Avelsnyheter
19 november 2020 14:58

”Vi måste ha en stark avel om våra satsande ungdomar ska få bra hästar”

UtmaningDet säger Jens Fredricson i en längre intervju om avel och bristen på "vanliga" ridhästar i Sverige. "Det handlar om vilken häst som kan röra sig bäst med dig, men nu vill alla ha samma häst som Patrik Kittel och Peder Fredricson. Men de är alldeles för svåra", konstaterar han.

”Vi måste ha en stark avel om våra satsande ungdomar ska få bra hästar”
Jens Fredricson är orolig för utvecklingen inom aveln - fortsätter det på samma spår kommer det inte att finnas några vanliga ridhästar kvar framöver. Foto: Roland Thunholm

Idag är det få uppfödare i Sverige som föder upp hästar som passar amatörryttare, istället satsar de flesta på att få fram en riktig stjärna och få in lite pengar i verksamheten vid en försäljning. Detta för att det inte är ekonomiskt lönsamt för uppfödare att föda upp vanliga ridhästar – något Jens Fredricson tror kan bli förödande för ridsportens framtid.

– Förr passade 95 procent av hästarna alla och fem procent passade proffsen. Nu är det tvärt om. 95 procent av alla hästar som föds upp riktar sig till eliten och de fem resterande procenten till alla andra, säger han i en intervju med Sydsvenskan.

Sporthästarna är ofta för svåra för den vanliga ryttaren, konstaterar Jens Fredricson.
– Det är som att en som inte kan alfabetet ska skriva poesi. Det funkar inte.

Satsar på ridakademi

Jens Fredricson berättar att de just nu håller på att bygga upp en ridakademi på Flyinge, med enklare – men välutbildade – hästar till eleverna, så att de ska lära sig korrekt ridning. Han funderar över hur man kan få uppfödare att våga satsa på att föda upp lättridna hästar med bra temperament.

– Det skulle inte förvåna mig om det blir en riktigt bra affär om man kan ha lite större drift och få ner kostnaderna i tillverkningen. Det är alltid ekonomin som styr, som i vilken tillverkning som helst. Jag vill se ridhästar där målbilden är att det är en bra ridhäst. En och annan av dem kommer säkert bli bra tävlingshästar ändå, men man ska i första hand satsa på en bra ridhäst.

Men om den utvecklingen som finns inom ridhästaveln idag fortsätter, tror Jens Fredricson att det kan bli problematiskt framöver.
– Det kommer inte finnas några vanliga ridhästar kvar. Idag värderar vi den hästen för lågt, men vi värderar sportegenskaperna högt. De flesta bländas av en fantastisk hoppförmåga, men är det verkligen en sådan man ska ha?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden