Dressyr
14 februari 2021 21:30
Ridsportplus

”Vi känner oss väldigt förhoppningsfulla”

UpptaktÅrets första OBS-tävling är avklarad i Flyinge och landslagsledarna för de unga dressyrryttarna kunde inte varit gladare. Visst finns det lite att jobba på, men det samlade intrycket är väldigt gott, summerar Marianne Esseen-Söderberg och Tina Due-Boje. Ridsport fick ett långt snack med dem om det första skarpa läget på länge.

”Vi känner oss väldigt förhoppningsfulla”
Tina Due-Boje hyser goda förhoppningar inför sommarens mästerskap. Foto: Sigrid Bergåkra

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I helgen har de unga landslagstrupperna testats skarpt för i stort sett första gången sedan SM i somras. Under lördagen var det lagprogrammet som gällde för juniorerna och FEI Prix S:t Georges för young riders. Respektive mästerskapsprogram gällde sedan för bägge kategorierna under söndagen – och det var flera ekipage som utmärkte sig under bägge dagarna.

Landslagsledningen var förstås också på plats i det ovanligt kylslagna Flyinge. Uppdraget var att ta första ”tempen” för säsongen med sikte på sommarens mästerskap med NM i Finland och EM i Spanien. Både Marianne Esseen-Söderberg, landslagsledare för junior och children, och Tina Due-Boje, landslagsledare för young rider, var väldigt nöjda efter helgens tävling.

Vad har du sett i helgen?
– Det är verkligen kul att vi har fått börja tävla igen, efter en lite lång vinter. Det här var första skarpa läget på länge och det märktes speciellt första dagen med lite nerver på ryttarna och lite spända hästar. Men det samlade intrycket är att kvaliteten är väldigt bra, både bland juniorer och young rider. De har förberett sig väl över vintern och både Tina och jag är väldigt förhoppningsfulla inför det som komma ska, säger Marianne Esseen-Söderberg.

Tina Due-Boje instämmer till fullo.
– Jag är superglad för vad jag sett på young rider. Det var många som helt klart hade använt vintern – det var väldigt bra standard på startfältet i young rider.

Var det några överraskningar?
– Jag vill inte nämna några namn, men om man tittar på resultatlistan så stämmer det bra överens med verkligheten. Dessutom har vi haft internationella domare på plats, fortsätter Marianne Esseen-Söderberg.

– Det är väl inte direkt någon överraskning, men jag måste säga att Ellen Lindén Urnes verkligen gjorde jättefina ritter. Jag var imponerad bägge dagarna, men dag två var jag superimponerad. Det var riktigt bra.
– Alla de som kom bland de sex bästa gjorde riktigt bra ritter. Idag tror jag vi hade tre över 70 procent och det är jag jätteglad för. Det var bra standard på young rider, säger Tina Due-Boje som inte riktigt visste vad hon hade att vänta sig efter generationsskiftet som just ägt rum.

– Det är alltid så när man har ett stort tapp, jag hade nästan inga kvar i de övre trupperna. Sedan visade det sig att det var många som hade tränat, och just nu ser det faktiskt väldigt hoppfullt ut inför det här året.

Vad var extra bra?
– Kvaliteten på både hästar och ryttare har blivit så mycket bättre – om man tittar med internationella ögon. Sedan skulle jag fortsatt önska lite mer lösgjordhet och precision, men det beror också på lite orutin hos många. Nu behöver vi att tävlingsäsongen sätter igång, så att de får träna på skarpa lägen, säger Marianne Esseen-Söderberg om juniorerna.

– Jag tycker att många av dem som red i toppen red utan större misstag. Bara det är väldigt bra. Det kändes ganska tryggt att sitta och titta på dem när de red sina program. Jag var jätteglad för ritterna de gjorde, säger Tina Due-Boje.
– Sedan var det väl någon som hade en bra och en dålig ritt, någon var lite bättre och lite sämre, men över lag var det jättebra. Det var en bra tävling för de här ryttarna. Vi såg också att hästarna var lite på hugget. Det var kallt och de har inte tävlat på länge, men jag tyckte att de klarade av det superbra.

Vad behöver ekipagen jobba på?
– Då skulle jag vilja säga formen och precisionen. Där är det många som tappar poäng genom att inte ha rätt precision. Att ha hästar som varierar mycket i formen kostar, och då pratar jag generellt. Formen är lite för snäv på några stycken, säger Marianne Esseen-Söderberg återigen om juniorerna.

– Det är nog lite olika för varje häst, jag kan inte riktigt säga något generellt. Sedan var det lite olika från första till andra dagen, men det var inget som var påtagligt, säger Tina Due-Boje.

Hur känns det inför sommarens mästerskap?
– Vi har totalt fyra OBS-tävlingar inplanerade. Nästa är i Strömsholm vecka 11, därefter är det i Laholm och sedan i Strömsholm igen i juni. Efter det hoppas vi på NM i Finland och EM i Valencia, men det är inte samma hästar om kan åka på bägge mästerskapen. Det blir ett lag till nordiska och ett lag till EM.
– Det är väldigt bra för de unga ryttarna, för då får fler möjlighet att åka ut internationellt. Just nu är dock läget sådant att vi sitter lite ”on hold”. Vi väntar på att de internationella tävlingarna ska starta. Det är många som lägger ut och sedan blir det inställt. När pandemin har lagt sig hoppas vi att få starta upp på riktigt, säger Marianne Esseen-Söderberg.

– De här OBS-tävlingarna är jätteviktiga för de unga ryttarna. Här kan de jämföra sig med varandra och träna på skarpa lägen. De är också jätteviktiga för oss i landslagsledningen, i och med att vi inte vet när de internationella tävlingarna kommer igång, fortsätter hon.

– Normalt sett är OBS-tävlingarna främst till för att komma in i trupper och välja internationella tävlingar, men i år kanske det inte blir några internationella tävlingar. Då spelar OBS-tävlingarna som kommer att vara under våren en jättestor roll, om det bara blir ett EM men inte internationella tävlingar.
– Just nu är det ingen som vet hur det blir, och då kan man inte bara luta sig tillbaka och vänta. Vi får själva fylla terminen med tävlingar och träningar så att vi är beredda om det blir mästerskap, säger Tina Due-Boje.

Vad händer härnäst?
– Vi har landslagsträningar både på Flyinge och Strömsholm inplanerade en gång i månaden. Sedan ska vi göra en helg på Flyinge i juni och ha lite precamp inför mästerskapen, berättar Marianne Esseen-Söderberg.

– Vi har kontinuerlig kontakt med alla som tillhör landslagstrupperna. Sedan är det ju dagsformen som gäller, det måste matchas rätt om man ska vara på topp just inför ett mästerskap. Alla bitar måste falla på plats. De som gör en helhjärtad satsning mot ett mästerskap måste börja planera nu, sedan kan allting hända med våra kära hästar, fortsätter hon.

– Från mitt perspektiv var det en jättebra tävling. Jag känner att de var starkare än vad jag trodde, och fortsätter de i den här riktningen så blir det riktigt bra inför sommaren. De har verkligen axlat rollen väl efter gänget innan. Jag är jätteglad, det ser verkligen bra ut, avslutar Tina Due-Boje.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden