framgångsrikt av Vicky Max-Theurer som tränar för Wolfram Wittig.
– Vi tränar mest våra egna, det händer att jag köper hästar men jag gillar att träna våra egna, det ger en speciell tillfredställelse.

Wittigs beridare Kira Wulferding, en av Tysklands absolut bästa unghästryttare visar Bonita Spring 3-åring e Boston-Fidertanz, Stoet är mycket rörligt, lättfotad och elegant men går i en relativt djup form för en unghäst.

– Är det nödvändigt för hästen att använda nacken mycket för att balansera sig ger det svårigheter för ryttaren. Jag dömer aldrig ryttare efter hur de har halsen på sin häst, det finns annat som är viktigare, kommenterar Wolfram Wittig som menar att med styrka och mer rutin kommer stoet att bära sig väl även med huvudet och nacken högre.
Den unga hästen visar tre mycket fina gångarter och Wolfram påpekar betydelsen av takten. Hästen klarar trots sin unga ålder att hålla hals och nacke stadigt om än inte så högt som kanske önskas.
– Du får arbeta med det du kan i varje läge och inte kräva något hästen inte kan ge dig.

Kira kommer in nu med en 6-åring e Belissimo-De Niro som haft ett föl och 
– Det började inte så enkelt, men nu efter 2-3 månader känns det som om vi är på rätt väg. Det är ganska snabbt, med aveln är det tvärtom, det tar flera år innan du vet om du är på rätt väg.
– Stoet är verkligt avslappnad, hon kommer ner och länger halsen hur enkelt som helst, det finns ingen konstruerad trav i henne.
Kira rider skuldran in och Wolfram betonar hur viktigt det är att att travens kvalité bibehålls, gör den inte det måste ryttaren backa lite.
– Begär inte en öppna om du inte kan göra skuldran in med bibehållen travkvalité.
– Vi gör ofta byten en bit innanför spåret längs långsidan för att inte lära unga hästar att bara byta på de punkter som finns i programmen.

Frankse dressyrdomaren Bernard Maler bryter in med en kommentar och anser inte att det var fantastiskt för hästen gick lite bakom lod och kontakten kändes stark. Då buade en stor del av auditoriet, de flesta var lätt förälskade i stoets fina samarbetsvilja och härliga gångarter.
– Jag kan inte visa mer idag, det är inte slutversionen , fråga mig igen om två månader, sa Wolfram Wittig och bara log.

Minidebatten fortsatte under Wittigs demonstration. Tristan Tucker, dressyrrryttare och miljöträningsspecialist, tycker tvärtom, han anser att det var väldigt naturligt och att det förmodligen precis likadant hemma.

Till sist kommer Brigitte Wittig in med 14-årige Brioni W e Breitling, etablerad i Grand Prix.
– Jag tycker inte att vi behöver avla fram mer heta hästar, vad ska vi göra med alla heta hästar som inte når GP, sälja dem som YR-hästar, nej tack, menar Wolfram Wittig.
– Det är farligt att tillåta bettlöst, det kommer att vara populärt tills den första allvarliga olyckan sker till exempel på en framridning där ryttaren inte kan kontrollera sin häst i en ny miljö, vansinnisch, sa han på tyska.
– Håll hästen i samma rytm och begär inte mer än vad hästen klarar, det är träning och du måste inte maximera uttaget varje gång, var slutrådet från Wolfram Wittig till ryttare på alla nivåer..

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden