Fälttävlan
19 mars 2022 11:11
Ridsportplus

”Vi kände inte varandra så bra som vi trodde”

OS i TokyoEfter ett riktigt magplask för det svenska fälttävlanslaget vid OS i Tokyo kom svenskarna igen och kämpade till sig ett EM-brons i lag. 2022 är VM-år, nu laddar laget för fullt. Vi talar med Fredrik Bergendorff, svensk förbundskapten i fälttävlan, om att resa sig efter OS-missen i fjol.

”Vi kände inte varandra så bra som vi trodde”
Fredrik Bergendorff ser fram emot säsongen med det nya teamet i ledningen för svensk fälttävlan. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är fortfarande tid kvar till den europeiska årspremiären för fälttävlan. Fredrik Bergendorff är optimistisk inför säsongsstarten och nöjd med det han har sett under de träningar som har hållits.

Hur har ni laddat om efter förra årets med- och motgångar?
– Vi har kommit samman på ett bra sätt, tycker jag. Nyligen hade vi en gemensam träning i hoppning och dressyr i tre dagar i Skåne. Under vintern har vi haft månadsträningar för dem som är baserade i Sverige.

Fakta

Terrängtrubbel i OS

Therese Viklund trillade av Viscera och Louise Romeike drog på sig 41 straff, men stod senare som utesluten. Sara Algotsson Ostholt valde då att inte starta.

Det svenska fälttävlanslandslaget är utspritt i Tyskland, Storbritannien och Sverige vilket kräver logistik för både ryttare och ledare. Hur hanterar ni det?
– Det är bra att träffas alla på samma plats, samtidigt är det enklare att flytta på oss tränare än att dra runt på hästarna mellan länderna. När det nu snart är dags för terrängträning håller vi det både i Sverige och i Tyskland, till exempel.

Vad tar ni med er från förra årets berg- och dalbana?
– Jag tror att det händer saker och ting vad man än gör om man har möjligheten att lära sig av det. Det gäller både en vanlig träningsdag och en dag på OS där det inte går som planerat.
– Från OS i Tokyo tar jag med mig att det där med digitala möten, som vi hade mycket innan på grund av pandemin, är bra på många sätt och har kommit för att stanna. Men nu i efterhand kan jag se att vi kanske inte kände varandra så bra som vi trodde. Vi hade inte varit tillsammans på träning och tävling som vi brukar och det hade nog betydelse.
– Största lärdomen från EM är att det kan gå väldigt snabbt att ändra på attityd och inställning.

Vad kan du säga om upplägget inför årets säsong?
– Vi har delvis ett nytt team med Olof Axelsson som dressyrtränare och Enar Tollig som veterinär. Det känns nytt och spännande och jag har blivit väldigt imponerad av Olof under de träningar vi har haft. Det är inte lätt att ta över efter någon som Elisabet Lundholm.
– Hoppningen och terrängen ansvarar jag för, och så har vi Yogi Breisner som hjälp med terrängen också. Han är kvar som mentor för oss förbundskaptener över OS i Paris.
– När det gäller tävlingar planerar Sofia Sjöborg och Malin Josefsson att rida Badminton i början av maj, och snart efter det är det Nations Cup på den bana i Italien där VM går. Dit ska vi åka med flera ekipage och känna på banan. Det kan nog ha betydelse. OS i Tokyo och EM i Tryon var lite för långt borta och för dyrt för att vi skulle kunna åka på testtävlingarna där.
– Formen på ekipagen ser jättebra ut. Men fälttävlan har ju en riktig off-season och vi får se väl se när vi kommer ut och tävlar om det är lika bra som det ser ut på träning.

Fakta

Fredrik Bergendorff

Fredrik-saumur
Fredrik Bergendorff på Michaelmas Day i Saumur 1991. Foto: P Dethier
  • Bor: Farnborough, England.
  • Ålder: 53 år.
  • Gör: Förbundskapten för svenska landslaget i fälttävlan sedan 2016. Hopptränare.
  • Främsta egna tävlingsmeriter: EM-guld i lag 1993 med Michaelmas Day, red även EM 1991 med samma häst och var bäst av svenskarna på 13:e plats. Han har även startat Badminton.
  • Aktuell: Efter en lång vinter börjar det närma sig årspremiär för de svenska fälttävlansryttarna som har OS-kval och VM som årets stora mål.

Denna artikel publicerades första gången i tidningen Ridsport nummer 4/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden