Sverige
22 november 2019 19:26
Ridsportplus

”Vi vill stärka tjejernas mentala muskler”

Bättre självkänslaI stallet fostrar vi starka tjejer, men det finns en baksida med det, menar ridläraren Stina Holgersson på Kungsörs Ridklubb. Med hjälp av EU-pengar startade hon projektet "Good enough" för att stärka klubbens unga tjejer mentalt. Resultatet är slående.

”Vi vill stärka tjejernas mentala muskler”
Både Emelie Löfdahl och Tyra Tinglöv är med i projektet Good enough liksom fotografen Elvira Löfdahl. Foto: Elvira Löfdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Unga tjejer som strävar efter att vara perfekta i allt och som aldrig blir nöjda med sig själva. Varken i livet, skolan eller sadeln. Känns det igen?

    Ridläraren Stina Holgersson fick till slut nog av hur unga tjejer ofta trycker ner sig själva och aldrig känner att de är bra nog. Med hjälp av ideella krafter och EU-pengar startade hon projektet ”Good enough” på Kungsörs Ridklubb för att stärka klubbens unga tjejer mentalt.

    – Hoppträningen ska ju vara den roliga stunden på dagen, men i stället kändes det hela tiden som att tjejerna bara tog till sig det negativa, säger Stina Holgersson.

    Som första steg i projektet kopplades SISU-psykologen Margareta Lycken in för att djupintervjua de drygt tio tjejerna mellan 13 och 19 år som hade anmält intresse.
    – Hon var direkt tydlig med att de här tjejerna inte har psykiska problem, utan att det helt enkelt handlar om att det är livet som har kommit emellan, säger Stina Holgersson, som till en början trodde att projektet skulle handla om den psykiska ohälsa som det pratas så mycket om.

    Det är när man är så där galet skör som vi vill ge tjejerna lite starkare mentala muskler.

    Projektet har i stället handlat om att få insikt i vem man själv är, varför andra kanske är på ett annat sätt och att sålla bland alla intryck från exempelvis sociala medier – och hitta sin egen plats och styrka i allt det som sköljer över en som ung människa i dag.

    Många hamnar i limbo

    – När man går från att vara barn till att bli vuxen förväntas man vara än det ena än det andra, och då är det många unga som hamnar i limbo och blir väldigt sårbara under den här perioden. Och det är när man är så där galet skör som vi vill ge tjejerna lite starkare mentala muskler, berättar Stina Holgersson.

    Stinaholgersson
    Stina Holgersson hoppas att fler ridklubbar ska vilja ta efter projektet Good enough för att stärka unga i stallet.

    Tjejerna har fått gå igenom fyra personlighetstyper som bland annat grundar sig i om man är lagd åt det introverta eller extroverta hållet, om man ser till detaljer eller det stora hela, om man är organiserad eller tänker ”det ordnar sig” och om man bedömer fakta sakligt eller går mer på känslor. Baserat på sin egen beteendeprofil har tjejerna sedan både kunnat förstå sig själva och andra bättre i olika situationer.

    De ser upp till Peder och det han gör, men nu börjar de förstå att det Peder gör fungerar för honom för att han är född som han är.

    – Även för mig som tränare har det varit en aha-upplevelse. En tjej som jag har uppfattat som blyg är till exempel inte alls blyg, hon är egentligen introvert och har bara inget behov av att babbla hela tiden som jag som är extrovert, säger Stina Holgersson.

    Mentala verktyg

    Gruppen har även varit på studiebesök hos hoppryttaren och A-tränaren Ann-Sofie Oscarsson som delade med sig av sin krokiga resa från ung med begränsade förutsättningar till att hoppa 1,50 trots motgångar som att ramla av i direktsänd tv. Allt för att försöka punktera tjejernas ”perfekta målbild”.

    – De ser upp till Peder och det han gör, men nu börjar de förstå att det Peder gör fungerar för honom för att han är född som han är, fortsätter Stina Holgersson och tillägger att det tjejerna glömmer bort är att både Peder och Jens sadlade sina hästar bak och fram när de var små.

    I stallet fostrar vi starka tjejer, men det finns en baksida med det också.

    Projektet har även bjudit på en rad mentala övningar och verktyg för att hantera stress och press, både i sadeln och livet i stort. Vid ett tillfälle fick hela gruppen också praktisera de mentala verktygen genom att forcera en höghöjdsbana i mörker.

    Goodenoghtjejerna
    Tjejerna i projektet Good enough har både stärkt sig själva och varandra. Här är hela gänget på clinic med Stephanie Holmén. Foto: Stina Holgersson

    Innebörden av ett nederlag

    – Tjejerna har blivit så oerhört tajta och öppna med sina känslor, de har fått reflektera väldigt mycket själva och bland annat pratat mycket om hur man hanterar ett nederlag och vad som är ett nederlag, säger Stina Holgersson.

    Projektets tionde och sista pass innan jul blir en sittning med inspiratören och mentala coachen Johanna Lassnack. Vad som händer efter det är ännu så länge oklart, men ambitionen är att projektet både ska fortgå på Kungsörs Ridklubb ett tag till och även spridas till andra ridklubbar.

    – I stallet fostrar vi starka tjejer, men det finns en baksida med det också. Det här är tjejer som redan vill vara duktiga i precis allt och då får inte stallet bli ytterligare en plats som bara handlar om att prestera. Det här ska vara deras andrum, ett ställe där man kan ladda batterierna och växa.

    – Det är klart att man kan drömma om att rida i Scandinavium, men ibland kanske man bara kan galoppera i full fart över en äng och skita i om hästen var lite högerställd i vänstervarvet, avslutar Stina Holgersson.

    Fakta

    Good enough

    Projektet Good enough är ett projekt som finansieras med EU-medel via Leader Sörmland och med stöd av SISU Idrottsutbildarna. 285 000 kronor är det beviljade bidraget och största delen har gått till föreläsare och experter som involverats i projektet. Good enough har även dokumenterats av ett filmteam och tanken är att sprida projektet både i bild och via små dokumentärfilmer – i syfte att skapa ytterligare möjligheter och medel för att fortsätta med projektet runt om på Sveriges ridklubbar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden