Sverige
16 mars 2015 10:14
Ridsportplus

”Vi har ett avtal”

SvRF planerar för en ny serie av Swedish Riders Trophy, väl medvetna om att sponsorn Tim Smart genom sitt bolag Hästkanalen AB lämnat skulder till mer än 70 leverantörer efter sig i spåren av de tidigare säsongerna. Deras enda krav är förskottsbetalning av prispengarna trots att ryttare, klubbar och andra samarbetspartners till SvRF drabbats.

”Vi har ett avtal”
Anders Mellberg, ordförande i SvRF idag men lämnar till stämman, ser inga hinder för samarbete och fortsättning för SRT.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Bolaget Hästkanalen AB genomgår just nu en rekonstruktion, som starkt förenklat, innebär att de önskar en av- eller nedskrivning av sina skulder och en överenskommelse med underleverantörerna om att jobba vidare.

Vi ställde ett antal frågor till förbundet som besvarats av Anders Mellberg i samråd med många av förbundets nyckelspelare som Carina Sjöberg, Wiveka Lundh och Camilla Sand.

Ridsport: SvRF planerar för en ny serie med SRT och hanterar pengarisken genom förskottsbetalning från Tim Smart. Känns det som en bra lösning när det finns så många underleverantörer, många med koppling till ridsporten, som med största sannolikhet inte får betalt? Kan ni ta emot pengar med höger hand och blunda för huvudmannens ekonomiska problem med vänster hand?
SvRF: Vi har ett avtal med Nore 862 AB avseende Swedish Riders Trophy som löper även över 2015. I dagsläget har Nore 862 AB inga skulder till Svenska Ridsportförbundet vilket gör att vi så här långt lyder under detta avtal. De arrangörer som är vidtalade för årets säsong kommer att informeras, om de inte redan är medvetna, om problematiken med Nore 862 AB. Med förskottsbetalningen kommer vi kunna säkra prispengarna, och i detta läge kommer förskottsbetalningar att var en av förutsättningarna för en eventuell fortsättning av Swedish Riders Trophy.


SvRF har tidigare bara kommunicerat kring hopptouren under namnet Swedish Riders Trophy, som också är ett eget bolag. Förbundets avtal är tecknat med Nore 862 AB, som är koncermoder för Tim Smarts bolag för ridsporten. Se bild ovan hur de olika bolagen hänger ihop. 

Ridsport: Vilka på förbundet har idag huvudkontakterna med Tim Smart? Vem är ansvarig för planeringen av Swedish Riders Trophy?
Svrf: Planeringen sker i samarbete mellan Svenska Ridsportförbundets olika avdelningar.

Enligt uppgift till Ridsport från flera håll har de engagerade profilryttarna, som har sponsorkontrakt med bolaget, inte fått överenskommen betalning från Hästkanalen AB och tidigare Ride to Rio (hanterat i bolaget Riding to R AB) .
Ridsport: Vad har ni för ansvar mot de unga professionella ryttare som kommit i kläm genom uteblivna sponsorpengar från Tim Smart? Erbjuder ni dem hjälp för att få in pengarna? Använder ni det argumentet i förhandlingen om SRT?
SvRF: Ryttarna har personliga avtal med sina sponsorer. Vi kan ha, och har, en rådgivande och informerande roll när det gäller ryttares avtal med sponsorer och hästägare. I det fall som ryttarnas sponsoravtal fallerar på något sätt så är det ryttarna och deras rådgivare som måste agera. Det är lika tråkigt varje gång det händer.

På Ryttargalan som hölls på Berns salonger i Stockholm 2014, arrangerad av SvRF, delade Tim Smart ut pris till bästa SWB-häst. Samtidigt har Berns nu en stor fordran på Hästkanalen. Listan på fodringsägare landet runt, i spåren av där SRT har haft deltävlingar, är lång och där ingår även ridklubbar.
Ridsport: Skadar den här sortens negativ association SvRFs varumärke? Era gäster betalar inte för sig, inte på Berns och inte runt om i landet? 
SvRF: Svenska Ridsportförbundet har aldrig tidigare haft en sponsor som på detta sätt orsakat ekonomiska bekymmer för ridsporten. Det kan naturligtvis påverka vårt varumärke och det är beklagligt. Det här är ett allvarligt läge och den analys som vi gör visar bland annat att vi som förbund har svårt att agera kring vad våra sponsorer har för mellanhavanden med andra partners och leverantörer inom ridsporten.
Vi får analysera vilka lärdomar vi ska ta med oss från detta, hur våra avtal och regler ska se ut i framtiden. De som har kontaktat oss i den här frågan har fått rådet att vända sig till inkasso eller kronofogde för att få hjälp.

Ridsport:  Med ett bokslut för 2013/14 (brutet räkenskapsår sista dag 30/4-14) där koncernen Nore 862 AB slutar på 20 MSEK i externa skulder och en rekonstruktion där tre kvartal visar 8,5 MSEK i förlust är det enkelt att konstatera att problemen har funnits länge. Hade ni vid tiden för VM i Normandie klart för er hur ekonomin såg ut? 
SvRF: Nej.

Ridsport:  Har någon av underleverantörerna närmat sig SvRF för hjälp under hösten?
SvRF: De som har kontaktat oss i den här frågan har fått rådet att vända sig till inkasso eller kronofogde för att få hjälp. 

Korta listan över oprioriterade fordringar i rekonstruktionen av Hästkanalen AB

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-