Nyheter
14 april 2020 07:38

Vi med häst – nytt kunskapsforum för gröna hästmänniskor

KunskapskällaFälttävlansprofilen Anna Felé, hopptränaren och ridläraren Liza Mårtensson och ponnymamman Anna Nord är trion bakom Vi med häst – ett digitalt koncept med fokus på att förmedla lättillgängliga expertkunskaper till dem som är i början av sin hästkarriär. "Att skaffa första ponnyn kan bli en jätterolig resa, men det kan också bli jättejobbigt", säger Liza Mårtensson.

Vi med häst – nytt kunskapsforum för gröna hästmänniskor
Anna Felé, Liza Mårtensson och Anna Nord. Foto: Vi med häst

Tvillingarna Nora och Stella Nord rider C-ponny och tränar hoppning för Liza Mårtensson och fälttävlan och dressyr för Anna Felé. De har sin ponnyer hemma på en gård inte långt från Liza och Albert Mårtenssons gård i halländska Frillesås. Ponnymamman Anna Nord är själv grön när det gäller hästarna och har länge saknat någonstans att hitta information om allt från avmaskning och bettstorlek till hur man hittar rätt ponny. Med en bakgrund som digital konsult inom sociala medier fanns det bara en sak att göra – tillsammans med Anna Felé och Liza Mårtensson drog hon igång det digitala projektet Vi med häst.

– Anna brukar säga att alla borde ha en Anna och en Liza. Varje vecka när Nora och Stella är här och tränar är det alltid någon fråga som kommer upp, där Anna säger att hon önskar att hon hade vetat det innan, säger berättar Liza Mårtensson, som tidigare har jobbat som ridlärare på Billdals Ridklubb och där upplevt alla frågor som kommer upp i början av hästkarriären.

Strax innan påsk smyglanserade trion sajten Vi med häst – en pilotversion av den kunskapsbank som de tre vännerna har som mål att bygga upp. Målgruppen är alla dem som är i begrepp att skaffa sin första ponny, främst de blivande ponnyföräldrarna, eller häst och dem som är i början av hästkarriären. Då när både kunskapstörsten och -behovet är som allra störst. Uppstarten handlar främst om att hitta rätt häst och vad det innebär att ha häst.

Triohinder
Ponnymamman Anna Nord i mitten är navet som förde samman den handlingskraftiga trion. Foto: Vi med häst

– Jag har hört så många skräckhistorier och vet hur fel det kan gå. Det är otroligt viktigt vad man skaffar sig för ponny. Det kan bli en jätterolig resa, men det kan också bli jättejobbigt, säger Liza Mårtensson.
– Vi har redan fått mycket respons på sidan, även från ponnymammor som har äldre barn som rider och som vill dela med sig av misstag de själva har gjort. Sådant de tycker att vi ska ha med på hemsidan så att andra slipper göra om samma sak, fortsätter hon.

Än så länge består kunskapsbanken i trion, men målet är att knyta till sig experter inom olika kunskapsområden, exempelvis en veterinär, och även starta en Youtubekanal. Här ska det finnas tutorials om allt från daglig skötsel till lastning. Sajten kommer därefter att fyllas på steg för steg med när man börjar tävla och så vidare.

– Många har ingen att fråga, ofta frågar man närmaste boxgrannen och gör som någon annan gör, eller så vet man inte vad man ska fråga efter. Det är där vi ser att vi kan hjälpa till, säger Liza Mårtensson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden