Ponny
1 november 2015 20:35
Ridsportplus

”Vi visste att det var möjligt”

Segersta Sportryttare tog en historisk seger, när lag-SM i ponnydressyr avgjordes i halländska Lerkil. Efter en elva år lång segersvit mötte Willands RF en övermäktig motståndare. "Vi var några stycken ryttare med föräldrar, som bestämde att nu ska vi gå för guld", säger Segerstas lagledare Anna Hembys.

”Vi visste att det var möjligt”
Ellen Hedby på väg mot SM-guld. Annika Karlbom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

 Sagan om laget, som lyckades besegra de ständiga titelförsvararna i lag-SM, började i Gävle, på ponnyernas individuella SM.
– Vi var några stycken ryttare med föräldrar, som bestämde att nu ska vi gå för guld. Två ekipage bytte klubb till Segersta, där styrelsen gett oss ett jättestöd genom att sponsra med träning för klubbens två GP-ryttare, Jeanna Högberg och Mads Hendeliowitz . 
– Vi visste att det var möjligt för oss att vinna, men vad som helst kan hända. Punka på en bil eller en halt ponny, konstaterade guldlagets lagledare, Anna Hembys, i spetsen för ett glatt gäng ryttare med ponnyer: Victoria Avellan-Ryd/Brave Heart, Ella Viebke/Drink Pink, Ellen Hedby/Indiana Joe och Evelina Söderström/Milady G.

En halt ponny, varje lagledares mardröm, drabbade däremot Willands. Amanda Svanberg hann bara in på framridningen inför första klassen, när det visade sig att Holly´s Cervin var halt. Dessbättre hade lagledaren Anette Svanberg reserver på plats.

Segersta presterade i särklass de jämnaste ritterna och låg ett rejält steg före silvermedaljörerna både efter FEI:s inledande program på lördagen och FEI:s lagtävlansprogram på söndagen.
– Blått är ganska vackert, tyckte Willands supportrar, när silverplatsen var ett faktum.
– Segersta var det bättre laget. Smickrande för oss att de måste plocka ryttare från tre Stockholmsklubbar för att slå oss. Samtidigt är det bra att andra klubbar kan se att det är möjligt att vinna över Willands. Så vi är nöjda och jobbar vidare efter vårt mellanår, summerade lagledaren Anette Svanberg, som totalt hade fem ekipage i lagomgångarna: My Sandgren/Stenbroåsens Ante, Klara Sandberg/Bogis Miss, Elin Mattsson/Bodo, Amanda Barnestam-Olsson/Daylight och Ellen Hidgård/Little Diamonds Doolittle.

Som segrare kände sig även bronslaget, Åsbo RF, fjolårets silvermedaljör.
– Vi har haft det lite motigt, sa lagledare Ulrika Sparrhök Björk och berättade att dottern Zelma bara hade ridit sin ponny två veckor före lag-SM.
– Ändå vann vi brons. Och vi kommer igen.
Förutom Zelma Björk/Maine bestod laget av Emilia Trulsson/Geronima 7, Wilma Björk/Zidan och lagankaret Clara Egholm Hebsgaard/Extrem.
Åsbos glädje över bronset var lätt att förstå med tanke på att Djursholm RF nosade dem i hälarna om medaljplatsen.

Efter den avslutande lagklassen reds som vanligt kür. Vidare till finalen på Friends arena går Ella Viebke/Drink Pink, Cecilia Bergåkra Berglund/Ängsgårdens Izzy RNF 174, Ebba Nilsson/Roman och Evelina Söderström/Okidoki.
Fjolårets kürvinnare i Stockholm, Clara Egholm Hebsgaard och Extrem saknas i år trots SM-seger och andra meriter.
– Nya regler i år. Jag missade kvalfinalen med två poäng. Surt, tyckte 14-åriga Clara, som ser fram mot nästa säsong.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-